Te warme oceanen, escalerende wapenwedloop, en een verontrustend abortusproces

Karl van den Broeck
USAF thunderbirds gevechtsvliegtuigen
De oorlog in Oekraïne en de spanningen in Zuidoost-Azië stuwden de militaire uitgaven in 2022 naar ongeziene hoogte. (Unsplash)

De oceanen zijn verontrustend warm

Grote delen van de oceanen zijn uitzonderlijk warm. Sinds half maart is de gemiddelde temperatuur van het zeeoppervlak wereldwijd meer dan 21℃, het hoogst sinds het begin van de satellietregistratie. Professor Moninya Roughan legt helder uit wat er aan de hand is. De klimaatopwarming is de hoofdschuldige, maar niet de enige oorzaak.

Je kan dit weekend gratis het integrale artikel lezen bij Apache.

Militaire uitgaven op recordhoogte

Wereldwijd zijn de militaire uitgaven in 2022 met 3,7% gestegen in vergelijking met 2021. Goed voor een recordbedrag van 2.240 miljard dollar. Dat blijkt uit een nieuw rapport van SIPRI, het Zweedse vredesonderzoeksinstituut, waarover Uitpers bericht. De belangrijkste reden voor de sterke toename is de Russische invasie van Oekraïne en de spanningen in Zuidoost-Azië.

De Verenigde Staten staat als vanouds op eenzame hoogte met 877 miljard dollar aan militaire uitgaven of 39% van het wereldtotaal. China volgt op de tweede plaats met 292 miljard dollar. Rusland springt van plaats vijf naar plaats drie, goed voor 86,4 miljard dollar aan militaire uitgaven. Oekraïne duikt de top vijftien binnen op de elfde plaats, met uitgaven goed voor 44 miljard dollar.

Wat na het schrappen van Roe vs. Wade?

Nu het Amerikaanse Hooggerechtshof het zogenaamde Roe vs. Wade-arrest heeft vernietigd, is in heel wat conservatieve staten van de VS de jacht geopend op vrouwen die abortus laten plegen. Niet zozeer de zwangere vrouwen zelf, maar wel iedereen die hen helpt om de vruchtafdrijving te laten uitvoeren, riskeert zware straffen. Dat creëert een chilling effect. 

The Intercept staat stil bij een opvallende zaak in Texas waar een (bijna) ex-echtgenoot de vriendinnen van zijn vrouw én de firma die de abortuspil leverde aanklaagt. De klacht steunt op een anti-abortuswet uit de jaren 20 van de vorige eeuw. De zaak kan grote precedentwaarde krijgen.

De verborgen waterstofagenda

Autoritaire regimes en financiële reuzen met belangen in de fossiele brandstofindustrie zouden profiteren van plannen om waterstof te gebruiken om Britse huizen te verwarmen. Dat kan volgens critici de brandstofarmoede vergroten, schrijft The Ferret. Tot de aandeelhouders van deze gasbedrijven behoren de Chinese en Qatarese regeringen, een Australische bank met de bijnaam "Vampire Kangaroo" vanwege zijn harde winstbejag, en een New Yorkse private equity-onderneming waarvan de directeur Donald Trump adviseerde tijdens zijn presidentschap.

Het gebruik van waterstof voor verwarming is controversieel. Er is bezorgdheid over de efficiëntie, de hoge kosten voor de consument en het feit dat de meeste waterstof in het VK nog steeds uit aardgas wordt gewonnen. The Ferret toont de "niet-zo-verborgen" agenda van de Britse gasnetwerken om "winst te blijven maken wanneer het Verenigd Koninkrijk eindelijk afziet van fossiel gas".

Theater voor blinden en slechtzienden. Kan het?

Na haar optreden tijdens de pauze van de Super Bowl ging niet alleen Rihanna viraal, maar ook Justina Miles, haar doventolk. Miles zorgde ervoor dat alle doven en slechthorenden volledig konden meegenieten van de muziek: ze leefde zich zelfs zo hard in dat de beelden online massaal werden gedeeld. Maar hoe zit dat bij theater voor blinden en slechtzienden? Hoe toegankelijk is ons theater? Open Doek Magazine staat stil bij die vraag.

Leven in de schaduw van de kerncentrale in Zaporizja

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne baart de situatie in de kerncentrale van Zaporizja, die nu door Russische troepen is bezet, de hele wereld zorgen. Paradoxaal genoeg is het risico van een ongeluk niet de grootste zorg van de omwonenden. Mediapart maakt een reportage.

LEES OOK
Karl van den Broeck / 30-09-2023

Crisis in Nagorno-Karabach, Biden bezoekt stakerspiket en PFAS-vervuiler veroordeeld

Van Armenië tot PFAS, van Biden tot Piketty: dit is de Keuze van Apache.
Amerikaans president Joe Biden spreekt een stakerspiket van UAW toe aan een fabriek van General Motors.
Karl van den Broeck / 02-09-2023

Ineos beschuldigd, de andere droom van Martin Luther King, en populair kunstonderwijs

Van Ineos tot Martin Luther King: dit is de Keuze van Apache.
Martin Luther King op het podium tijdens de legendarische March on Washington in 1963.
Karl van den Broeck / 19-08-2023

Hoop voor Assange, de winst van de banken, en de morele paniek van Houellebecq

Van Assange tot Houellebecq: dit is de Keuze van Apache.
Julian Assange houdt een papier vast.