Agenda

agenda Apache

Afgelopen evenementen

DI 14/12/21 @ Antwerpen
DO 16/12/21 @ Gent

Lancering tweede jaargang

Vanaf half december is het winternummer van Apache Magazine te koop. Om de tweede jaargang te vieren nodigen we je graag uit op dinsdag 14 december (19u) in De Groene Waterman in Antwerpen of op donderdag 16 december (19u30) in Boekhandel Limerick in Gent - onder voorbehoud van de geldende corona-maatregelen.

Enkele van onze journalisten zullen vertellen over hun onderzoek, er is ruimte voor poëzie en ook onze (nieuwe) columnisten zullen op post zijn. En, niet onbelangrijk, we zullen ook uitgebreid klinken op het succes van ons magazine.

Dinsdag 14 december / De Groene Waterman (Antwerpen) / Reserveer jouw gratis plek

Donderdag 16 december / Boekhandel Limerick (Gent) / Reserveer jouw gratis plek

VR 10 - DO 16/12/21 @ apache.be

Cinema Apache • A Thousand Cuts

De documentaire A Thousand Cuts brengt het verhaal van de Filipijnse journalist en Nobelprijswinnaar Maria Ressa. Zij voert een strijd voor persvrijheid in een land dat geleid wordt door een nationalistische president met autoritaire neigingen.

Vrijdag 10 (19u) t.e.m. donderdag 16 december / apache.be/2021/11/30/cinema-apache-thousand-cuts / Gratis voor abonnees

VR 22-29/10/21 @ apache.be

Cinema Apache • PUSH

Huizenprijzen swingen de pan uit in steden over de hele wereld. Inkomens niet. De arbeiders- en middenklasse worden uit de steden verdreven, terwijl financiële grootmachten huisvesting gebruiken als een plek om geld te parkeren. De documentaire PUSH brengt de nieuwe, onleefbare stad in beeld.

Vrijdag 22 (19u) t.e.m. 29 oktober / apache.be/2021/10/18/cinema-apache-push / Gratis voor abonnees

DI 26/10/21 @ Gent

Te koop: Het recht op wonen

Diem25 Gent organiseert een gespreksavond over de wooncrisis met:

  • Steven Vanden Bussche (Apache). Welke gronden bezitten onze overheden en waar loopt het spaak om ze te behouden voor betaalbaar wonen? Wat kunnen wij van Berlijn leren?
  • Simon Clement (Pandemist). Waarom het Pand opnieuw bezet is.
  • Angeline Van Den Rijse (ABVV). Over betaalbaar wonen en waarom dit een actiepunt voor de vakbond wordt in 2022.
  • Pascal Debruyne. Licht de problemen rond de bestemming van de Arsenaalsite toe. Moeten die gronden wel verkocht worden?
  • Rudi Van Landeghem (Woongift). Wat als je niet meer meekan op de woningmarkt en dak- of thuisloos wordt. Wat met leegstand? Wat kan er gedaan worden?

Dinsdag 26 oktober / Geuzenhuis (Gent) / Reserveer jouw gratis plek door te mailen naar diem25gent@protonmail.com

MA 11/10/21 @ Antwerpen Linkeroever

Filosofisch café

De Vrienden van Apache organiseren een ontmoeting tussen lezers en redactie. Naast de ontmoeting zal ook een filosofisch debat doorgaan.

Filosoof Mona Beyers (25) gaat met een aantal journalisten van Apache en het publiek in gesprek over dé waarheid. Want bestaat dé waarheid? Wat zijn feiten en hoe kom je ze te weten? Is het mogelijk volledig objectief te zijn? Wanneer mag je complotdenken die naam geven? 

Vragen worden gesteld zonder een sluitend antwoord te verwachten. Nieuwe vragen ontstaan door te luisteren. De dialoog primeert. Een boeiend experiment om als toeschouwer van te genieten en te ontdekken waar valkuilen zich situeren. De manier van dialogeren geeft ook inzage in de intrinsieke motivatie van de journalisten en de filosoof. Het wordt een ode aan de eeuwige dialoog als middel om het ‘onzegbare’ te voelen en voortschrijdend inzicht een kans te geven.

Voor en na het gesprek is er mogelijkheid tot een hapje en een drankje. Tussendoor geniet je van poëzie van Marijn Pelkmans.

