AgendaArchief


 • maart 2021


 • Cinema Apache #12 • Les Misérables

  •  5 maart 2021

  Vrijdag 19/2 t.e.m. vrijdag 5/3 @ apache.be / Op 19 februari openen wij het virtuele doek voor de twaalfde Cinema Apache, met alweer een groot prijsbeest: Les Misérables, de winnaar van de juryprijs in Cannes in 2019. Les Misérables is de eerste speelfilm van documentairemaker Ladj Ly. Hij groeide zelf op in de Bosquets, een [meer info]

  Vrijdag 19/2 t.e.m. vrijdag 5/3 @ apache.be /

  Op 19 februari openen wij het virtuele doek voor de twaalfde Cinema Apache, met alweer een groot prijsbeest: Les Misérables, de winnaar van de juryprijs in Cannes in 2019.
  Les Misérables is de eerste speelfilm van documentairemaker Ladj Ly. Hij groeide zelf op in de Bosquets, een arme wijk in Montfermeil nabij Parijs, waar Les Misérables zich afspeelt. De film combineert een documentaire stijl met actie en brengt de problemen in de wijk (botsende bevolkingsgroepen, armoede, racisme, (politie)geweld, druggebruik en corruptie) samen tot een explosieve cocktail.

  De film is gratis beschikbaar op apache.be/cinema-apache voor leden van Apache van vrijdag 19 februari tot en met vrijdag 5 maart.


 • Anton Jäger in gesprek met Harold Polis

  •  5 maart 2021

  Donderdag 4/3, 20u @ Davidsfonds Academie (online) Essayist en uitgever Harold Polis heeft een eigen boek uit: ‘Autonomie’. Apache-columnist Anton Jäger gaat in gesprek met Polis tijdens de online boekvoorstelling op 4 maart. In ‘Autonomie’ plaatst Harold Polis kanttekeningen bij optimisten en pessimisten, en peilt de opties om uit de impasse te raken. Want is [meer info]

  Donderdag 4/3, 20u @ Davidsfonds Academie (online)

  Essayist en uitgever Harold Polis heeft een eigen boek uit: 'Autonomie'. Apache-columnist Anton Jäger gaat in gesprek met Polis tijdens de online boekvoorstelling op 4 maart.

  Autonomie van Harold Polis

  In 'Autonomie' plaatst Harold Polis kanttekeningen bij optimisten en pessimisten, en peilt de opties om uit de impasse te raken.

  Want is het de wereld die plots sneller draait? Of zijn wij zo sloom geworden? De coronacrisis legt een vergrootglas op de kansen en bedreigingen waarmee we de afgelopen jaren hebben geworsteld. Voor de optimisten groeien de bomen tot in de hemel en kan het alleen maar beter worden. De pessimisten hebben elke dag de ondergang van het Westen op het menu – koud geserveerd.

  Onze ongekende macht, welvaart en technologische vooruitgang worden uitgehold door een wrang gevoel van stagnatie, politieke patstellingen en culturele oorlogen. Kinderen van onze tijd herkennen elkaar aan de gedeelde ontgoocheling: het is allemaal niet geworden wat we hadden verwacht.

  Maar wie weet hebben we ons lot gewoon nog altijd in eigen handen.

  Inschrijven verplicht

  De boekvoorstelling is een initiatief van Harold Polis, Davidsfonds Uitgeverij, Davidsfonds Academie en Apache.

  Inschrijven (1 euro) is verplicht en kan via deze link.


 • november 2022


 • Regiojournalistiek, waakhond van de lokale democratie?

  •  12 november 2022

  UITGESTELD naar nader te bepalen datum @ EHS Campus Kanal (Brussel) Doe maar eens aan grondige journalistiek in tijden van sociale media, waarin beleidsmakers zelf hun nieuws op sociale media gooien en snelheid van doorslaggevend belang is. Hoe komt de politieke verslaggeving uit deze oefening? Is de lokale journalist een kritische waakhond, of eerder de [meer info]

  UITGESTELD naar nader te bepalen datum @ EHS Campus Kanal (Brussel)

  Doe maar eens aan grondige journalistiek in tijden van sociale media, waarin beleidsmakers zelf hun nieuws op sociale media gooien en snelheid van doorslaggevend belang is. Hoe komt de politieke verslaggeving uit deze oefening?

  Is de lokale journalist een kritische waakhond, of eerder de schoothond van de burgemeester? En blijft regiojournalistiek rendabel en betaalbaar in tijden van gratis nieuws? Ria Goris van de Erasmushogeschool Brussel deelt de resultaten van grootschalige bevragingen van regiojournalisten en lokale beleidsmensen (burgemeesters en schepenen) in Vlaanderen.

  Met onderzoeker Quint Kik (Stimuleringsfonds van de Journalistiek), Nadja Desmet (socialemediaburo.be, adviseur lokale beleidsmakers over het inzetten van sociale media), politiek verslaggever Sacha Van Wiele (Gazet Van Antwerpen), Lien Henderickx (chef regio bij News City - o.a. Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws) en journalist Steven Vanden Bussche (Apache).

  > meer info en tickets