Radio Apache • Maria & Eliza: partizanen in het verzet (deel 1)

 Leestijd: 1 minuut1

In de nacht van 12 op 13 augustus 1944 worden in het Limburgse Rijkhoven, bij Bilzen, twee vrouwen doodgeschoten. 75 jaar na de dood van de twee vrouwen gaat hun achterneef Kevin Franssen voor Radio Apache op zoek naar de omstandigheden en daders van de dubbele moord.

Beluister deel 2
Beluister ook deel 2 van deze podcast.
Eliza Thys was 48, haar dochter Maria Valkenborg 24 jaar. Maria was lid van de partizanen, de communistische en gewapende tak van het verzet tegen de nazi’s.

Het Vlaamsch Nationaal Verbond (VNV), de partij die zich liet verleiden tot een bondgenootschap met de Duitsers, haalde voor de oorlog een kwart van de stemmen in Bilzen.

De hevigheid waarmee beide kampen streden voor hun zaak, leidde tot een explosieve situatie in Bilzen, dat de naam ‘Klein Berlijn’ kreeg. Limburg stond op een gegeven moment op het randje van een burgeroorlog.

Interviews met: Maria Baerten, Gert De Prins (deel 2), Jan Peumans (deel 2), Jef Schoenmaekers, Jef Snellings, Maurice Thysen en Timmie Van Diepen.

Deze podcast beluister je ook via Soundcloud, Pocket CastsStitcher, TuneIn, Spotify en iTunes.

 

De muziek in deze podcast komt van Lee Rosevere en Klaus Hergersheimer

Auteur: Sigrid Gulix

Sigrid Gulix is redacteur, copywriter en vertaler (skrif.be). Zij heeft een groot hart voor Apache.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid