Hoe en waarom Liesbeth Homans afrekent met Apache

Tom Cochez
apache-gekneveld-logo-b
© Kim Duchateau

Apache groeit en dat is blijkbaar een stevige doorn in het oog van Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA). In het kader van onze verdere groei diende Apache een investeringsdossier voor 100.000 euro in bij Trividend. Dat is een investeringsmaatschappij voor sociaal-economische en coöperatieve projecten. Nog voor ons dossier op het investeringscomité kon worden beoordeeld, greep Liesbeth Homans rechtstreeks in en haalde ons dossier van tafel. We leggen uit hoe en waarom dit gebeurde.

apache-gekneveld-logo-b
© Kim Duchateau

Hoe komt Apache bij Trividend terecht?

In april organiseerde Apache twee avonden waarop onze toekomstplannen werden gepresenteerd. Daarbij werden mensen en organisaties uitgenodigd waarvan we weten dat ze het belang van onafhankelijke (onderzoeks)journalistiek naar waarde schatten en die mogelijk bereid zouden zijn een groter bedrag in de lezerscoöperatie te investeren om zo onze groei te versnellen. Eén van de organisaties die inging op de uitnodiging was Trividend.

Hoe kent Apache Trividend?

Drie jaar terug, in de aanloop naar onze eerste kapitaalronde, had Apache al eens een investeringsdossier ingediend bij Trividend. De organisatie investeert in sociaal-economische projecten en in erkende coöperatieve vennootschappen. Ons dossier werd drie jaar terug op het investeringscomité van Trividend afgekeurd, omdat ze het verhaal economisch te riskant vonden. Een jammere maar wel een perfect legitieme keuze, gebaseerd op economische afwegingen. Trividend is immers geen subsidieverschaffer maar een investeringsmaatschappij en verwacht dus een 'return on investment'. Twee jaar terug schatte Trividend het economische risico van een investering in Apache te groot in.

Deze keer was Trividend wel geïnteresseerd?

Inderdaad. Na de presentatie van onze toekomstplannen bereidde Apache, samen met Trividend, een nieuw dossier voor het investeringscomité voor. Zo werkt het altijd. Onze mooie resultaten en de versnelde groei van het voorbije jaar sterkte Trividend in de overtuiging dat het investeringscomité deze keer wel de stap zou durven zetten. Maar hoewel het dossier helemaal werd voorbereid en de vergadering van het investeringscomité waar we ons dossier zouden verdedigen werd vastgelegd op vrijdag 12 mei om 13u30, bereikte ons dossier nooit het investeringscomité.

Waarom niet?

Drie dagen voor het investeringscomité zou doorgaan, werd ons dossier besproken op de raad van bestuur van Trividend. De begrotingsspecialist van Liesbeth Homans stelde er zonder verpinken een veto tegen het dossier van Apache. Het mocht en het zou niet op het investeringscomité komen. De raad van bestuur restte weinig anders dan akte te nemen van de wil van Liesbeth Homans.

De begrotingsspecialist van Liesbeth Homans stelde zonder verpinken een veto tegen het dossier van Apache

Met welk argument veegde de vertegenwoordiger van Homans het dossier van tafel?

Het officiële argument was dat Apache geen sociaal-economisch project is en dus niet in aanmerking kon komen voor een investering door Trividend.

Een steekhoudend argument?

Absoluut niet. Het dossier werd door Trividend zelf opgestart, voorbereid en geagendeerd op het investeringscomité. Trividend investeert wel degelijk in erkende coöperatieve vennootschappen zoals cvba De Werktitel, de lezerscoöperatie achter Apache, er een is. Bovendien werd ons dossier drie jaar eerder om die reden niet afgekeurd. Nu dus plots wel.

Waarom werd het dossier dan wel getorpedeerd?

Daar hebben we officieel het raden naar, maar dat er rechtstreeks politiek werd ingegrepen, is overduidelijk. Liesbeth Homans is ons liever kwijt dan rijk. Een half jaar geleden, kort nadat Bart De Wever ons "een lasterlijk medium" had genoemd en nadat we voor de Antwerpse N-VA lastige onthullingen hadden gebracht over de Antwerpse kant van het dossier Optima, daagde de voormalige kabinetschef van Bart De Wever en een bevriend projectontwikkelaar Apache al voor de rechtbank en eiste daarbij een exorbitante schadevergoeding. Nu is het de beurt aan Liesbeth Homans om onze groei in de kiem te smoren.

De wind waait uit dezelfde richting?

We kunnen enkel vaststellen dat alweer een boegbeeld van de (Antwerpse) N-VA probeert om Apache te kraken. Wij zien er vooral een bevestiging in dat we met onze berichtgeving een open zenuw hebben geraakt en dat ons blote bestaan in bepaalde kringen zodanig veel ergernis opwekt dat we koste wat het kost moeten verdwijnen.

De ingreep van Homans bevestigt vooral dat Vlaanderen nood heeft aan een echte onafhankelijke nieuwssite die ongebonden naar de waarheid zoekt

Wat betekent dit voor de toekomstplannen van Apache?

Om de redactie verder uit te bouwen en extra mensen aan te nemen, startte Apache een nieuwe investeringsronde. Een bijkomende investering van 350.000 euro laat ons toe de redactie uit te breiden en nog meer in te zetten op onderzoeksjournalistiek. Dat geld hopen we te vinden bij bestaande en nieuwe kleine en grote coöperanten. Met een investering van 100.000 of 150.000 euro was Trividend daarin een belangrijke schakel.

Maar de ingreep van Homans betekent zeker niet het einde van onze ambitieuze groeiplannen, integendeel. Het bevestigt vooral dat Vlaanderen nood heeft aan een echte onafhankelijke nieuwssite die ongebonden naar de waarheid zoekt, ook al wordt ons dat niet in dank afgenomen en ook al probeert men ons langs alle kanten stokken in de wielen te steken. Een sterke en groeiende lezerscoöperatie vormt het ultieme en duurzame wapen tegen dit soort politiek gestuurde aanvallen op de waarheid.

LEES OOK
Karl van den Broeck / 07-06-2017

Open brief aan Geert Bourgeois: ‘Hoe lang gaat u nog zwijgen?’

In het Vlaams parlement worden morgen vragen gesteld over de ingreep van minister Homans op het dossier van Apache. Hoofdredacteur Karl van den Broeck schreef een open brief.
14717584076_6fa33465ec_z
Karl van den Broeck / 26-05-2017

De 'alternative facts' van Homans over Apache-dossier bij Trividend

Liesbeth Homans (N-VA) vertelt onwaarheden over het Apache-dossier bij Trividend, en haar kabinet oefende forse druk uit op de investeringsmaatschappij.
Reporters_21417950
Karl van den Broeck / 24-05-2017

Coalitiepartners wisten niks af van Homans' torpedo

CD&V en Open Vld waren niet op de hoogte van de beslissing van het kabinet-Homans om een kredietaanvraag van Apache bij Trividend te torpederen.
Webp.net-resizeimage-12-compressor