Over ons

Apache stelt de vragen die commerciële mediabedrijven uit de weg gaan. Als onafhankelijk nieuwsmedium leggen we machthebbers het vuur aan de schenen. Zo geven we een stem aan mensen die er geen hebben. Onze onderzoeksjournalisten nemen de tijd om bloot te leggen wat er misloopt. Zo lees je bij Apache wat iedereen zou moeten weten.

over ons
Veelgestelde vragen

Kom je graag meer te weten over Apache? Bekijk dan onze veelgestelde vragen.

Advertentievrij en onafhankelijk

Commerciële nieuwsmedia zijn afhankelijk van advertentie-inkomsten. Wat ze schrijven moet vooral geld opbrengen. Of die lezers lokken die interessant zijn voor adverteerders. Daarnaast moeten redacties met steeds minder journalisten steeds korter op de bal spelen.

Hierdoor kunnen ze niet zomaar schrijven wat ze willen. Apache verzet zich tegen de beïnvloeding van de commerciële logica op journalistiek. We kiezen dan ook bewust voor advertentievrij nieuws:

Apache verzet zich tegen de beïnvloeding van commerciële logica op journalistiek.
 • Zo staan onze journalisten niet onder commerciële druk van adverteerders en kunnen ze vrij schrijven over alle onderwerpen.
 • Zo vormen feiten de inhoud, in de plaats van fake news, clickbait of faits divers die als doel hebben bezoekers te lokken.
 • Zo kiezen we resoluut voor jouw privacy. Je persoonlijke data worden niet verhandeld voor schreeuwerige advertenties.

Apache garandeert redactionele onafhankelijkheid en haalt geen inkomsten uit de verkoop van advertentieruimte. We zijn financieel enkel afhankelijk van onze abonnees en coöperanten.

Maak Apache mee mogelijk

Steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek en neem een abonnement of word coöperant. Je ontdekt hier nog andere manieren om ons te steunen.

Ontdek gratis

Met deze gratis artikels ontdek je waar onze journalisten zoal hun tanden in zetten:

Wie werkt mee aan Apache?

Een klein team journalisten en administratieve medewerkers maken Apache mogelijk. Zij worden hierin bijgestaan door tal van freelancers, gastauteurs en een Raad van Bestuur. Leer iedereen hier beter kennen.

Daarnaast werkt Apache ook samen met een netwerk van binnen- en buitenlandse nieuwsmedia die eveneens dieper graven. We nemen hun beste stukken over, of werken samen aan onderzoeken. Zo krijg jij nog meer steengoede onderzoeken en kritische analyses te lezen.

Apache in de prijzen

Het Vliegwiel (2023)

Met het Vliegwiel bekroont de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten tweejaarlijks hoofd- en eindredacteuren die zich 'bijzonder hebben ingespannen om de onderzoeksjournalistiek op hun redactie te stimuleren'. De jury koos er uitzonderlijk voor om de hele redactie te bekronen.

Prijs voor de Democratie (2022)

De jaarlijkse Prijs voor de Democratie bekroont een organisatie of persoon die zich heeft ingezet voor het behoud en de versterking van de democratie.

European Press Prize (2022)

De European Press Prize 2022, de grootste onderscheiding voor journalistiek in Europa, gaat in de categorie Innovatie naar het onderzoek Hoofdstad te huur (Cities for Rent). Samen met journalisten uit vijftien andere Europese landen onderzocht Apache hoe beleggers in Europese (hoofd)steden massaal huurwoningen aankopen.

Bekijk alle andere prijzen hier.

De apaches van Maurice Ravel

Voor de naam 'Apache' haalden we onze inspiratie in het Parijs van de Belle Epoque, bij de Apaches van Maurice Ravel.

Onze visie en missie

Apache heeft de ambitie op korte termijn uit te groeien tot een breed, progressief en dwingend journalistiek project. Apache neemt daarbij de rol van ‘vierde macht’ voluit ter harte, voedt het maatschappelijk debat en plaatst in haar werking de essentie van journalistiek centraal: het kritisch bevragen van macht en het aanreiken van oplossingen.

Onze missie

 • Apache zet in op onderzoeksjournalistiek en controleert zo de machthebbers in de samenleving, zowel in België als daarbuiten. 
 • Apache verkent de impact van de samenleving in transitie, stipt trends aan, filtert ruis weg, stelt problemen vast, kaart mistoestanden aan, legt verbanden, draagt oplossingen aan en wakkert het debat aan.
 • Apache geeft een stem aan de mensen die niet gehoord worden en inspireert hen.
 • Apache werkt vanuit een journalistiek, progressief en toekomstgericht referentiekader met als kernwaarden ‘verantwoord’, ‘integer’ en ‘zelfredzaam’.
 • Apache staat ten dienste van haar lezers en leden en betrekt hen actief bij de werking.

Onze visie

 • Apache beantwoordt de behoefte aan diepgaande berichtgeving, onderzoeksjournalistiek en duiding.
 • Apache speelt in op een samenleving in verandering waarin debat, context en inzicht een noodzaak vormen.
 • Apache zorgt vanuit een progressieve invalshoek voor kritische reflectie en inspiratie en reikt relevante informatie aan.
 • De lezers en leden van Apache dragen de duurzame en coöperatieve werking.

De onafhankelijke werking van de redactie staat ook in de statuten van De Werktitel erkende cv.