Radio Apache • Spionstad

21 mei 2019 Jan Walraven
radio Apache - spionstad

In de Canadese stad Toronto krijgt Sidewalk Labs, een zusterbedrijf van techgigant Google, de kans om zijn ideeën over de smart city in de praktijk te brengen. Met sensoren en andere meetinstrumenten zal een enorme hoeveelheid aan uiteenlopende informatie en data verzameld worden, waar vervolgens algoritmes mee aan de slag gaan die op basis van die data bepalen hoe de slimme stad eruit moet zien. Toronto moet de eerste plek worden waar het online business model van Google in de fysieke wereld wordt toegepast.

In deze aflevering praten we met Guy Baeten, stadsplanner aan het Institute for Urban Research, Universiteit Malmö en dit jaar gastonderzoeker aan het Antwerpse Urban Studies Institute, over de plannen van Sidewalk Labs. Baeten is nieuwsgierig naar de stad van de toekomst, maar waarschuwt voor het gebrek aan democratische inspraak, en vreest voor de privacy van burgers. Hij is niet de enige. Terwijl Google zijn plannen nog op punt stelt, groeit het verzet. Burgers verenigen zich, en privacyspecialisten uiten hun groeiende ongerustheid bij het experiment.

Abonneer!

Abonneer je nu op onze podcast en mis geen enkele aflevering, via Spotify, iTunesSoundCloud, Pocket CastsStitcher of TuneIn.

LEES OOK