Radio Apache

In de podcast van Apache, beluister je wat iedereen zou moeten weten. Elke aflevering behandelen we samen met experts en beleidsmakers één actueel thema. Inhoud heerst, ook hier.

Luisteren
Je kan Radio Apache beluisteren via SoundCloud, iTunesPocket CastsStitcher, Spotify en TuneIn. Wil je Radio Apache beluisteren op jouw favoriete platform, geef ons een seintje!

Journalist Jan Walraven neemt je in Radio Apache mee op een soort van ontdekkingsreis. Samen met onderzoekers, wetenschappers, journalisten, beleidsmakers en andere interessante gasten neemt hij elke aflevering één actueel thema, opmerkelijk fenomeen of verrassende onthulling onder de loep.

Op zoek naar verklaringen waarom de wereld is zoals hij is, proberen we in Radio Apache niet enkel tot de kern van het probleem te gaan, maar ook te zoeken naar mogelijke oplossingen of uitwegen. 

Duurzaam pensioen – pensioengeld voor een betere wereld

In deze aflevering van Radio Apache spreken we met Anneleen De Bonte. Als huisarts vroeg ze zich af waarin haar pensioenspaargeld precies geïnvesteerd werd. Kon het zijn dat haar geld ervoor zorgde dat mens en planeet geschaad werden?

Daarom ging ze met FairFin op zoek naar het antwoord op de vraag: hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn pensioenspaargeld, dat 30 tot 40 jaar geparkeerd staat, ingezet kan worden voor duurzame, milieuvriendelijke, klimaatneutrale doelstellingen? Hoe maak je van pensioengeld een hefboom voor welzijn en wereldwijde duurzame ontwikkeling?

Spionstad – privacyprotest in Google City

In de Canadese stad Toronto krijgt Sidewalk Labs, een zusterbedrijf van techgigant Google, de kans om zijn ideeën over de smart city in de praktijk te brengen. Toronto moet de eerste plek worden waar het online business model van Google in de fysieke wereld wordt toegepast.

In deze aflevering praten we met stadsplanner Guy Baeten (Institute for Urban Research, Universiteit Malmö) over de plannen van Sidewalk Labs. Baeten is nieuwsgierig naar de stad van de toekomst, maar waarschuwt voor het gebrek aan democratische inspraak, en vreest voor de privacy van burgers. Hij is niet de enige. Terwijl Google zijn plannen nog op punt stelt, groeit het verzet. Burgers verenigen zich, en privacyspecialisten uiten hun groeiende ongerustheid bij het experiment.

Stemmenjacht – de dure strijd om je stem

In deze verkiezingspodcast hebben we het over de dure jacht op onze stem. Politieke partijen en politici trekken in de aanloop naar die cruciale zondag alle registers open, en dat mag ook een serieuze duit kosten. Hoe proberen partijen en politici ons te overtuigen om het bolletje naast hun naam of lijst rood te kleuren? Welke rol zullen sociale media spelen in deze verkiezingen? En wie betaalt dit allemaal?

We spraken met Reinout Van Zandycke, expert online politieke communicatie, en Gert-Jan Put, onderzoeker bij het Vlaams Instituut voor Economie en Samenleving van de KU Leuven.

Klimaatstrijd – naar een sociaal rechtvaardige transitie?

Gele hesjes en klimaatmarsen maken duidelijk dat een succesvolle klimaattransitie een breedgedragen maatschappelijk project zal moeten zijn. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de strijd tegen klimaatopwarming een sociaal rechtvaardige uitkomst heeft?

In deze aflevering van Radio Apache, de podcast van Apache, praten we met Ikrame Kastit (Uit De Marge), Vanya Verschoore (Arbeid en Milieu) en Frank Vanaerschot (Fairfin) over de rol van het middenveld in de klimaattransitie, het gebrek en nood aan inspraak in klimaatbeleid, het vormen van klimaatallianties en een rechtvaardige financiering van de transitie.

Nieuwswaar – over de commercialisering van nieuws

Welke impact heeft de commercialisering van mediabedrijven de voorbije jaren gehad op redacties, nieuws en journalistiek?

In de eerste aflevering van Radio Apache praten we met Sven Gatz, Vlaams minister bevoegd voor media (Open VLD), de Nederlandse journalist Joris Luyendijk en communicatiewetenschapper Steve Paulussen (UA), over commercialisering van media en de commerciële druk op redacties, de verregaande mediaconcentratie in Vlaanderen, de financiering van journalistiek en de rol van alternatieve journalistieke initiatieven.