De Plastic Podcast: in de recyclagefabriek

Isabelle Vanhoutte
De Plastic Podcast
Wie denkt aan plastics opnieuw gebruiken, denkt aan recycleren. Plastics zijn toch oneindig te recycleren, of niet soms? 
De Plastic Podcast

In deze tweedelige podcast gaat journalist Isabelle Vanhoutte in gesprek met mensen die van plastics hun beroep en hobby hebben gemaakt, van de recyclagefabriek en de universiteit tot op het strand van Oostende, op zoek naar de missing links tussen plastics en de circulaire economie. 

In een circulaire economie blijven grondstoffen oneindig veel cirkels draaien en bestaat afval niet. Wie denkt aan plastics opnieuw gebruiken, denkt aan recycleren. Plastics zijn toch oneindig te recycleren, of niet soms? 

Meer dan de helft van alle plastics die vandaag in omloop zijn werden gemaakt sinds 2003. In 2015 alleen werd wereldwijd bijna 400 miljoen plastic geproduceerd. Dat is zowat het gewicht van tweederde van de wereldbevolking. Al die plastics hebben een grote impact op het milieu, onze gezondheid en het klimaat, maar die impact is nog niet helemaal in kaart gebracht. 

In deze eerste aflevering van de Plastic Podcast gaan we op bezoek in de folierecyclagefabriek van Morssinkhof-Rymoplast in Lommel. We bespreken wat daar gebeurt met professor Steven De Meester (UGent), die van ingewikkelde plastics uit elkaar halen zijn vak maakte.

Op het strand

Luister ook naar het tweede deel van de Plastic Podcast: op het strand.

De Plastic Podcast is gemaakt door Isabelle Vanhoutte voor Apache. Montage en geluid door Wederik De Backer. 

Dit onderzoeksartikel kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek.
LEES OOK
CrossOver / 18-01-2023

CrossOver-podcast: Hoe algoritmen mijn werk als journalist hebben veranderd

Hind Fraihi vertelt over haar werk en onderzoeksmethoden en hoe die de laatste jaren zijn veranderd.
crossover podcast 3
CrossOver / 03-11-2022

CrossOver-podcast: Riskante relaties

Hoe de algoritmes op sociale media buitenlandse propaganda versterken.
crossover podcast riskante relaties
Isabelle Vanhoutte / 07-07-2022

De Plastic Podcast: op het strand

Het strand ligt bezaaid met zwerfafval: wat doen we ermee?
De Plastic Podcast