Coalitiepartners wisten niks af van Homans' torpedo

Karl van den Broeck
Webp.net-resizeimage-12-compressor
Liesbeth Homans (Foto: Belga © Jasper Jacobs)

De beslissing van het kabinet van vice-minister president Liesbeth Homans (N-VA) om een kredietdossier van Apache bij de sociale investeringsmaatschappij Trividend te kelderen, is vooraf niet besproken met de coalitiepartners. Dat bevestigen de kabinetten van vice-minister-president Hilde Crevits (CD&V) en minister van Media Sven Gatz (Open Vld). Ze vinden het te vroeg om nu ten gronde te reageren op het nieuws dat Knack vandaag publiceerde en willen meer uitleg van Homans.

Coalitiepartners vinden het te vroeg om ten gronde te reageren op het nieuws dat Knack vandaag publiceerde en willen meer uitleg van Homans

Minister Homans zelf reageerde nog voor de middag op het nieuws in Knack: “De insinuatie van een politieke afrekening is compleet van de pot gerukt en gratuit. Ik heb helemaal geen verborgen agenda. Mijn enige - en open - agenda is om de middelen voor sociale economie in te zetten voor de doelgroep die het nodig heeft."

Die motivatie werd ook gebruikt door haar kabinetsmedewerker in de raad van bestuur. Die zei wel dat hij op eigen houtje die beslissing had genomen en niet op vraag van Homans handelde. Zijn minister dekt nu blijkbaar die beslissing.

Webp.net-resizeimage-12-compressor
Liesbeth Homans (Foto: Belga © Jasper Jacobs)

De verdedigingslijn van Homans is niet zuiver. Trividend heeft Apache in maart zelf gecontacteerd met de vraag om een kredietverschaffing te onderzoeken. Die past naadloos in de kredieten die de investeringsmaatschappij geeft aan coöperaties. De ondernemingen die eerder door Trividend werden gesteund zijn ook niet actief in de sector van de sociale economie. Sommigen verhuren kantoren, zijn actief in de sector van de groene energie of helpen start-ups.

Op Twitter leek Liesbeth Homans niet te weten dat Trividend ook coöperaties steunt. Toen ze daar door twitteraars op gewezen werd, bleef het stil op haar account.

Jean-Jacques De Gucht: "Ongeacht of er politieke druk is uitgeoefend, zelfs de huidige zweem van twijfel is onaanvaardbaar in een land dat op de negende plaats staat wereldwijd inzake persvrijheid"

Zowel vanuit de meerderheid als vanuit de oppositie is er verontwaardiging over de beslissing van Homans. Vlaams parlementslid Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) kondigt een parlementaire vraag aan. "Ongeacht of er politieke druk is uitgeoefend, zelfs de huidige zweem van twijfel is onaanvaardbaar in een land dat op de negende plaats staat wereldwijd inzake persvrijheid. Het is dan ook belangrijk om dit zo snel mogelijk te onderzoeken en uit te klaren."

Nog vanuit de meerderheid bereidt Sonja Claes (CD&V) een vraag voor aan Homans. Ook Bart Caron van oppositiepartij Groen zal Homans aan de tand voelen.

Vlaams parlementslid voor SP.A, Katia Segers, reageerde ook fel. Zij ziet een “systematiek in de aanvallen van de N-VA in de richting van de kritische onderzoeksjournalistiek”.

LEES OOK
Karl van den Broeck / 07-06-2017

Open brief aan Geert Bourgeois: ‘Hoe lang gaat u nog zwijgen?’

In het Vlaams parlement worden morgen vragen gesteld over de ingreep van minister Homans op het dossier van Apache. Hoofdredacteur Karl van den Broeck schreef een open brief.
14717584076_6fa33465ec_z
Karl van den Broeck / 26-05-2017

De 'alternative facts' van Homans over Apache-dossier bij Trividend

Liesbeth Homans (N-VA) vertelt onwaarheden over het Apache-dossier bij Trividend, en haar kabinet oefende forse druk uit op de investeringsmaatschappij.
Reporters_21417950
Tom Cochez / 24-05-2017

Hoe en waarom Liesbeth Homans afrekent met Apache

Minister Homans kwam rechtstreeks tussen om een investering van 100.000 à 150.000 euro in Apache onmogelijk te maken.
apache-gekneveld-logo-b