Eerste veroordeelde onder nieuwe Maleisische fake news wet

2 mei 2018 Charlotte Deprez
Fake news wet

Salah Salem Saleh Sulaiman werd veroordeeld voor het verspreiden van fake news nadat hij een video op YouTube had gepost. In de video klaagt hij aan dat de politie pas na 50 minuten reageerde op noodoproepen, nadat een Palestijnse docent neergeschoten werd op 21 april.

Volgens de politie klopt dit verhaal niet en duurde het slechts 8 minuten. Sulaiman zou “met kwade bedoelingen fake news publiceren via een video op YouTube.” De man pleitte schuldig, maar zei dat hij de video gepost had in een “moment van woede” en dat hij geen kwade bedoelingen had.

“Ik geeft toe dat ik een fout heb gemaakt. Ik bied mijn verontschuldigingen aan bij iedereen in Maleisië, niet enkel bij de Maleisische politie,” aldus Sulaiman.

Corruptieschandaal

Maleisië is een van de eerste landen die wetten tegen fake news invoert. Dat baart veel activisten zorgen. De Maleisische premier, Najib Razak, wordt achtervolgd door een corruptieschandaal van miljarden euro’s. Volgens activisten kan de nieuwe wet gebruikt worden om kritiek op de regering te criminaliseren.

Daders kunnen een boete krijgen van maximaal 105.000 euro en kunnen een celstraf krijgen van maximaal zes jaar. Sulaiman kreeg een boete van 2.100 euro, maar hij koos voor een celstraf van een maand omdat hij de boete niet kon betalen.

De Anti-Fake News Act strijdt tegen “nieuws, informatie, gegevens en rapporten die geheel of gedeeltelijk onwaar zijn”. Dit geldt ook voor digitale publicaties en sociale media en is ook van toepassing op overtreders buiten Maleisië, indien Maleisië of een Maleisische burger hierdoor getroffen is.

'Het is geen toeval dat deze wet is ingediend met de verkiezingen die voor de deur staan'

Op 9 mei zijn er verkiezingen in Maleisië. “Maleisië heeft een lange en verontrustende geschiedenis van het gebruik van wetten om mensen met een andere mening het zwijgen op te leggen”, zei James Gomez, directeur van Amnesty International in Zuidoost-Azië en de Pacific, in The Guardian. “Het is geen toeval dat deze wet is ingediend met de verkiezingen die voor de deur staan.”

In het artikel 'Fake News vergiftigt publieke opinie rond Kazachgate' schreef Apache eerder al over de bijzondere rol die Maleisië speelt in smeercampagnes rond fake news.

LEES OOK
Yoeri Maertens / 22-05-2018

'Geef elke millennial 11.500 euro om generatiekloof te overbruggen'

De Britse denktank Resolution Foundation stelt voor om elke 25-jarige eenmalig 10.000 pond te geven om te investeren in een huis, in verdere studies of bij de opstart van een…
VN-jongerenvertegenwoordigers
Charlotte Deprez / 01-03-2018

Hebben we het recht om vergeten te worden?

In het VK vindt de eerste 'recht om vergeten te worden'-rechtszaak tegen Google plaats, zo meldt The Guardian. Hoever reikt ‘het recht op privacy’ enerzijds en ‘de vrijheid van…
menigte mensen eenzaam anoniem
Jan Walraven / 24-07-2017

Oprukkende privatisering van openbare ruimte in Londen

Steeds meer Londense, op het eerste zicht openbare pleinen, parken of wegen zijn eigenlijk in handen van private bedrijven, onthult The Guardian.
granary square phil rogers