AgendaArchief


 • november 2019


 • Café Apache #13 • Rebelse steden

  •  27 november 2019

  Woensdag 27/11 (20u) @ Districtshuis (Borgerhout) / Tijdens dit Café Apache vragen we ons af hoe rebels steden en districten kunnen zijn. Hebben grote en kleinere gemeenten in ons land en in Europa baat bij vormen van municipalisme? Wat is de beleidsmarge van steden om een eigen weg te bepalen, binnen het kader van een [meer info]

  Woensdag 27/11 (20u) @ Districtshuis (Borgerhout) /

  Tijdens dit Café Apache vragen we ons af hoe rebels steden en districten kunnen zijn. Hebben grote en kleinere gemeenten in ons land en in Europa baat bij vormen van municipalisme? Wat is de beleidsmarge van steden om een eigen weg te bepalen, binnen het kader van een gecentraliseerd staatsbestel?

  Het decor van de avond: het oude Borgerhoutse gemeentehuis. Dit was eind maart 2019 ook de plek voor een bijeenkomst van TTIP- en CETA-vrije zones, waarbij het district zich symbolisch aansloot in 2018 met de ‘Eed van Borgerhout’. Zo probeert Borgerhout kwalitatief een verschil te maken tegenover de rest van Antwerpen. Het Trans-Atlantisch Handels- en Investeringsakkoord (TTIP) en de Allesomvattende Economische en Commerciële Overeenkomst (CETA) met Canada zouden de gemeenschap immers allesbehalve ten goede komen.

  We gaan er dieper op in met onze gasten:
  Eric Corijn is filosoof, activist en geograaf. Als hoogleraar is hij verbonden aan de Vakgroep Geografie (VUB). Hij is deskundige stedelijke planologie.
  Walter Lotens, zelf uit Borgerhout, is moraalfilosoof, wereldreiziger en freelancer, en schrijft over beweging van onderuit: Latijns-Amerika, coöperaties, reizen en ‘de ontmoeting met de andere’ van Borgerhout over Nicaragua tot Bolivia en Suriname.

  Reserveer je (gratis) plek door een mail te sturen naar annelien@apache.be of vul het formulier in.


 • december 2019


 • Café Apache #14 • De Schreeuw van Vlaanderen

  •  12 december 2019

  Donderdag 12/12 (20u) @ Arenberg (Antwerpen) / Tijdens dit Café luisteren we mensen naar uit het middenveld, de kunstensector en de journalistieke wereld over de positie en de toekomst van kritische stemmen in de samenleving. Lees je daarover graag meer, vol dan onze (gratis) publicaties onder de noemer ‘De Schreeuw van Vlaanderen‘. Sprekers: Sarah Scheepers, [meer info]

  Donderdag 12/12 (20u) @ Arenberg (Antwerpen) /

  Tijdens dit Café luisteren we mensen naar uit het middenveld, de kunstensector en de journalistieke wereld over de positie en de toekomst van kritische stemmen in de samenleving.
  Lees je daarover graag meer, vol dan onze (gratis) publicaties onder de noemer 'De Schreeuw van Vlaanderen'.

  Sprekers: Sarah Scheepers, Nigel Williams, Walter Zinzen (meer namen volgen)

  Reserveer je (gratis) plek door een mail te sturen naar annelien@apache.be of vul het formulier in.


 • maart 2020


 • Café Apache • Nieuwe woonvormen

  •  3 maart 2020

  Dinsdag 03/03 (20u) @ Vooruit (Gent) / Tijdens Café Apache debatteren we met boeiende sprekers over uiteenlopende maatschappelijke thema’s. Tijdens deze Café Apache buigen we ons over de rol van stadsontwikkelingsbedrijven als Sogent en de opkomst van alternatieve woonvormen als cohousing, CLT en tiny houses. Sprekers: nog aan te kondigen Reserveer je (gratis) plek op de [meer info]

  Dinsdag 03/03 (20u) @ Vooruit (Gent) /

  Tijdens Café Apache debatteren we met boeiende sprekers over uiteenlopende maatschappelijke thema's. Tijdens deze Café Apache buigen we ons over de rol van stadsontwikkelingsbedrijven als Sogent en de opkomst van alternatieve woonvormen als cohousing, CLT en tiny houses.

  Sprekers: nog aan te kondigen

  Reserveer je (gratis) plek op de site van Vooruit.