Geknoei bij Gents stadsontwikkelingsbedrijf: exit twee directeurs

 Leestijd: 7 minuten

2

Bij het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf (SoGent) is in drie bouwdossiers geknoeid bij de gunning van architecten. Dat blijkt uit een reeks vertrouwelijke documenten die Apache te zien kreeg. Er wordt in alle stilte naar een elegante exit ...

In het kort

Bij het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent is geknoeid bij de gunning van architecten in drie grote bouwdossiers. Dat blijkt uit een reeks vertrouwelijke documenten die Apache te zien kreeg. Er wordt in alle stilte gezocht naar een elegante exit voor twee van de drie leden van het directiecomité.

De raad van bestuur van het stadsontwikkelingsbedrijf sogent, een 100 % dochter van de stad Gent, stelde net voor de zomervakantie een advocatenbureau aan om drie aanbestedingsprocedures administratief-juridisch te onderzoeken.

Het gaat om de gunningsprocedures voor achitecten voor het stadsgebouw aan de Oude Dokken, het buurtcentrum de Wasserij in Sint-Amandsberg en het S-gebouw achter het station Gent-Sint-Pieters.

De bedenkingen in het eindrapport doen ernstige vragen stellen over het gelijke speelveld voor projectontwikkelaars en de transparantie en objectiviteit in gunningsprocedures. Thema’s die wel meer terugkeerden tijdens de Gentse Optimacommissies in 2016.

Het advocatenbureau dat de doorlichting deed, formuleerde aan sogent 13 aanbevelingen om interne processen, rapportering en controlemechanismen te verbeteren. Strafrechterlijke fouten werden niet aangetoond.

De raad van bestuur van het stadsontwikkelingsbedrijf sprak over een ‘ernstige situatie’ en nam die aanbevelingen eind oktober over.

De algemeen directeur en de directeur projecten, twee van leden van het driekoppig directiecomité bij sogent, krijgen een andere functie.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid