DOSSIER - 5 ARTIKELS

Ground Control: publieke grond voor betaalbaar wonen in Brussel

Visual Ground Control
Hoeveel grond voor wonen is nog in publieke handen in het Brusselse gewest? (© Urban Journalism Network)

Hoeveel grond is er nog over om te gebruiken voor bebouwing? Welk deel is nog in handen van steden en andere publieke overheden? En wat is er gebeurd met al die publieke gronden die de afgelopen jaren verkocht zijn?

Een half jaar lang bekeken onderzoeks- en datajournalisten de dynamiek achter het beheer van publieke gronden in zes Europese hoofdsteden: Parijs, Brussel, Berlijn, Praag, Warschau en Boedapest. We bekeken en vergeleken gegevens over prijsontwikkelingen en eigendom van grond om zowel gemeenschappelijke trends als verschillen te zien.

Drie jaar geleden bekeek hetzelfde team journalisten de zakelijke verhuurders en eigenaren van grote woningfondsen in heel Europa. Het bekroonde project Hoofdstad te huur (Cities for Rent) ontmaskerde de belangrijkste winnaars van de huizencrisis. Maar een belangrijke vraag bleef onbeantwoord: wie zijn de eigenaars van gronden in de steden?


Deze reeks is gemaakt binnen het Urban Journalism Network. Dit netwerk van Europese mediakanalen, ondersteund door Arena for Journalism in Europe, legt zich toe op journalistiek onderzoek naar gemeenschappelijke uitdagingen waar Europese steden mee worden geconfronteerd.

Het netwerk is gegroeid uit het onderzoeksproject Hoofdstad te huur. Ground Control krijgt de steun van Journalismfund Europe, IJ4EU en het Stars4Media-programma.

De interactieve afbeeldingen zijn gemaakt door Tagesspiegel Innovation Lab. De analyse van de satellietbeelden werd verzorgd door Vertical 52, Marple en Placemarks. Bij het project zijn de volgende mediapartners betrokken: Tagesspiegel (Duitsland), Mediapart (Frankrijk), Apache (België), BIQdata.pl / Gazeta Wyborcza (Polen), Telex (Hongarije), Deník Referendum (Tsjechië), The Investigative Center of Jan Kuciak (Slowakije), iTromsø (Noorwegen), IrpiMedia (Italië) and ORF (Oostenrijk).