Prigozjins eerlijkheid, oplossingen voor de Franse 'quartiers', en de digitale euro

Karl van den Broeck
Jevgeni Prigozjin
Volgens Jevgeni Prigozjin dient de Russische invasie van Oekraïne enkel om de Russische elites nog rijker te maken terwijl arme Russen als kanonnenvoer dienen. (© AFP)

Tien voorstellen voor de Franse quartiers

De Franse regering zwijgt over de dieperliggende oorzaken van de volkswoede die het land al even in zijn greep heeft na de tragische dood van Nahel. Mediapart vroeg tien vertegenwoordigers van het Franse maatschappelijke middenveld naar hun oplossingen voor de toekomst. Van "Zorg voor een onafhankelijk orgaan dat de politie controleert" tot "Garandeer degelijk openbaar vervoer voor de wijkbewoners", het zijn stuk voor stuk ideeën waar president Emmanuel Macron zo mee aan de slag kan.

Lees de tien voorstellen dit weekend gratis op Apache.

De vlaag van eerlijkheid van Jevgeni Prigozjin

De leider van de Wagner-huurlingengroep Jevgeni Prigozjin is een pathologische leugenaar. Toen hij eind juni aan zijn muiterij begon, liet hij zich niettemin gaan in een korte vlaag van eerlijkheid. Hij stak een tirade af tegen de “leugens” waarmee Moskou de brute invasie van Oekraïne rechtvaardigt. Volgens hem is die niets meer dan een massale landroof door de Russische oligarchie, die enkel dient om de machtige elites van het land nog rijker te maken terwijl arme Russen als kanonnenvoer dienen. The Intercept zet alles op een rijtje.

Zal de digitale euro roemloos ten onder gaan?*

De Europese Commissie heeft een wetsvoorstel voor de invoering van de digitale euro gepubliceerd. De Commissie wil burgers een digitaal alternatief voor banktegoeden geven, maar legt de digitale munt meteen strikte beperkingen op: je kunt er wel mee betalen, maar amper mee sparen. Dat beschermt banken tegen al te veel concurrentie. Maar kan de digitale euro wel de beloofde revolutie in ons betaalverkeer ontketenen, of zal de munt ongebruikt en roemloos ten onder gaan? Follow the Money zoekt antwoorden op deze vragen.

*Artikel is te lezen na gratis registratie

Whiskybedrijven vervuilen Schotse rivieren

Twee grote whiskybedrijven zijn berispt door de Schotse milieuwaakhond voor lozingen die de wettelijke limieten overschreden, rivieren vervuilden met olie en ‘rioolschimmel', en wilde dieren doodden. William Grant & Sons en Chivas Brothers moeten actie ondernemen om meer lozingen uit hun distilleerderijen van Glenfiddich en Glen Keith op Speyside te voorkomen. De bedrijven betaalden ook in totaal 36.100 Britse pond aan de milieuwaakhond en plaatselijke natuurbeschermingsorganisaties. The Ferret heeft het verhaal.

Rellen in Frankrijk: l’histoire se répète

Franse rellen volgen hetzelfde patroon sinds er in 1981 protesten uitbraken tijdens de "zomer van de Minguettes": een jongere wordt gedood of ernstig gewond door de politie, wat leidt tot een uitbarsting van geweld in de getroffen wijk en in de buurt. Maar er zit iets nieuws in deze tragische herhaling. Het eerste element is de extreemrechtse, racistische framing van de protesten. Het tweede is de politieke en intellectuele verlamming van politiek links, dat geen andere politieke oplossing lijkt te hebben dan een hervorming van de politie. The Conversation duikt in de geschiedenis

‘Vijf minuten politieke moed’

Sampol publiceert een interessante zomerreeks: Vijf minuten politieke moed, met voorstellen die voor de hand liggen, maar toch niet worden uitgevoerd. Een opsomming van de eerste week: “Open de economische migratiekanalen”, “Bouw de veestapel af”, “Maak één combiticket voor alle openbaar vervoer”, “Voer een energietaxshift door” en… “Verkort de zomervakantie”.

LEES OOK
Karl van den Broeck / 30-09-2023

Crisis in Nagorno-Karabach, Biden bezoekt stakerspiket en PFAS-vervuiler veroordeeld

Van Armenië tot PFAS, van Biden tot Piketty: dit is de Keuze van Apache.
Amerikaans president Joe Biden spreekt een stakerspiket van UAW toe aan een fabriek van General Motors.
Karl van den Broeck / 02-09-2023

Ineos beschuldigd, de andere droom van Martin Luther King, en populair kunstonderwijs

Van Ineos tot Martin Luther King: dit is de Keuze van Apache.
Martin Luther King op het podium tijdens de legendarische March on Washington in 1963.
Karl van den Broeck / 19-08-2023

Hoop voor Assange, de winst van de banken, en de morele paniek van Houellebecq

Van Assange tot Houellebecq: dit is de Keuze van Apache.
Julian Assange houdt een papier vast.