Herbekijk Café Apache #11 • Stadslandbouw, op welke grond?

 Leestijd: 1 minuut0

Steden verkopen steeds meer landbouwgronden, terwijl die net ingezet kunnen worden voor de uitbouw van lokale voedselstrategieën. Apache legde die stille uitverkoop van publieke gronden bloot. In Vooruit spraken we daar over met specialisten en stadslandbouwers. Herbekijk het debat integraal op deze pagina.

Tussen eind 2014 en eind 2017, het zwaartepunt van de vorige legislatuur, verkochten lokale besturen 3.200 ha publieke grond (32 vierkante kilometer). Dat komt overeen met een oppervlakte ter grootte van Brussel-stad.

Iets minder dan de helft van die verkopen zijn bossen en natuur, waarvan het Agentschap Natuur en Bos een kwart terugkocht. De rest zijn vooral landbouwgronden en bouwgrond. Past deze uitverkoop wel in het idee om stadslandbouw terug een plaats te geven in het stedelijk voedselvraagstuk?

De laatste stukken open ruimte in verstedelijkt gebied kunnen namelijk uitgroeien tot heuse productieve landschappen. Niet alleen om voedsel te telen en te verwerken voor de stad, maar ook om toeristische en recreatieve troeven uit te spelen en gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Of zijn dat te veel ambities ineens?

Volgens critici denken lokale besturen alleszins te weinig na over het strategisch belang van grond op lange termijn en hoe grond een instrument is om aan ruimtelijk-, klimaat- en ander beleid te doen.

Café Apache in Vooruit

23 oktober nodigden Apache en Vooruit doctoraatsstudent Hans Vandermaelen (UGent), Catherine Fierens (BoerenBruxselPaysans), Maarten Cools (De Goedinge) en Annelies Beyens (De Landgenoten) uit om het te hebben over de rol van publieke gronden en de context die steden moeten bieden voor stadslandbouw.

We stelden ook het innovatieve stadslandbouwproject Tuinen van Stene (Stad Oostende/Eli Devriendt), het pilootproject BoerenBruxselPaysans (Leefmilieu Brussel/Catherine Fierens) en bio-zelfoogstboerderij De Goedinge (Gent/Maarten Cools) voor.

Voorafgaand vertoonden we nog ‘Boer zoekt Grond’. Een mini-documentaire van Berber Verpoest over de massale verkoop van publieke gronden en de gevolgen daarvan.

Auteur: Redactie Apache

Apache is gegroeid uit De Werktitel, de eerste Vlaamse blog geschreven door professionele journalisten. De Werktitel zag op 14 oktober 2009 het levenslicht, Apache nam op 24 februari 2010 zijn plaats in. Maar het werk startte al in het voorjaar van 2009, toen een aantal journalisten de koppen bij elkaar staken en beslisten om zich in een avontuur te storten. Omdat degelijke, ongebonden journalistiek nodig is.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid