AgendaArchief


 • oktober 2019


 • Café Apache #11 • Stadslandbouw

  •  23 oktober 2019

  Woensdag 23/10 (20u) @ Vooruit (Gent) / Steden verkopen steeds meer landbouwgronden, terwijl die net ingezet kunnen worden voor de uitbouw van lokale voedselstrategieën. Past die uitverkoop wel in het idee om stadslandbouw terug een plaats te geven in het stedelijk voedselvraagstuk? De laatste stukken open ruimte in verstedelijkt gebied kunnen namelijk uitgroeien tot heuse productieve [meer info]

  Woensdag 23/10 (20u) @ Vooruit (Gent) /

  Steden verkopen steeds meer landbouwgronden, terwijl die net ingezet kunnen worden voor de uitbouw van lokale voedselstrategieën.

  Past die uitverkoop wel in het idee om stadslandbouw terug een plaats te geven in het stedelijk voedselvraagstuk? De laatste stukken open ruimte in verstedelijkt gebied kunnen namelijk uitgroeien tot heuse productieve landschappen. Niet alleen om voedsel te telen en te verwerken voor de stad, maar ook om toeristische en recreatieve troeven uit te spelen en gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Of zijn dat teveel ambities ineens?

  Apache en Vooruit debatteren op 23 oktober over de rol van publieke gronden en de context die steden moeten bieden voor stadslandbouw met doctoraatsstudent Hans Vandermaelen (UGent), Catherine Fierens (BoerenBruxselPaysans), Maarten Cools (De Goedinge) en Annelies Beyens (De Landgenoten).

  Voorafgaand tonen we de mini-documentaire 'Boer zoekt Grond' (Berber Verpoest), over de verkoop van publieke grond en de gevolgen. We stellen ook het innovatieve stadslandbouwproject Tuinen van Stene (Stad Oostende/Eli Devriendt), het pilootproject BoerenBruxselPaysans (Leefmilieu Brussel/Catherine Fierens) en bioboerderij De Goedinge (Gent/Maarten Cools) voor.

  Fietstocht

  Ga voorafgaand aan het debat mee met Apache, platform De Hongerige Stad en Grondrechtenbeweging Constituante op fietstocht langs landbouwgronden van het Gentse OCMW. We trekken naar Drongen en De Pinte om te zien wat er bestemd is en wat mogelijks voor stadslandbouw geschikt is.

  Afspraak om 14u45 aan de ingang van Vooruit, met eigen fiets. Vertrek om 15u00 stipt. Duurtijd 2 uur.

  Inschrijven

  Reserveer je (gratis) plek voor het debat op de site van Vooruit.


 • november 2019


 • Café Apache #12 • Het verzet

  •  13 november 2019

  Woensdag 13/11 (20u) @ Elcker-Ik (Antwerpen) / Tijdens deze Café Apache gaan we in gesprek met Koen Aerts en Chantal Kesteloot over het verzet: wie waren de verzetsleden? We kijken naar hun achtergrond, die veel diverser is dan we vermoeden. Koen Aerts is historicus aan de Universiteit Gent. Hij lag aan de basis voor de Canvas-docureeks Kinderen [meer info]

  Woensdag 13/11 (20u) @ Elcker-Ik (Antwerpen) /

  Tijdens deze Café Apache gaan we in gesprek met Koen Aerts en Chantal Kesteloot over het verzet: wie waren de verzetsleden? We kijken naar hun achtergrond, die veel diverser is dan we vermoeden.

  Koen Aerts is historicus aan de Universiteit Gent. Hij lag aan de basis voor de Canvas-docureeks Kinderen van de collaboratie (2017) en werkte mee aan de vervolgreeks Kinderen van het verzet (2019).

  Chantal Kesteloot is doctor in de geschiedenis (ULB) en verantwoordelijke van de afdeling publieksgeschiedenis bij CegeSoma/Rijksarchief. Haar voornaamste onderzoeksdomeinen hebben betrekking op de herinnering van beide wereldoorlogen en de geschiedenis van Brussel.

  Reserveer je plek binnenkort op de site van Elcker-Ik. Dit debat is gratis.


 • december 2019


 • Café Apache #13 • Het moderne middenveld

  •  11 december 2019

  Woensdag 11/12 (20u) @ Arenberg (Antwerpen) / Tijdens Café Apache debatteren we met boeiende sprekers over uiteenlopende maatschappelijke thema’s. Tijdens deze Café Apache buigen we ons over middenveldorganisaties die meer en meer de rol vervullen die door de overheid vervuld zou moeten worden. Sprekers: Bert Anciaux en Sarah Scheepers Reserveer je plek op de site van [meer info]

  Woensdag 11/12 (20u) @ Arenberg (Antwerpen) /

  Tijdens Café Apache debatteren we met boeiende sprekers over uiteenlopende maatschappelijke thema's. Tijdens deze Café Apache buigen we ons over middenveldorganisaties die meer en meer de rol vervullen die door de overheid vervuld zou moeten worden.

  Sprekers: Bert Anciaux en Sarah Scheepers

  Reserveer je plek op de site van Arenberg.


 • maart 2020


 • Café Apache #14 • Nieuwe woonvormen

  •  3 maart 2020

  Dinsdag 03/03 (20u) @ Vooruit (Gent) / Tijdens Café Apache debatteren we met boeiende sprekers over uiteenlopende maatschappelijke thema’s. Tijdens deze Café Apache buigen we ons over de rol van stadsontwikkelingsbedrijven als Sogent en de opkomst van alternatieve woonvormen als cohousing, CLT en tiny houses. Sprekers: nog aan te kondigen Reserveer je (gratis) plek op de [meer info]

  Dinsdag 03/03 (20u) @ Vooruit (Gent) /

  Tijdens Café Apache debatteren we met boeiende sprekers over uiteenlopende maatschappelijke thema's. Tijdens deze Café Apache buigen we ons over de rol van stadsontwikkelingsbedrijven als Sogent en de opkomst van alternatieve woonvormen als cohousing, CLT en tiny houses.

  Sprekers: nog aan te kondigen

  Reserveer je (gratis) plek op de site van Vooruit.