AgendaArchief


 • maart 2020


 • Café Apache #15 • Nieuwe woonvormen

  •  3 maart 2020

  Dinsdag 03/03 (20u) @ Vooruit (Gent) / Al in 2017 sprak de ondertussen afgeschafte Woonraad over een “wooncrisis in de onderste lagen van private huurmarkt”. Sindsdien zijn de prijzen niet gedaald. De wachtlijsten voor een sociale woning groeien ondertussen steeds verder aan. De recente afschaffing van de woonbonus zorgde voor heel wat commotie en een [meer info]

  Dinsdag 03/03 (20u) @ Vooruit (Gent) /

  Al in 2017 sprak de ondertussen afgeschafte Woonraad over een “wooncrisis in de onderste lagen van private huurmarkt”. Sindsdien zijn de prijzen niet gedaald. De wachtlijsten voor een sociale woning groeien ondertussen steeds verder aan. De recente afschaffing van de woonbonus zorgde voor heel wat commotie en een serieuze piek in de aankoop van woningen. De afschaffing van de woonbonus heeft wel als uiteindelijk doel wonen betaalbaarder te maken: afwachten of dat zal lukken.

  Behalve de overheid roeren zich ook allerhande burgerinitiatieven die datzelfde doel hebben: wonen betaalbaar maken en zo de wooncrisis helpen oplossen. Van coöperaties tot sociale renovaties, hoe hopen zij resultaat te boeken? Apache luistert en gaat in gesprek tijdens deze Café Apache, die in het teken van betaalbaar wonen staat.

  • Collectief Goed (Stijn Oosterlynck) is een initiatief van Samenlevingsopbouw Antwerpen dat als coöperatie leegstaande huizen koopt, opknapt, en tegen betaalbare tarieven verhuurt aan grote gezinnen in een kwetsbare positie.
  • Wooncoop (Karel Lootens) is een over heel Vlaanderen actieve wooncoöperatie waar bewoners ook aandeelhouder zijn en - aan betaalbare prijzen - bij zichzelf huren.
  • 100 huizen van de Brugse Poort (Laura Baets) verenigt buurtbewoners die willen werken aan betaalbaar, kwalitatief en aangenaam wonen in de eigen wijk
  • Oana Bogdan is een Roemeens-Belgische architecte, mede-oprichter van Bogdan & Van Broeck, een bureau dat streeft naar architectuur ten dienste van mens en planeet, en eveneens voormalig Roemeens staatssecretaris voor cultureel erfgoed.

   

  Reserveer je (gratis) plek op de site van Vooruit.

  Onderdeel van: Women and children first