Apache neemt European Press Prize mee in ontvangst

Redactie Apache
european press prize
Onze redacteur Steven Vanden Bussche (uiterst rechts) mocht mee op het podium in Madrid. (© Jakub Patocka (Deník Referendum))

Een team van 25 data- en onderzoeksjournalisten, onder leiding van Arena for Journalism in Europe, bracht met het onderzoek Cities for Rent in kaart hoe pensioenfondsen en andere grote institutionele beleggers in verschillende hoofdsteden op grote schaal woningen opkopen. 

Onderzoeksjournalist Steven Vanden Bussche bekeek voor Apache de situatie in Brussel. Terwijl grote beleggers sinds de bankencrisis vooral zeer actief zijn in onder meer Berlijn en Amsterdam, investeren ze sinds 2019 op grote schaal in de Belgische hoofdstad. Woningen worden zo investeringsproducten.

Cities for Rent betekende voor Apache ook de start van aanvullend onderzoek rond de sluipende financialisering van huisvesting in de Belgische hoofdstad. Samen met journalist Charlotte Deprez belichtten we de gevolgen voor Brusselse huurders, die de prijzen steeds verder zien stijgen. ​​​​​​Het gehele onderzoek is gratis te lezen.

Wil jij ook onderzoek als dit mogelijk maken?

Met een abonnement op Apache, krijg je niet alleen toegang tot de artikels, je maakt deze vorm van journalistiek ook mee mogelijk.

Ontdek hier hoe je Apache kan steunen.

Apache neemt de tijd om zaken grondig uit te zoeken en legt zo wantoestanden bloot.  

Het team van Apache ziet de prijs als een erkenning voor zijn inzet in moeilijke dossiers en staat erop alle abonnees en coöperanten te danken voor hun jarenlange steun.

“Nogmaals wordt aangetoond dat internationale samenwerking van onderzoeksjournalisten belangrijke resultaten kan opleveren”, reageert hoofdredacteur Karl van den Broeck. “Wie klein, is wordt groot door de handen in elkaar te slaan met gelijkgestemde partners. De onderzoeksreeks is bovendien brandend actueel nu de woningnood in heel Europa alsmaar grotere proporties aanneemt."

Innovatie

Gegevens over de aanwezigheid (en de impact) van beleggers op de huurvastgoedmarkt zijn moeilijk te vinden. Ook lokale besturen hebben er doorgaans geen zicht op. 

Nochtans zijn er gevolgen voor huurders die vaak hogere prijzen moeten betalen of gedwongen worden om te verhuizen. Vaak krijgen vastgoedbedrijven ook gunstige fiscale regelingen, zoals ook in België. 

De journalisten van Cities for Rent dokterden een methode uit om allerlei informatie over investeringsmaatschappijen en vastgoedbedrijven uit verschillende bronnen samen te brengen in een eigen unieke databank. Het team goot de data vervolgens in interactieve kaarten en grafieken die vrij beschikbaar zijn voor iedereen

Uit zowat 900 inzendingen selecteerde een jury twintig journalistieke onderzoeken in vier categorieën. Cities for Rent verzilverde zijn nominatie in de categorie Innovatie. Naast de erkenning is de prijs ook 10.000 euro waard. Het consortium van journalisten besliste om die middelen in nieuw journalistiek onderzoek rond huisvesting te investeren.

Het samenwerkingsverband kreeg dit voorjaar al een eervolle vermelding van Investigative Journalism for Europe (IJ4EU) en was ook in de running voor een Sigma Award.

5 REACTIES
Eric Van Overloop03-06-2022 08:23:39
GEFELICITEERD EN DOE ZO VERDER
Jo Baert03-06-2022 09:24:26
Proficiat aan Steven Vandenbussche en heel de ploeg. En dank voor het harde werk, dag in, dag uit !
Dirk Van Look03-06-2022 16:13:10
Proficiat aan de hele ploeg van Apache en Steven in het bijzonder.
Hugo Aerts05-06-2022 10:23:26
Proficiat voor jullie allemaal! Hou vol!
Roland Horvath14-06-2022 13:26:12
Gefeliciteerd met de Europese Pers Prijs.
De helft van de MSM zou de structuur en moeten hebben van Apache. Dat zou in ieder geval democratischer zijn dan de huidige MSM, waarvan het grootste deel eigendom is van miljardairs.