Ons netwerk

Apache werkt samen met een netwerk van binnen- en buitenlandse nieuwsmedia die eveneens dieper graven. We nemen hun beste stukken over, of werken samen aan onderzoeken. Zo krijg jij nog meer steengoede onderzoeken en kritische analyses te lezen.

ons netwerk

Médor (BE)

Médor is een Franstalig medium met focus op onderzoeksjournalistiek. Als coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk bericht Médor in zijn tijdschrift en op zijn nieuwssite over brede maatschappelijke uitdagingen.

Médor

Mediapart (FR)

Mediapart is een Frans online, onafhankelijk en participatief nieuwsmagazine, met een focus op onderzoeksjournalistiek, opgericht in 2008 door vier journalisten. Mediapart bracht in zijn relatief jonge bestaan verschillende grootschalige politieke schandalen aan het licht.

mediapart

Follow The Money (NL)

Follow The Money is een Nederlandse onafhankelijke nieuwssite voor onderzoeksjournalistiek. De site is een referentie voor diepgravende berichtgeving over economie en politiek.

FTM

OCCRP

Organized Crime and Corruption Reporting Project of kortweg OCCRP is een internationale journalistieke organisatie die zich bezighoudt met onderzoek naar georganiseerde misdaad en corruptie. OCCRP werkt samen met media over de hele wereld.

OCCRP

The Intercept (US)

Als bekroonde non-profitorganisatie roept het Amerikaanse The Intercept de macht ter verantwoording middels onverschrokken, tegendraadse journalistiek. De nieuwssite ging online in februari 2014 en wordt beheerd door First Look Media.

The Intercept

Mediacités (FR)

In 2016 kwam Mediacités tot stand, een Frans platform voor lokale onderzoeksjournalistiek met vestigingen in Lyon, Lille, Toulouse en Nantes.

Mediacites

EOS (BE)

EOS is een Nederlandstalig wetenschappelijk maandblad met een toegankelijke website waarop nieuws verschijnt over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap. In hun publicaties komen zowel natuurwetenschappen als menswetenschappen en geneeskunde aan bod.

eos

Mother Jones (US)

Mother Jones is een Amerikaans nieuwsmedium dat zich toespitst op nieuws, commentaar en onderzoeksjournalistiek over politiek, mensenrechten, klimaat en cultuur.

mother jones

The Bureau (EN)

In 2010 werd in Londen de onafhankelijke non-profitorganisatie The Bureau of Investigative Journalism opgericht. Dankzij diepgaande verslaggeving de waarheid aan het licht brengen: The Bureau vertelt de verhalen die er echt toe doen, en werkt daarvoor samen met verschillende andere media.

The Bureau of Investigative Journalism

Uitpers (BE)

In 1999 startte Uitpers als online magazine dat met een kritische blik kijkt naar mondiale politieke ontwikkelingen. Het was de eerste website in Vlaanderen gewijd aan de buitenlandse politiek.

Uitpers

The Ferret (SCH)

The Ferret is een bekroond Schots platform voor onderzoeksjournalistiek. Net als Apache is het een geregistreerde coöperatie.

The Ferret

The Conversation

The Conversation is een internationaal netwerk van non-profit media-outlets waarop academici en onderzoekers bijdragen publiceren over verschillende thema’s gaande van politiek en cultuur tot gezondheid en milieu.

The-Conversation

SamPol (BE)

Samenleving & Politiek of SamPol is een politiek tijdschrift dat zich engageert voor een sociale democratie. SamPol organiseert tweejaarlijks de Emile Zola-wedstrijd voor het beste politieke essay.

SamPol

Brood & Rozen (BE)

Brood & Rozen is een politiek-geschiedkundig tijdschrift, uitgegeven door Amsab-ISG, met onder andere artikels, reportages en fotoverslagen over de geschiedenis van sociale bewegingen in Vlaanderen, België en andere landen.

Brood en rozen

Aktief (BE)

Naast het ledenblad van het Masereelfonds is Aktief een volwaardig tijdschrift. Het handelt zowel over maatschappelijke vraagstukken als over kunst en cultuur.

masereel fonds

De Gids op Maatschappelijk Gebied (BE)

De Gids op Maatschappelijk Gebied, of kortweg De Gids, werd al in 1901 opgericht als het blad van de christelijke arbeidersbeweging, nu Beweging.net. De Gids verschijnt maandelijks, met opinies en analyses van verschillende auteurs.

Lava (BE)

Lava is een Belgisch tijdschrift voor maatschappelijke kritiek en marxistische analyse. Het magazine verschijnt driemaandelijks. Lava publiceert ook online.

lava

Disclose (FR)

Disclose is een Franse non-profit die de macht ter verantwoording roept via diepgravende journalistiek. Disclose focust zich op onderwerpen als wapenhandel, milieucriminaliteit, politiemisbruik, gezondheid, sociale ongelijkheid. De onderzoekssite ziet journalistiek als publiek goed en kiest voor een model zonder paywall.

Logo Disclose