Kleindochter Publifin verliest 2 miljoen euro aan Optima

 Leestijd: 6 minuten

3

De semi-publieke holding Publipart (zie kaderstuk onderaan), ontstaan na de privatisering van stroomproducent SPE, boekt een waardevermindering van 2.030.000 euro door de val van Optima. Nog opvallend in de jaarrekening van de Publifin-kleindochter: zeventien leden van de raad van bestuur – waaronder ook Vlaamse schepenen en een burgemeester – kregen afgelopen boekjaar samen 359.973 euro aan zitpenningen uitbetaald.

Het wordt steeds duidelijker wie middelen verloor aan de halverwege juni failliet verklaarde bank van Jeroen Piqueur. Curatoren schatten dat een honderdtal publieke instellingen (gemeenten, OCMW’s, enzovoort) samen ruim elf miljoen euro verloren, tegenover 850.000 euro verlies bij twaalf financiële instellingen.
Kleindochter Publifin getroffen
De gemeente Wijnegem leed met 3,1 miljoen euro het grootste verlies. Nu blijkt ook de financiële holding NV Publipart, een kleindochter van de door een schandaal geteisterde Waalse intercommunale Publifin, zwaar getroffen te zijn.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden