Ineos beschuldigd, de andere droom van Martin Luther King, en populair kunstonderwijs

Karl van den Broeck
Martin Luther King op het podium tijdens de legendarische March on Washington in 1963.
Martin Luther King op het podium tijdens de legendarische March on Washington in 1963. (CC BY 2.0 National Park Service (Flickr))

Ineos beschuldigd van vervalsing affakkelregister in Schotland

Ineos wordt beschuldigd van het vervalsen van een register en het affakkelen van gas in een chemische fabriek in het Schotse Grangemouth. De chemiereus ging daarmee in tegen meerdere milieuregels, toont onderzoek van onze Schotse partner The Ferret.

Lees het integrale, vertaalde onderzoek dit weekend gratis op Apache.

Martin Luther King had ook een sociale droom

Zestig jaar geleden gaf Martin Luther King zijn legendarische "I have a dream"-speech tegen segregatie en discriminatie. Hij sprak daarin de hoop uit dat zijn kinderen "niet beoordeeld zullen worden naar de kleur van hun huid, maar naar de inhoud van hun karakter". Dat die wereldberoemde speech ook ging over sociale gelijkheid is door de mazen van de geschiedenis geglipt.

De toespraak was het slotstuk van de March on Washington for Jobs and FreedomThe Intercept wijst erop dat zijn vraag naar een hoger miniumloon en een job voor iedereen hoegenaamd niet beantwoord werd. Het federale minimumloon is in reële termen lager dan in 1963.

Susan Neiman over radicaal identiteitsdenken

De Amerikaanse filosoof Susan Neiman kant zich in haar boek Links ≠ woke tegen een bepaald soort identiteitsdenken dat beleden wordt in linkse kringen en in sociale bewegingen als Black Lives Matter. "Voor alle duidelijkheid: ik ben absoluut niet tegen Black Lives Matter en ben dat nooit geweest", zegt ze bij rekto:verso. "Wat ik betoog in mijn boek is dat een radicaal identiteitsdenken niet links is. Wat vandaag 'radicaal links' wordt genoemd heeft waarden opzij geschoven die voor een links discours cruciaal zijn, zoals universalisme en vooruitgangsdenken."

Is koranverbranding vrije meningsuiting?

De Zweedse regering maakt zich zorgen over de nationale veiligheid na verschillende incidenten met het verbranden van de Koran. De regering van buurland Denemarken kondigde aan dat ze het ontheiligen van religieuze objecten strafbaar zou stellen en diende een wetsvoorstel in om het verbranden van geschriften te verbieden.

Hoewel vrijheid van meningsuiting een fundamenteel mensenrecht is in liberale democratieën, kan het recht om je mening te uiten complex worden wanneer dit botst met de religieuze en culturele overtuigingen van anderen en wanneer deze retoriek overgaat in haat zaaien. The Conversation onderzoekt hoe en wanneer vrijheid van meningsuiting verandert in het promoten van haat.

Kunstonderwijs zit in de lift

Steeds meer Vlaamse leerlingen kiezen in het secundair onderwijs voor een kunstrichting. Ook het deeltijds kunstonderwijs gaat er na een diepgaande hervorming en een paar moeilijke coronajaren weer op vooruit. Leerkrachten en leerlingen zien dat kunstscholen de tijdgeest meehebben.

"Wij bieden aan wat de maatschappij momenteel mist. Ik geloof dat mensen op zoek zijn naar de toewijding en verbinding die we kunnen scheppen door kunst, omdat veel zaken in het leven nu zo vluchtig zijn. Jezelf volledig verliezen in het maken van iets, dat blijft ook nu iets heel sterks", zeggen ze aan De Lage Landen.

LEES OOK
Karl van den Broeck / 30-09-2023

Crisis in Nagorno-Karabach, Biden bezoekt stakerspiket en PFAS-vervuiler veroordeeld

Van Armenië tot PFAS, van Biden tot Piketty: dit is de Keuze van Apache.
Amerikaans president Joe Biden spreekt een stakerspiket van UAW toe aan een fabriek van General Motors.
Karl van den Broeck / 19-08-2023

Hoop voor Assange, de winst van de banken, en de morele paniek van Houellebecq

Van Assange tot Houellebecq: dit is de Keuze van Apache.
Julian Assange houdt een papier vast.
Frank Olbrechts, Jan Walraven / 05-08-2023

Sterven in de woestijn, Trumps autoritarisme, en foute kleren

Van Tunesië tot de Verenigde Staten: dit is de Keuze van Apache.
Donald Trump
1 REACTIE
Paul Deby04-09-2023 12:28:09
"Wat ik betoog in mijn boek is dat een radicaal identiteitsdenken niet links is. Wat vandaag 'radicaal links' wordt genoemd heeft waarden opzij geschoven die voor een links discours cruciaal zijn, zoals universalisme en vooruitgangsdenken." aldus Susan Neiman.
Ik heb het interview in Rekto:Verso gelezen. Ik had gehoopt daarmee wat wijzer te worden. Maar helaas.
Dat radicaal identiteitsdenken, dat Neiman in de schoenen van links schuift, ik vind dat een heel gratuite bewering.
"Radicaal links heeft waarden opzij geschoven die voor een links discours cruciaal zijn, zoals universalisme en vooruitgangsdenken."
Tja, over wie heeft ze het hier dan?
Ik hoop dan maar dat ze die bewering beter kan staven in haar boek dan in het korte bestek van dit interview.
Anders denk ik niet dat we daar iets mee opschieten.