Hebben we het recht om vergeten te worden?

1 maart 2018 Charlotte Deprez
menigte mensen eenzaam anoniem

Een Britse zakenman daagde Google voor de rechtbank omdat de zoekmachine weigerde in te gaan op zijn verzoek om ‘vergeten te worden’. Dat meldt The Guardian. Maandag publiceerde Google het transparantierapport ‘Three years of the right to be forgotten’.

google-on-your-smartphone-1796337_1280

Sinds 13 mei 2014 geldt ‘het recht om vergeten te worden’ voor alle burgers van de Europese Unie. Het Hof van Justitie van de EU besloot toen dat irrelevante, verouderde of onjuiste  privacygevoelige informatie op verzoek gewist moeten worden.

Zoekmachines kunnen verzoeken weigeren als ze van mening zijn dat het publieke belang van toegang tot de informatie groter is dan het recht op privacy.

Iemand die van dit recht gebruik wil maken, moet daarvoor een verzoek indienen bij de eigenaar van de zoekmachine. Zoekmachines kunnen verzoeken weigeren als ze van mening zijn dat het publieke belang van toegang tot de informatie groter is dan het recht op privacy. Het ‘recht om vergeten te worden’ is een constante strijd tussen enerzijds ‘het recht op privacy’ en anderzijds ‘vrijheid van informatie’.

Drie jaar vergeetrecht

Volgens het rapport van de zoekmachine heeft Google sinds de intrede van het vergeetrecht verzoeken ontvangen om ongeveer 2,4 miljoen links uit de zoekresultaten te verwijderen. 57% van die verzoeken werd verworpen. "We werken hard om te voldoen aan het recht om te worden vergeten, maar we zorgen ervoor dat we geen zoekresultaten verwijderen die duidelijk in het openbaar belang zijn en dat we het recht van het publiek op toegang tot legale informatie verdedigen", verklaarde Google.

Uit het rapport blijkt dat 89% van de verzoeken afkomstig is van individuen. Volgens Google laat dit zien dat het niet alleen bedrijven of publieke figuren zijn die het vergeetrecht gebruiken, wat voor hen belangrijk is.

Recht op privacy

De zoekmachine weigerde om links naar krantenartikels te wissen die verwijzen naar een strafrechtelijke veroordeling uit de late jaren negentig. Een Britse zakenman werd veroordeeld wegens fraude en wil nu dat Google alle resultaten verwijdert die zijn zaak vermelden.

Volgens Hugh Tomlinson, de advocaat van de zakenman, zijn de artikels nefast voor het dagelijks leven van zijn cliënt. "Voordat je vandaag een nieuwe persoon ontmoet, google je ze," vertelde Tomlinson de rechtbank. “Veel mensen begaan fouten wanneer ze jong zijn. Als de misdaden voortdurend onder de aandacht van anderen worden gebracht, zullen ze permanent een negatief effect hebben.”

Vrijheid van informatie

De advocaat van Google meent echter dat het recht om vergeten te worden “geen recht is om de geschiedenis te herschrijven of je verleden aan te passen”. Volgens White profileert de aanklager zich op sociale media en in een reeks blogposts als een ‘gerespecteerde zakenman’ met een  succesvolle carrière. “De berichten creëren een vals beeld en als hij het recht heeft om vergeten te worden, kan hij mensen blijven misleiden”.

De rechtszaak zal naar verwachting vijf dagen duren en volgende maand komt een vergelijkbare zaak voor in het Verenigd Koninkrijk.

LEES OOK
Yoeri Maertens / 22-05-2018

'Geef elke millennial 11.500 euro om generatiekloof te overbruggen'

De Britse denktank Resolution Foundation stelt voor om elke 25-jarige eenmalig 10.000 pond te geven om te investeren in een huis, in verdere studies of bij de opstart van een…
VN-jongerenvertegenwoordigers
Charlotte Deprez / 02-05-2018

Eerste veroordeelde onder nieuwe Maleisische fake news wet

In Maleisië werd een Deense burger veroordeeld die de nieuwe wet tegen fake news heeft overtreden.
Fake news wet
Jan Walraven / 24-07-2017

Oprukkende privatisering van openbare ruimte in Londen

Steeds meer Londense, op het eerste zicht openbare pleinen, parken of wegen zijn eigenlijk in handen van private bedrijven, onthult The Guardian.
granary square phil rogers