AgendaArchief


 • januari 2021


 • Cinema Apache #11 • Capharnaüm

  •  29 januari 2021

  Vrijdag 15/01 t.e.m. vrijdag 29/01 @ apache.be / “Als je de wereld wil veranderen, moet je bij de kinderen beginnen”, zegt regisseur Nadine Labaki. In het Libanese drama Capharnaüm, winnaar van de juryprijs op Festival de Cannes 2018, volgen we de 12-jarige Zain in de achterbuurten van Beiroet. Verwaarloosd door zijn straatarme ouders loopt hij [meer info]

  Vrijdag 15/01 t.e.m. vrijdag 29/01 @ apache.be /

  “Als je de wereld wil veranderen, moet je bij de kinderen beginnen”, zegt regisseur Nadine Labaki. In het Libanese drama Capharnaüm, winnaar van de juryprijs op Festival de Cannes 2018, volgen we de 12-jarige Zain in de achterbuurten van Beiroet. Verwaarloosd door zijn straatarme ouders loopt hij weg van huis en wordt hij een toonbeeld van zelfredzaamheid. De kinderlijke onschuld van Zain is soms hartverscheurend, maar levensecht. Zain is fel en vinnig en als acteur een natuurtalent.

  Wat Nadine Labaki motiveerde om Capharnaüm te maken was de vaststelling dat veel kinderen verwaarloosd worden: “Toen ik rondom mij keek in Beiroet, zag ik dat heel veel kinderen gedoemd zijn om rond te zwerven op straat. Een beeld dat we dreigen gewoon te worden. Het gaat niet om een of twee kinderen maar om honderden verschoppelingen die door Beiroet dwalen. Dat stellen we dagelijks vast zonder dat iemand er ook maar iets aan doet.” (Bron: Filmmagie)

  De film is gratis beschikbaar op apache.be/cinema-apache voor leden van Apache van vrijdag 15 januari tot en met vrijdag 29 januari.

  Verdeler: Cinéart


 • november 2022


 • Regiojournalistiek, waakhond van de lokale democratie?

  •  12 november 2022

  UITGESTELD naar nader te bepalen datum @ EHS Campus Kanal (Brussel) Doe maar eens aan grondige journalistiek in tijden van sociale media, waarin beleidsmakers zelf hun nieuws op sociale media gooien en snelheid van doorslaggevend belang is. Hoe komt de politieke verslaggeving uit deze oefening? Is de lokale journalist een kritische waakhond, of eerder de [meer info]

  UITGESTELD naar nader te bepalen datum @ EHS Campus Kanal (Brussel)

  Doe maar eens aan grondige journalistiek in tijden van sociale media, waarin beleidsmakers zelf hun nieuws op sociale media gooien en snelheid van doorslaggevend belang is. Hoe komt de politieke verslaggeving uit deze oefening?

  Is de lokale journalist een kritische waakhond, of eerder de schoothond van de burgemeester? En blijft regiojournalistiek rendabel en betaalbaar in tijden van gratis nieuws? Ria Goris van de Erasmushogeschool Brussel deelt de resultaten van grootschalige bevragingen van regiojournalisten en lokale beleidsmensen (burgemeesters en schepenen) in Vlaanderen.

  Met onderzoeker Quint Kik (Stimuleringsfonds van de Journalistiek), Nadja Desmet (socialemediaburo.be, adviseur lokale beleidsmakers over het inzetten van sociale media), politiek verslaggever Sacha Van Wiele (Gazet Van Antwerpen), Lien Henderickx (chef regio bij News City - o.a. Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws) en journalist Steven Vanden Bussche (Apache).

  > meer info en tickets