Dit was Apache in 2017

Met 2018 in zicht, blikt de redactie van Apache terug op het voorbije jaar. Twee weken lang laten we je gratis kennis maken met 10 artikels die al het onthullende, verdiepende en ophefmakende verzamelen dat Apache in 2017 te bieden had. De uitgelezen kans om in te halen wat je miste, of om eindelijk kennis te maken met de onbevreesde onderzoeksjournalistiek van Apache.

Cartoon Kim Duchateau

Het gaat hard bij Apache. Maar dat had u al gemerkt. Dit jaar vonden steeds meer mensen de weg naar onze artikels. Lezers, aandelhouders, collega’s van andere media en… politici. Een keer per jaar is het gepast om jezelf in het zonnetje te zetten. Welaan dan, hier gaan we.

Airbnb: speeltuin van baronnen en Italiaanse miljonairs

Airbnb, symbool van de deeleconomie, wordt meer en meer de speeltuin van vastgoedbonzen, risico-investeerders en andere ondernemers. Dat airbnb er vooral is voor doorsnee huiseigenaars die een extraatje verdienen terwijl ze op reis zijn, is een fabeltje. Het Amerikaanse bedrijf dat zelf nauwelijks belastingen betaalt, geeft de happy few de kans om nog meer rendement te halen op hun uitgebreide vastgoedportefeuille.

Voor leden:

Grootbanken azen op uw digitale identiteit

Cambio wentelt financiële risico’s af op kleine gemeenten

Kleindochter Publifin verliest 2 miljoen euro aan Optima

Tom Balthazar (Foto: ID © Frederiek Vande Velde)

De semi-publieke holding Publipart boekt een waardevermindering van 2.030.000 euro door de val van Optima. Nog opvallend in de jaarrekening van de Publifin-kleindochter: zeventien leden van de raad van bestuur – waaronder ook Vlaamse schepenen en een burgemeester – kregen afgelopen boekjaar samen 359.973 euro aan zitpenningen uitbetaald. De onthullingen dwingen Gents schepen Tom Balthazar (sp.a) tot ontslag.

Voor leden:

Force majeure (1): overmacht en schuldig verzuim in de Wetstraat.
Lees ook deel twee en deel drie.

Geknoei bij Gents stadsontwikkelingsbedrijf: exit twee directeurs

Van een accordeon naar de rand van de afgrond

Foto: Apache © Kaja Verbeke

Apache laat zien hoe er met de handel in schulden heel veel geld te verdienen valt. De schuldindustrie zorgt ervoor dat een vaak klein bedrag explodeert tot een onbetaalbare schuldenberg. Mensen met schulden moeten vaak het drievoud van hun originele schulden terugbetalen. Niet zelden is de overheid de schuldeiser.

Voor leden:

Schulden bij de overheid, schulden bij een goede vriend

Brood op afbetaling: collectieve schuldenregeling in België

Te koop in Slowakije: sleutel van Gents kraakpand

Huizen van Roma in Slowakije. (Foto: Flick / (c) matýsek)

Er is geld te verdienen met kraken. Tot in Slowakije. Daar worden sleutels van gekraakte Gentse panden verkocht aan Roma-families, die vaak niet eens weten dat het om een gekraakt pand gaat. De Gentse kraakproblematiek zorgde voor een hitsig nationaal debat en uiteindelijk zelfs een verstrengde kraakwet.

Voor leden:

Weekendje weg, huis gekraakt. Of toch niet?

Waarom er in Antwerpen minder gekraakt wordt dan in Gent

Fake news vergiftigt publieke opinie rond Kazachgate

Patokh Chodiev (Foto: Novosti © Valeriy Levitin)Vuil spel in de zaak rond de afkoopwet. Via de neponderzoekssite Open Source Investigation en met de verspreiding van fake news proberen communicatiebureaus de rol van miljardair Patokh Chodiev bij de versnelde stemming van de afkoopwet te minimaliseren. Apache legde de doortrapte ‘black pr’-campagne bloot die de publieke opinie in ons land in de ‘juiste richting’ moest sturen.

