Crisis in Nagorno-Karabach, Biden bezoekt stakerspiket en PFAS-vervuiler veroordeeld

Karl van den Broeck
Amerikaans president Joe Biden spreekt een stakerspiket van UAW toe aan een fabriek van General Motors.
Amerikaans president Joe Biden spreekt een stakerspiket van UAW toe aan een fabriek van General Motors. (© Jim Watson (AFP))

Angst voor etnische zuivering in Nagorno-Karabach

Wat momenteel gebeurt in Nagorno-Karabach herinnert ons aan de geopolitieke omwentelingen door de oorlog in Oekraïne, maar ook aan de schrikbeelden van een genocidaal verleden. Dat zegt de Franse historicus Taline Ter Minassian in een gesprek met Mediapart. “Ik vrees dat de hele regio wordt ontdaan van zijn Armeense bevolking en dat het daarom gerechtvaardigd is om te spreken van etnische zuivering.”

Je leest dit weekend het integrale interview in vertaling op Apache.

Joe Biden brengt historisch bezoek aan stakerspiket

Joe Biden werd dinsdag de eerste president in de geschiedenis van de Verenigde Staten die een stakerspiket bezocht ter ondersteuning van vakbondsmedewerkers. Hij zakte af naar Detroit om de leden van de United Auto Workers (UAW) een hart onder de riem te steken. De vakbonden eisen een loonsverhoging van 40% en een soort van automatische indexkoppeling, legt Mother Jones uit. Ze begonnen op 15 september aan de grootste staking in hun sector ooit, en blokkeren sindsdien de poorten van de fabrieken van de Grote Drie (Ford, General Motors en Stellantis). “Feit is dat jullie de auto-industrie hebben gered in 2008", zei Biden.

Peter Berg, professor arbeidsrelaties aan de universiteit van Michigan, spreekt in The Conversation de wens uit dat de stakers ook kijken naar de ecologische agenda van hun sector. Om elektrische auto’s te maken is 30% minder personeel nodig.

De staking heeft in elk geval negatieve gevolgen voor de reputatie van de autofabrikanten, schrijft The Intercept. Een andere enquête wees uit dat 58% van de Amerikanen stakende autowerkers steunt. Uit dezelfde peiling bleek ook dat 60% de staking van de scenaristen in Hollywood steunt, die deze week na meer dan 150 dagen lijkt te eindigen.

Nieuwe bestseller van Piketty en Cagé zorgt voor debat

De vooraanstaande econoom Thomas Piketty heeft samen met zijn collega en partner Julia Cagé opnieuw een bestseller geschreven: Une histoire du conflit politique. Mediapart publiceerde naar aanleiding van de lancering van het boek een kritische bespreking. Piketty en Cagé concluderen uit een enorme hoeveelheid aan data dat stemmen voor extreemrechts vooral bepaald wordt door sociaaleconomische factoren en niet zozeer door identiteit. “Een bewering die een deel van de werkelijkheid verdoezelt, valse debatten in stand houdt en links wel eens voor de gek zou kunnen houden.”

Rechter veroordeelt Nederlandse PFAS-vervuiler*

De chemische multinational Chemours in het Nederlandse Dordrecht is aansprakelijk voor de schade door vervuiling in de omliggende gemeenten. Dat oordeelde de rechtbank in Rotterdam deze week. Volgens de rechter handelde Chemours “onrechtmatig”. Chemours vervuilde met zijn uitstoot van PFOA decennialang gemeentegrond, stelden de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden in een rechtszaak die ze in 2018 aanspanden. Die mogelijk kankerverwekkende vervuiling zou volgens hen “evident” bij het bedrijf vandaan komen, en leiden tot een “zeer aanzienlijk probleem” en “aanzienlijke schade”. Follow the Money schetst het hele verhaal, dat ook belangrijk is voor het 3M-dossier in Vlaanderen.

*gratis mits registratie

LEES OOK
Karl van den Broeck / 02-09-2023

Ineos beschuldigd, de andere droom van Martin Luther King, en populair kunstonderwijs

Van Ineos tot Martin Luther King: dit is de Keuze van Apache.
Martin Luther King op het podium tijdens de legendarische March on Washington in 1963.
Karl van den Broeck / 19-08-2023

Hoop voor Assange, de winst van de banken, en de morele paniek van Houellebecq

Van Assange tot Houellebecq: dit is de Keuze van Apache.
Julian Assange houdt een papier vast.
Frank Olbrechts, Jan Walraven / 05-08-2023

Sterven in de woestijn, Trumps autoritarisme, en foute kleren

Van Tunesië tot de Verenigde Staten: dit is de Keuze van Apache.
Donald Trump