Radio Apache • De S53

23 december 2019 Wederik De Backer , Tinne Claes
Logo_Radio-Apache_website

Het station van Gent-Sint-Pieters. Twintig voor elf ‘s avonds. Over twee minuten vertrekt de S53, de laatste trein van Gent-Sint-Pieters naar Beervelde. Een treinbegeleider staat tegen de trein geleund. Hij heeft een grijze snor, een kepie en een grijs-oranje uniform. "Zie dat nu. Dat zijn er minstens veertig. Minstens." 

Tinne Claes en Wederik De Backer werden met deze podcast bekroond tot 'Meesterverteller van 2019'. De erkenning werd uitgereikt door de Stichting Verhalende Journalistiek.

Hij wijst naar een groep twintigers wat verderop. Tientallen dik ingepakte reizigers staan te wachten op de trein naar Beervelde, een piepklein dorp in Oost-Vlaanderen. Het zijn zogenoemde transmigranten: ze verblijven illegaal in België, maar vragen geen asiel aan omdat ze liever naar Engeland willen.

Vanuit Beervelde proberen ze te voet de snelwegparking langs snelweg E17 te bereiken. Daar de vrachtwagen op, richting Calais.

De treinbegeleider duwt zijn sigaret uit en wandelt naar de trein. De deuren gaan piepend dicht. "Allez, het vluchtelingentransport vertrekt weer."

Elke avond opnieuw riskeren jonge mannen en vrouwen hun leven om Engeland te bereiken. Iedereen ziet ze vertrekken: medereizigers, treinbegeleiders, obers van het restaurant L'autre Côté aan het station van Beervelde. Maar er gebeurt niets.

'De S53' is een portret van mensen die we in de grote krantenkoppen zien voorbijtrekken, maar er niets aan doen. Want wat kunnen ze doen? Wat kunnen ze veranderen? Wat kan je doen voor mensen die L'autre Côté proberen te bereiken?

De S53 is documentaire van Tinne Claes en Wederik De Backer.

Muziek: Studio Ree (Frederik De Clercq)

Eindredactie: Ottoline Rijks

Foto: © Tinne Claes

 

Deze podcast beluister je ook via Soundcloud, Pocket CastsStitcher, TuneIn, Spotify en iTunes.

 

Dit onderzoeksartikel kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek.
LEES OOK
Isabelle Vanhoutte / 07-07-2022

De Plastic Podcast: op het strand

Het strand ligt bezaaid met zwerfafval: wat doen we ermee?
De Plastic Podcast
Isabelle Vanhoutte / 30-06-2022

De Plastic Podcast: in de recyclagefabriek

Zijn plastics echt oneindig vaak te recycleren?
De Plastic Podcast
Marieke Rimaux / 24-03-2022

Als het rolluik dicht blijft (slot)

Het sociaal restaurant De Harmonie gaat weer open, tot groot geluk van de vaste bezoekers.
rolluik 3