Radio Apache • Duurzaam pensioen

4 juli 2019 Jan Walraven
radio apache
(Foto: © Matthew Bennett (Unsplash))
2019_collega's

Wat iedereen zou moeten weten, volgens Annelien Van Roey

Niemand zou meedoen aan een crowdfunding voor een Peruviaans mijnbedrijf dat de omgeving sterk verontreinigt. Maar via pensioenspaarfondsen komt ons geld toch bij hen terecht. Waar de overheid pensioensparen sterk aanmoedigt bij individuele burgers, krijgen banken zo goed als carte blanche om het geld vervolgens te beleggen. Kinderarbeid, wapenhandel, milieuvervuiling, belastingparadijzen, … zijn hen dan ook niet vreemd.

Deze podcast stelt dit probleem aan de kaak, maar is ook hoopvol. Banken zijn meer en meer bezig met duurzaam beleggen. Hoewel dat een moeilijke denkoefening blijft in een wereld waar financiële winst boven maatschappelijke winst staat.

Een thema dat blijvend op de agenda moet staan. Want ecologischer leven, eerlijke producten kopen of goede doelen steunen hebben maar weinig effect als banken daarnaast ons geld in onethische bedrijven investeren.

Annelien is marketeer bij Apache.

> bekijk ook de keuze van de rest van het team

In deze aflevering van Radio Apache spreken we met Anneleen De Bonte. Als huisarts vroeg ze zich af waarin haar pensioenspaargeld precies geïnvesteerd werd. Kon het zijn dat haar geld ervoor zorgde dat mens en planeet geschaad werden?

Daarom ging ze met FairFin op zoek naar het antwoord op de vraag: hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn pensioenspaargeld, dat 30 tot 40 jaar geparkeerd staat, ingezet kan worden voor duurzame, milieuvriendelijke, klimaatneutrale doelstellingen? Hoe maak je van pensioengeld een hefboom voor welzijn en wereldwijde duurzame ontwikkeling?

Deze podcast beluister je ook via SoundCloud, Pocket CastsStitcher, TuneIn, Spotify en iTunes.

 

Uitgelichte afbeelding: © Matthew Bennett (Unsplash)

LEES OOK
CrossOver / 18-01-2023

CrossOver-podcast: Hoe algoritmen mijn werk als journalist hebben veranderd

Hind Fraihi vertelt over haar werk en onderzoeksmethoden en hoe die de laatste jaren zijn veranderd.
crossover podcast 3
CrossOver / 03-11-2022

CrossOver-podcast: Riskante relaties

Hoe de algoritmes op sociale media buitenlandse propaganda versterken.
crossover podcast riskante relaties
Isabelle Vanhoutte / 07-07-2022

De Plastic Podcast: op het strand

Het strand ligt bezaaid met zwerfafval: wat doen we ermee?
De Plastic Podcast