Radio Apache • Maria & Eliza: partizanen in het verzet (deel 2)

Sigrid Gulix
Radio Apache_verzet_v4 kopie

In het eerste deel van ‘Maria & Eliza: partizanen in het verzet ontdekte Kevin waarom en door wie zijn overgroottante en haar dochter werden vermoord. Moeder en dochter waren beiden lid van het gewapend verzet tegen de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog. Het gezin woonde in Rijkhoven, bij Bilzen. De ideologische en politieke tegenstellingen tekenden zich nergens zo scherp af als in Belgisch Limburg. In de straten van de kleinste dorpen stonden ‘zwarten’ en ‘witten’ tegenover elkaar.

In dit tweede en laatste deel van zijn zoektocht komt Kevin te weten dat Jan Valkenborg, de vader van Maria en echtgenoot van Eliza, geprobeerd heeft hen postuum te laten erkennen als politiek gevangenen.

De daders van de moord spoort hij ook op, of tenminste, dat probeert hij. We volgen Kevin naar enkele van de vele archieven die België rijk is. Die archieven zijn nodig, want het (collectieve) geheugen vertoont veel gaten. De overlevering is onderhevig aan censuur en verzinsels, want mensen geven niet graag toe dat ze iets niet weten; om de lieve vrede in het dorp te bewaren zijn veel verhalen al lang begraven.

Vlaanderen is bovendien een unicum wat betreft de herinnering aan die donkere bladzijde in de geschiedenis: dat het verzet hier een slechtere naam heeft gekregen dan de collaboratie, dat krijg je in de rest van de wereld niet uitgelegd.

In deze aflevering van Radio Apache hoor je getuigenissen van voormalig Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans en historici Gert De Prins, Jef Schoenmakers en Timmie Van Diepen.

Veel luisterplezier.

Deze podcast beluister je ook via Soundcloud, Pocket CastsStitcher, TuneIn, Spotify en iTunes.

De muziek in deze podcast komt van Lee Rosevere en Klaus Hergersheimer

LEES OOK
CrossOver / 18-01-2023

CrossOver-podcast: Hoe algoritmen mijn werk als journalist hebben veranderd

Hind Fraihi vertelt over haar werk en onderzoeksmethoden en hoe die de laatste jaren zijn veranderd.
crossover podcast 3
CrossOver / 03-11-2022

CrossOver-podcast: Riskante relaties

Hoe de algoritmes op sociale media buitenlandse propaganda versterken.
crossover podcast riskante relaties
Isabelle Vanhoutte / 07-07-2022

De Plastic Podcast: op het strand

Het strand ligt bezaaid met zwerfafval: wat doen we ermee?
De Plastic Podcast