Hoop voor Assange, de winst van de banken, en de morele paniek van Houellebecq

Karl van den Broeck
Julian Assange houdt een papier vast.
De VS zouden de achttien aanklachten tegen Julian Assange willen afzwakken. Op één voorwaarde. (CC BY-SA 2.0 Cancillería del Ecuador (Flickr/Wikimedia Commons))

‘Deal in de maak om Julian Assange vrij te laten’

De Amerikaanse overheid overweegt om het op een akkoordje te gooien met WikiLeaks-stichter en klokkenluider Julian Assange. Als het doorgaat zou hij terug naar Australië kunnen keren. De Amerikaanse ambassadeur in Australië heeft laten verstaan dat er een poging wordt ondernomen om met de advocaten van Assange een plea deal te sluiten. De VS zouden de achttien aanklachten tegen Assange willen afzwakken waardoor hij minder strenge straffen riskeert. Aangezien hij al vier jaar gevangen zit, zou hij dan – op voorwaarde dat hij schuldig pleit – worden vrijgelaten.

The Intercept geeft meer uitleg.

De belastingbetaler betaalt de winsten van de banken

Banken boeken recordwinsten dankzij de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB), maar spaarders ontvangen nauwelijks rente. Hoewel de maatschappelijke onvrede over de lage spaarrente toeneemt, blijft het echte pijnpunt onderbelicht: deze winstgroei wordt bijna volledig met publiek geld betaald. De Europese belastingbetaler draait zo indirect op voor het rendement van de aandeelhouders. Er is een alternatief: de ECB kan de inflatie bestrijden zonder daarmee zoveel publiek geld naar de banken over te hevelen.

Follow the Money onderzoekt de zaak.

De aanklacht tegen Trump in vijf punten

Een grand jury in de Amerikaanse staat Georgia heeft de voormalige Amerikaanse president Donald Trump aangeklaagd wegens afpersing en twaalf andere misdrijven die verband houden met zijn pogingen om het resultaat van de presidentsverkiezingen in Georgia in zijn voordeel om te buigen. Ook zijn advocaat Rudy Giuliani en de voormalige stafchef van het Witte Huis, Mark Meadows worden aangeklaagd.

Anthony Michael Kreis, een specialist inzake de verkiezingswetten in Georgia vat in vijf punten het belang en de ernst van de aanklacht samen. The Conversation sprak met de onderzoeker.

Hoe realistisch is een 'volksfront à la Belge'?

Volgens onderzoeker Anton Jäger is op dit moment de meest waarschijnlijke uitkomst van de volgende federale verkiezingen in België de zogenaamde ‘Vivaldi-optie’: een voortzetting van de coalitie die sinds 2019 regeert en waarvan de partijkleuren de vier seizoenen weerspiegelen: Waalse en Vlaamse liberalen, groenen, christendemocraten en socialisten – het Belgische equivalent van de Duitse GroKo. “Toch laat de parlementaire wiskunde ook andere combinaties toe,” schrijft hij, “zoals een uitsluitend linkse, of rood-rood-groene coalitie (je zou het de ‘Portugese optie’ kunnen noemen), bestaande uit de PTB/PVDA, Vooruit, PS en de Vlaamse en Waalse groenen.” Maar hoe aannemelijk is zo’n Volksfront à la belge?

Lava publiceert het essay van Jäger.

De grote ontsporing van de Franse literatuur

Hun namen zijn Michel Houellebecq, Yann Moix, Frédéric Beigbeder en Sylvain Tesson. In het begin van de jaren 2000 konden deze coryfeeën van de Franse literatuur nog brutaliteit belichamen, libertaire accenten aanbrengen en zichzelf een ‘links’ laagje vernis aanmeten. Maar de tijd en de maatschappelijke veranderingen hebben hun ware aard onthuld: vandaag de dag delen ze alle angsten en morele paniek van rechts. Het verhaal van een literaire en politieke ontsporing.

Mediapart publiceert een driedelige reeks, waarvan het eerste deel nu te lezen is

LEES OOK
Karl van den Broeck / 30-09-2023

Crisis in Nagorno-Karabach, Biden bezoekt stakerspiket en PFAS-vervuiler veroordeeld

Van Armenië tot PFAS, van Biden tot Piketty: dit is de Keuze van Apache.
Amerikaans president Joe Biden spreekt een stakerspiket van UAW toe aan een fabriek van General Motors.
Karl van den Broeck / 02-09-2023

Ineos beschuldigd, de andere droom van Martin Luther King, en populair kunstonderwijs

Van Ineos tot Martin Luther King: dit is de Keuze van Apache.
Martin Luther King op het podium tijdens de legendarische March on Washington in 1963.
Frank Olbrechts, Jan Walraven / 05-08-2023

Sterven in de woestijn, Trumps autoritarisme, en foute kleren

Van Tunesië tot de Verenigde Staten: dit is de Keuze van Apache.
Donald Trump
2 REACTIES
Rik Deschamps19-08-2023 15:42:50
Kan artikel van Mediapart niet lezen zonder abonnement te nemen. Normaal?
Jan Walraven21-08-2023 17:59:24
Er liep inderdaad iets verkeerd met die link. Dat zou nu opgelost moeten zijn. Excuus!