Dit evenement vindt deels buiten plaats.

Maandag 11 oktober vanaf 16u (het debat start om 18u30) / Minigolf Beatrijs (Antwerpen Linkeroever) / Reserveer jouw gratis plek op apache.be/inschrijven.

WO 6/10/21 @ Gent

Café Apache • Grace Blakeley

Grace Blakeley is een wervelwind. Ze moet nog dertig worden, maar is nu al een van de meest gevraagde linkse denkers in Groot-Brittannië. Na haar studies ging Blakeley aan de slag bij de progressieve denktank Institute of Public Policy Research, en werd al snel een regelmatige gast in talkshows op de BBC. Vandaag is ze een prominent lid van de redactie van Tribune, waar ze in de voetsporen treedt van auteurs en opiniemakers als George Orwell en Rhys Davies. Als host van de podcast ‘A World to Win’ maakt ze wekelijks de balans van de wereld op met een keur aan linkse denkers.

Na een interview dat verscheen op onze website en in Apache Magazine, gaat Apache opnieuw in gesprek met haar over de grote vraagstukken van deze tijd. Welke lessen moeten we trekken uit de pandemie? Welk alternatief is er voor een economisch systeem dat ten koste van mens en milieu eindeloze groei nastreeft? Hoe moeten we de klimaatcrisis te lijf gaan? Welke rol kunnen hedendaagse protestbewegingen daarin spelen?

Woensdag 6 oktober 20u00 / Kunstencentrum Voo?uit (Gent) / Reserveer jouw ticket

DI 28/9/21 @ Gent
DO 30/9/21 @ Koersel
DI 5/10/21 @ Kortrijk

Cinema Apache • Arica

Tien jaar geleden bracht de film Toxic Playground een onthutsend vervuilingschandaal aan het licht. Jarenlang dumpte een Zweeds mijnbedrijf toxisch afval in het desolate woestijnstadje Arica. Inwoners kregen allerhande kankers en baby’s werden geboren met afwijkingen. De film betekende het startschot van een juridische strijd tussen de bewoners en het bedrijf, die de nieuwe documentaire Arica in beeld brengt. De makers keren ook terug naar Chili en zien het verontrustende gevolg van de vervuiling.

Lees het interview van Apache met professor Axel Marx (Centre for Global Governance Studies, KU Leuven) naar aanleiding van de film.

We organiseren drie vertoningen met Dalton Distribution en 11.11.11.

Dinsdag 28 september 20u30 / Sphinx Cinema (Gent) / Reserveer jouw ticket
Vertoning met inleiding en nagesprek door journalist Frank Olbrechts (Apache) en Wies Willems, beleidsmedewerker van Broederlijk Delen. De focus van zijn werk ligt op thema’s als de sociale en ecologische impact van grondstoffenontginning, de situatie van milieu- en mensenrechtenverdedigers en de internationale agenda rond regulering van bedrijven.

Donderdag 30 september 19u30 / The Roxy Theatre (Koersel) / Reserveer jouw ticket
Vertoning met inleiding en nagesprek door 11.11.11.

Dinsdag 5 oktober / Kunstencentrum BUDA (Kortrijk) / Reserveer jouw ticket
Vertoning met inleiding en nagesprek door journalist Frank Olbrechts (Apache) en Koen Detavernier, beleidsmedewerker van We Social Movements, een netwerkorganisatie die vecht tegen sociaal onrecht wereldwijd.

ZA 17/7/21 @ online

Voorbij de pandemie

De pandemische crisis biedt ons vele lessen. Wordt dit een historisch kantelmoment, komt er een andere en betere post-pandemische wereld of gaan we terug naar het oude normaal, “business as usual”? Meer informatie over het debat en de volledige programmatie vind je op gentsefeestendebatten.be.

Apache hoofdredacteur Karl van den Broeck zetelt in een panel samen met Ewald Engelen, Francine Mestrum, Nick Meynen, Lieven De Cauter, Tine Hens, Anne Van Lancker, Ewald Engelen, Marleen Temmerman, Rik Pinxten, Angeline Van Den Rijse, Meryem Kanmaz en Koen Schoors. Het gesprek wordt gemodereerd door Eric Goeman.

Zaterdag 17 juli 14-18u / Gentse Feesten Debatten

Apache komt naar je toe met interessante gespreksavonden over diverse onderwerpen.