Agenda

Apache komt naar je toe met interessante gespreksavonden over diverse onderwerpen. Van het MOOOV Film Festival tot de IJzertoren. Van online intimidatie tot stadslandbouw.

agenda Apache
ZA 9/12/2023 @ Turnhout

Overlezen (extern)

Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck maakt samen met minister van Staat Jos Geysels deel uit van het vaste panel van het levende boekenprogramma Overlezen in de Warande. Zondag zijn Leo Pleysier en Veerle de Vos te gast. Ze praten er over hun nieuwste boeken.

Zondag 9 december, van 10u30 tot 12u / Cultuurhuis de Warande, Warandestraat 42, 2300 Turnhout / Meer informatie

WO 13/12/23 @ Liedekerke

Niet alles maar veel begint bij luisteren, Boekvoorstelling Dominique Willaert (extern)

Apache-journalist Liesbet De Kock gaat in gesprek met auteur Dominique Willaert naar aanleiding van zijn nieuwe boek. Hij wandelde vier maanden rond in de Denderstreek, zo ook in Liedekerke. Het leverde een parelsnoer van getuigenissen en verhalen op. Over de teloorgang van de fabrieken, de afbraak van sociale huisvesting en de tijd dat de volkshuizen draaiden als een tierelier. Maar ook over een voormalig kamerlid die ’s ochtends vroeg naar het OCWM tuft en zijn koffer vult met het beste vlees van de voedselbank (“zelf gehoord van mijn loodgieter!”), Facebook posts die viraal gaan en het Vlaams Huis in Ninove. En tenslotte ook over de vraag hoe om te gaan met de mensen die Vlaams Belang stemmen.

Woensdag 13 december, van 19u tot 22u / Parochiehuis, Opperstraat 40, 1770 Liedekerke / Meer info

MA 18/12/23 @ Brussel

Studiedag "75 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens: mensenrechten voor iedereen?" (extern)

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM) organiseert een studiedag naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Apache-journalist Liesbet De Kock modereert het panel Internering: de moeizame weg van individuele handhaving naar structurele eerbiediging van een mensenrecht.

Maandag 18 december, vanaf 9u / Kamer van volksvertegenwoordigers : Forum, Erasmuszaal, Leuvenseweg 48, 1000 Brussel  / Meer info

 

Afgelopen evenementen

VR 17/11/23 @ Antwerpen

Free the Word! (extern)

Naar aanleiding van de jaarlijkse Internationale Dag van de Gevangen Schrijver, organiseert PEN Vlaanderen een literaire avond voor het vieren van het vrije woord. Free the Word!

Deze editie wordt met zorg gecureerd door Apache journaliste Hind Fraihi, en focust op de vrijheid van meningsuiting in België en Nederland. Te gast zijn onder andere de Nederlandse schrijver Pim LammersKarl Van den Broeck, hoofdredacteur van Apache en Koen Lemmens, auteur van Het wankele recht van spreken, PEN-ambassadeur en auteur Aya Sabi, en de Palestijnse klarinettist Ahmed Hawwash.

Vrijdag 17 november, van 20u tot 21u30 / Bibliotheek Permeke, De Coninckplein 26, 2060 Antwerpen / Meer details hier

DI 14/11/23 @ Antwerpen

Klimaat thema-avond

Apache presenteert in samenwerking met Vermeylenfonds, Masereelfonds, Peperfabriek, deMens.nu en Climaxi, en met steun van Grootouders voor het Klimaat de film Planet B, over de idealistische tieners Bo en Luca die zich aansluiten bij Extinction Rebellion.

De film kadert in een exclusieve thema-avond over de urgentie van klimaatactie en wordt ingeleid door activist en PFAS-klokkenluider Thomas Goorden. Na afloop beantwoorden regisseur Pieter Van Eecke en protagonisten Bo en Luca vragen uit het publiek en performt Proza-K poëet Yves Kibi Puati Nelen een ‘poetic harvesting’ op basis van reacties uit de zaal.

Een niet te missen avond voor al wie bezorgd is over de toekomst van mens, dier en planeet, op 14 november om 20.00 uur in Cinema Lumière, Antwerpen

Dinsdag 14 november, om 20u / Cinema Lumière (Antwerpen) / Bestel hier alvast je ticket

ZA 16/09/23 @ Gent

Actiedag Climaxi, Extinction Rebellion Gent en Boerenforum (extern)

Tijdens de actiedag stellen de organisaties hun werking voor. Ze leggen uit hoe ze lokaal en van onderuit werken, en hoe ze dossiers, zoals de PFAS-verontreiniging, aanpakken. Om 14u modereert Apache-onderzoeksjournalist Steven Vanden Bussche een debat met in het panel Frank Vanaerschot (Counter Balance), Thomas De Saedelaere (ABVV Gent), Ruth-Marie Henckes (Greenpeace en Extinction Rebellion) en Filip De Bodt (Climaxi).

Zaterdag 16 september, vanaf 13u / Danszaal van het Kunstencentrum Vooruit (Gent) / Ontdek het programma op de website van Climaxi

ZA 02/09/23 @ Hoboken

Festival van Verbinding (extern)

Het Festival van Verbinding geeft zichtbaarheid aan warme initiatieven, organisaties, ondernemers en locaties die werken vanuit hun hart, gedreven worden door maatschappelijke verantwoordelijkheid en die voor verbinding zorgen met jezelf, met anderen en met de omgeving. Apache hoort daar ook bij. Je vindt ons op zaterdag 2 september 2023 op het Festival van Verbinding in Hoboken.

Zaterdag 2 september, vanaf 10u / De Blikfabriek (Hoboken) / Ontdek het programma op de festivalwebsite