Voor leden:

Schaduwpolitiek en dubbele petten: lessen uit de afkoopwet

Facebooks aanpak van fake news is fake

Catalonië op weg naar onafhankelijkheid

Vincent Scheltiens (Foto: Polis (c) Koen Broos)

Historicus Vincent Scheltiens, eminent kenner van de Vlaams-Waalse verhoudingen en van de Spaanse politiek, gidst onwetenden door het Catalaanse doolhof. Scheltiens scheidt hoofd- van bijzaken in een oververhit debat, dat een Vlaams staartje kreeg. Met een bitsige woordenstrijd tussen politici van N-VA en de Spaanse Partido Popular, maar evenzeer een Spaanse boycot van Belgische pralines en Kuifjestrips tot gevolg.

Voor leden:

Catalonië na het referendum

‘Als De Wever niet oplet, eindigt hij met de PS in de oppositie’

Europees project van Nigel Farage en Modrikamen is niet meer

Nigel Farage Foto: Gage Skldmore)Onthullingen over verboden financiering en misbruik van subsidies zorgden voor het failliet van de Europese partij en de stichting voor eurosceptici. ADDE en IDDE versluisden op niet reglementaire wijze meer dan een half miljoen euro naar het Verenigd Koninkrijk en België. De Fondation Populaire van Mischaël Modrikamen eist omwille van de berichtgeving 25.000 euro schadevergoeding van twee journalisten van Apache.

Voor leden:

Europese Conservatieven misbruikten subsidiegeld om nationale partijen te financieren

Europese fractie Vlaams Belang en Le Pen sjoemelde met subsidies

De chronisch vermoeide portefeuille van professor De Meirleir

Onderzoek van Apache toont hoe professor Kenny De Meirleir twee keer langs de kassa passeert, op de rug van patiënten die leiden aan het chronisch vermoeidheidssyndroom. De Meirleir schreef medicijnen voor die hij zelf verkocht. De Meirleir moest zich later voor de strafrechter verantwoorden wegens inbreuken op de invoer en toediening van een ‘bepaald vergunningsplichtig geneesmiddel’.

Voor leden:

Reeks burn-out: ‘Collega’s lijken in de microgolf ontdooid en opgewarmd’

DES-dochters: ‘Zoveel mensen weten niet eens dat dit ook over hen gaat’

Vergeet blockchain, Maidsafe maakt fairtrade internet mogelijk

datacenter, server, serverruimte, datacentrumDe blockchain-technologie achter bitcoin zou onze informatievoorziening democratiseren, maar is helemaal geen duurzame oplossing voor de machtsconcentratie op het web. Een Schots technologiebedrijf herontwerpt nu de volledige architectuur van het internet, geïnspireerd op die van mierenkolonies.

Voor leden:

Betalen we binnenkort onze verzekeringen met onze privacy?

Hoe Facebook via de Ierse overheid Europese wetgeving mee bepaalt

De favoriete bouwpromotor van Bart De Wever

Bart De Wever arriveert op het feestje van zijn favoriete bouwpromotor Erik Van der Paal, in het gezelschap van zijn kabinetschef Philippe Beinaerts en de Antwerpse schepenen Koen Kennis en Fons Duchateau.Apache schrijft al vijf jaar over de nauwe banden tussen bouwpromotor Land Invest Group en het Antwerpse stadsbestuur. Er was een filmpje nodig om Vlaanderen hierover wakker te schudden. Dat stille vennoot Erik Van der Paal zowat het voltallige schepencollege en burgemeester Bart De Wever zonder veel moeite rond de feesttafel krijgt, spreekt natuurlijk boekdelen.

Voor leden:

De geheime deal tussen stad Antwerpen en Land Invest

Burgemeester en vastgoedbaron in Koksijde: ‘Wat is het probleem?’

Artikels in het Apache-dossier "Dit was Apache in 2017"