Radio Apache • Maria & Eliza: partizanen in het verzet (deel 2)

 Leestijd: 1 minuut0

In de nacht van 12 op 13 augustus 1944 worden in het Limburgse Rijkhoven, bij Bilzen, twee vrouwen doodgeschoten. 75 jaar na de dood van Maria en haar moeder Eliza gaat hun achterneef Kevin Franssen voor Radio Apache op zoek naar de omstandigheden en daders van de dubbele moord.

In het eerste deel van ‘Maria & Eliza: partizanen in het verzet ontdekte Kevin waarom en door wie zijn overgroottante en haar dochter werden vermoord. Moeder en dochter waren beiden lid van het gewapend verzet tegen de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog. Het gezin woonde in Rijkhoven, bij Bilzen. De ideologische en politieke tegenstellingen tekenden zich nergens zo scherp af als in Belgisch Limburg. In de straten van de kleinste dorpen stonden ‘zwarten’ en ‘witten’ tegenover elkaar.

In dit tweede en laatste deel van zijn zoektocht komt Kevin te weten dat Jan Valkenborg, de vader van Maria en echtgenoot van Eliza, geprobeerd heeft hen postuum te laten erkennen als politiek gevangenen.

De daders van de moord spoort hij ook op, of tenminste, dat probeert hij. We volgen Kevin naar enkele van de vele archieven die België rijk is. Die archieven zijn nodig, want het (collectieve) geheugen vertoont veel gaten. De overlevering is onderhevig aan censuur en verzinsels, want mensen geven niet graag toe dat ze iets niet weten; om de lieve vrede in het dorp te bewaren zijn veel verhalen al lang begraven.

Vlaanderen is bovendien een unicum wat betreft de herinnering aan die donkere bladzijde in de geschiedenis: dat het verzet hier een slechtere naam heeft gekregen dan de collaboratie, dat krijg je in de rest van de wereld niet uitgelegd.

In deze aflevering van Radio Apache hoor je getuigenissen van voormalig Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans en historici Gert De Prins, Jef Schoenmakers en Timmie Van Diepen.

Veel luisterplezier.

Deze podcast beluister je ook via Soundcloud, Pocket CastsStitcher, TuneIn, Spotify en iTunes.

De muziek in deze podcast komt van Lee Rosevere en Klaus Hergersheimer

Auteur: Sigrid Gulix

Sigrid Gulix is redacteur, copywriter en vertaler (skrif.be). Zij heeft een groot hart voor Apache.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid