Progressieven geven conservatieven vrije baan

Bram Souffreau
apache
De Amerikaanse nieuwszender Fox als stem van conservatief Amerika.
De Amerikaanse nieuwszender Fox als stem van conservatief Amerika.

Monbiot kroop in zijn pen nadat het oerconservatieve The Daily Mail berichtte dat rechtsdenkenden minder intelligent zijn dan progressieve burgers. The Daily Mail - intussen uitgegroeid tot de grootste nieuwssite ter wereld - haalde de inspiratie voor het beruchte artikel uit een Canadees wetenschappelijk onderzoek.

Volgens Monbiot laten de hedendaagse progressieven onvoldoende hun afschuw blijken over de ideeën die conservatieve krachten rond spuien. Ze kijken sprakeloos toe langs de kantlijn hoe duizenden mensen een rad voor de ogen wordt gedraaid en het pad inslaan van onverdraagzaamheid, beperkte kennis, het geloof in fabeltjes en geslotenheid.

De Britse auteur haalt in zijn opiniestuk de Amerikaans-Canadese journalist David Frum aan die een zeer scherpe analyse maakte:

Conservatives have built a whole alternative knowledge system, with its own facts, its own history, its own laws of economics. The result is a shift to ever more extreme, ever more fantasy-based ideology which has ominous real-world consequences for American society.

In de Verenigde Staten voedt de Republikeinse partij met succes kiezers op met verkeerde informatie en onwetenschappelijke kennis en speelt zo in op de meest kwaadaardige instincten van deze slecht geïnformeerde burger, citeert Monbiot voorts de Amerikaanse auteur Mike Lofgren.

Het jarenlange verspreiden van verkeerde en soms regelrechte foute informatie door conservatieven heeft grote gevolgen, weet Monbiot. De kiezers worden gebruikt om de belangen van enkelingen te vrijwaren, zoals een belastingverlaging voor de superrijken in zogezegd het voordeel van de 99% of het wegschrijven van de opwarming van de aarde door de denktanken gefinancierd door de olie-industrie.

En hoewel Monbiot harde woorden heeft voor de conservatieven, geeft hij vooral de progressieven een veeg uit de pan. Hun afwezigheid speelt de conservatieven in de kaart, is zijn hard besluit.

LEES OOK
Yoeri Maertens / 22-05-2018

'Geef elke millennial 11.500 euro om generatiekloof te overbruggen'

De Britse denktank Resolution Foundation stelt voor om elke 25-jarige eenmalig 10.000 pond te geven om te investeren in een huis, in verdere studies of bij de opstart van een…
VN-jongerenvertegenwoordigers
Charlotte Deprez / 02-05-2018

Eerste veroordeelde onder nieuwe Maleisische fake news wet

In Maleisië werd een Deense burger veroordeeld die de nieuwe wet tegen fake news heeft overtreden.
Fake news wet
Charlotte Deprez / 01-03-2018

Hebben we het recht om vergeten te worden?

In het VK vindt de eerste 'recht om vergeten te worden'-rechtszaak tegen Google plaats, zo meldt The Guardian. Hoever reikt ‘het recht op privacy’ enerzijds en ‘de vrijheid van…
menigte mensen eenzaam anoniem