Hartverwarmend front voor persvrijheid

 Leestijd: 1 minuut13

De dagvaardingen van enkele journalisten en van de verantwoordelijke uitgever van Apache door Joeri Dillen, voormalig kabinetschef van Bart De Wever en door vastgoedontwikkelaar Land Invest Group maken heel wat los. Veel meer dan we vooraf konden vermoeden.

Eerst en vooral willen we iedereen bedanken die zich de voorbije uren vrank en vrij heeft uitgesproken tegen deze doorzichtige poging om Apache monddood te maken. Jullie steun is hartverwarmend. Er zijn collega’s, opiniemakers, advocaten, politici, … mensen met naam en faam, maar er zijn vooral ook heel veel andere mensen die ons per mail, telefonisch of via sociale media een hart onder de riem steken. Zoiets doet ontzettend veel deugd.

Plooien

Geregeld duikt daarbij de vraag op hoe er kan geholpen worden. We hebben er heel bewust voor gekozen om deze zaak niet prompt aan een inzamelactie voor de betaling van de gerechtskosten te koppelen. De persvrijheid is in het geding. Het draait om de toekomst van journalistiek in dit land. Het gaat over hoe macht blijkbaar niet onbestraft kritisch bevraagd mag worden. Dat raakt aan het wezen van Apache en het voelt op de een of andere manier ongemakkelijk om daar gelijk een uitgestoken hand naast te plaatsen.

Maar wat dan wel? De meest voor de hand liggende manier is wellicht de beste: Apache is een coöperatieve vennootschap. We zijn er voor onze lezers en we zijn van onze lezers. Dat wil zeggen dat we geen deel uitmaken van een grote mediagroep. We zijn niet afhankelijk van adverteerders. We hoeven niet te plooien voor grote belangen en voor hun vertegenwoordigers.

Als er één ding is dat diegenen die Apache dagvaarden net niét willen, dan is het wel dat er nog meer gezocht en onthuld wordt

Boemerang

We zijn enkel verantwoording verschuldigd aan onze lezers en coöperanten. Die beweging groter maken en zo Apache als onafhankelijk medium steviger op de kaart zetten, zou een geweldig antwoord op de dagvaardingen zijn. Dat kan door aandeelhouder te worden of door een (steun)abonnement te nemen.

Zo steken we een gezamenlijke middelvinger op naar al wie de persvrijheid ondergeschikt wil maken aan de eigen belangen. Meer abonnees en meer aandeelhouders betekent dat we meer onderzoeksjournalisten de kans kunnen geven om dieper te graven en macht in al haar verschijningsvormen kritisch te bevragen.

Zo keert de klacht van de ex-kabinetschef van De Wever en van vastgoedgroep Land Invest als een boemerang in hun eigen gezicht terug. Want als er één ding is dat zij – en ze zijn helaas niet de enigen – net niét willen, dan is het wel dat er nog meer gezocht en onthuld wordt door een echt onafhankelijk medium. Het zou geweldig zijn mocht hun klacht dat onbedoelde effect hebben.

Auteur: Redactie Apache

Apache is gegroeid uit De Werktitel, de eerste Vlaamse blog geschreven door professionele journalisten. De Werktitel zag op 14 oktober 2009 het levenslicht, Apache nam op 24 februari 2010 zijn plaats in. Maar het werk startte al in het voorjaar van 2009, toen een aantal journalisten de koppen bij elkaar staken en beslisten om zich in een avontuur te storten. Omdat degelijke, ongebonden journalistiek nodig is.

Auteur: Liesbeth Van Houdt

Liesbeth Van Houdt is licentiaat communicatiewetenschappen. Werkte in de culturele sector als coördinator communicatie voor o.a. Zomer van Antwerpen en schreef freelance voor Sanoma. Was in 2016 en 2017 redactiecoördinator van Apache.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid