Sterven in de woestijn, Trumps autoritarisme, en foute kleren

Frank Olbrechts , Jan Walraven
Donald Trump
Trump steekt zijn autoritaire plannen niet langer onder stoelen of banken. (Shealah Craighead (White House))

Definitief afscheid op de vlucht, in de woestijn

De foto van de Ivoriaanse Matyla en haar dochtertje Marie, die in de woestijn tussen op de grens tussen Tunesië en Libië werden gedumpt en stierven van dorst, zorgde voor grote verontwaardiging. Binnen de recent afgesloten migratiedeal met de EU krijgt Tunesië ruim 1 miljard euro om vluchtelingen tegen te houden. Net als honderden andere Sub-Saharaanse Afrikanen waren Matyla en Marie op de vlucht voor de Tunesische 'jacht op zwarten'. Mediapart sprak met Crépin, de Kameroense echtgenoot van Matyla en vader van Marie, die na hun dood op het internet op foto's hun levenloze lichamen herkende. Op hun gezamenlijke vlucht door de woestijn had hij door zijn eigen uitputting noodgewongen afscheid genomen van vrouw en kind.

Schakelt aangeklaagde Trump nog autoritaire versnelling hoger?

Historisch. Overdreven is dit etiket niet voor de viervoudige aanklacht tegen voormalig president van de Verenigde Staten Donald Trump. Hij wordt ervan beschuldigd te hebben samengeleefd om de uitslag van de door hem verloren presidentsverkiezingen in 2020 ongedaan te maken. En toch is zijn politieke carrière niet voorbij, zoals toen Richard Nixon van zijn Republikeinse voetstuk viel. Trump has not left the building, zoals Mother Jones schrijft. Ook deze aanklachten duidt Trump als onderdeel van de heksenjacht die de deep state/de Democraten/de media/antifa ... tegen hem voeren. En nog steeds zijn er miljoenen Amerikanen die hem geloven. Trump steekt zijn autoritaire plannen ook niet langer onder stoelen of banken. Integendeel, autoritarisme is de kern van zijn verkiezingsprogramma.  

De Nigerese erfenis van Frankrijk

Dat de militaire staatsgreep in Niger van generaal Abdourahmane Tchiani op steun kon rekenen van de plaatselijke bevolking heeft voor een groot deel te maken met de rampzalige Nigerpolitiek van de Franse president Emmanuel Macron. De coupplegers maakten handig gebruik van anti-Franse gevoelens bij Nigerezen die het al lang niet meer pikken dat Frankrijk nog steeds troepen stationeert in zijn voormalige kolonie. Mediapart wijst er in een analyse op dat Frankrijk daarnaast veel te weinig kritiek had op het afglijden van de democratie onder de afgezette president Mohamed Bazoum.

Zo fout mogelijk online kleren kopen*

Hoe krijgt een uiterst immoreel kledingmerk alsnog een hippe status? Het Chinese ultrafast- fashionmerk Shein slaagt daarin met de hulp van influencers, die koopgrage onlineklanten een oogje helpen dichtknijpen voor zware schendingen van de mensenrechten, systematisch plagiaat en dubieuze verleidingstrucs. Ook de verhaaltjes die Shein verkoopt over duurzaamheid blijken zeepbellen die Follow The Money in een inzichtgevend onderzoek doorprikt.

* Gratis te lezen mits registratie

De klimaatcrisis zal ook het toerisme veranderen

Hoewel Rhodos in lichterlaaie staat en tal van vakantiegangers geëvacueerd moesten worden, blijven mensen nog last-minutetickets kopen. De dodelijke hitte in het zuiden van Europa lijkt niet iedereen af te schrikken. Al verwachten onderzoekers Susanne Becken en Johanna Loehr wel verandering op lange termijn. Bij The Conversation schrijven ze dan niet enkel de zuiderse bestemmingen zich aan hetere zomers moeten aanpassen, maar dat noordelijkere gebieden enkel maar populairder zullen worden. De toerisme-industrie past zich nu al aan en zal dat moeten blijven doen.

Wanneer zetten we de salariswagen aan de kant?

"Salariswagens maken deel uit van het loonzakje van 800.000 mensen. Dat pak je niet zomaar af." Dat zei minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) onlangs nog in een interview met Humo. Nochtans zijn academici én politici het roerend met elkaar eens dat gesubsidieerd gemotoriseerd privévervoer altijd al een slecht idee was. Alleen al omdat salariswagens een onevenredig aandeel in de files hebben. Niettemin heerst bij beleidsmakers als Van Peteghem nog steeds koudwatervrees. Uit angst voor populistische praatjesmakers? Laat je (nogmaals) overtuigen door de argumenten die mobiliteitsexpert Kris Peeters helder uiteenzet bij Sampol.

LEES OOK
Karl van den Broeck / 30-09-2023

Crisis in Nagorno-Karabach, Biden bezoekt stakerspiket en PFAS-vervuiler veroordeeld

Van Armenië tot PFAS, van Biden tot Piketty: dit is de Keuze van Apache.
Amerikaans president Joe Biden spreekt een stakerspiket van UAW toe aan een fabriek van General Motors.
Karl van den Broeck / 02-09-2023

Ineos beschuldigd, de andere droom van Martin Luther King, en populair kunstonderwijs

Van Ineos tot Martin Luther King: dit is de Keuze van Apache.
Martin Luther King op het podium tijdens de legendarische March on Washington in 1963.
Karl van den Broeck / 19-08-2023

Hoop voor Assange, de winst van de banken, en de morele paniek van Houellebecq

Van Assange tot Houellebecq: dit is de Keuze van Apache.
Julian Assange houdt een papier vast.