Succes verrast Franse vakbonden, recordwinsten van Big Oil, en lege Schotse eilanden

11 februari 2023 Karl van den Broeck
shell
In 2022 boekten de vijf grootste westerse oliemaatschappijen in totaal 180,5 miljard dollar winst. (Jethro Carullo (Unsplash))

Steeds meer Fransen met een handicap trekken naar België

Net als andere Europese landen beschikt Frankrijk over een robuuste verzorgingsstaat, die academici in migratiestudies doorgaans beschouwen als een "aantrekkende factor" voor vluchtelingen. We besteden echter vaak minder aandacht aan de beperkingen van het systeem. De afgelopen jaren hebben de gaten in het Franse zorgstelsel sommige burgers ertoe gebracht zorg te zoeken in andere Europese landen. Bij gebrek aan geschikte structuren in Frankrijk verbleven in 2009 ongeveer 6.500 Franse burgers met een handicap in Belgische instellingen en dat aantal is sindsdien gestegen tot 8.500. 

Apache publiceert in Nederlandse vertaling dit opvallende onderzoek van The Conversation. Het artikel is het hele weekend gratis te lezen.

Oliemaatschappijen boeken exorbitante winsten

In 2022 boekten de vijf grootste westerse oliemaatschappijen in totaal 180,5 miljard dollar winst. Een historisch record. In plaats van te investeren in hernieuwbare energie en zich voor te bereiden op de toekomst, betalen zij liever het grootste deel van hun winst uit aan hun aandeelhouders. Mediapart opent het debat over de rol van de oliemultinationals.

Ultieme krachtmeting over Franse pensioenen

De plannen van de Franse president Emmanuel Macron om de pensioensleeftijd op te trekken naar 64 jaar, hebben geleid tot een storm van protest. De massabetogingen volgen elkaar op. De eerste, op 31 januari, was met 1,27 miljoen manifestanten de grootste sinds de jaren 80. Het succes wordt vooral bepaald door de eenheid van de vakbonden. Die willen nu de mobilisatie zo groot mogelijk houden, maar moeten opletten dat het lijntje niet breekt.

De volgende stap moet een nationale staking worden, maar daarover is nog niets beslist. De grote vraag is hoe vakbonden de macht van de straat kunnen omzetten in macht aan de onderhandelingstafel, schrijft Mediapart. Vooral omdat Macron niet geneigd blijkt om veel toegevingen te doen.

Zijn populariteit is evenwel serieus gedaald: drie kwart van de Fransen steunt de president niet meer. Op zijn (harde) lijn blijven, lijkt dan ook op electorale zelfmoord. "Er wordt gezegd dat Macron als de dood is dat hij de geschiedenis zou ingaan als degene die de weg naar de macht zou hebben geplaveid voor extreemrechts. Dat is nochtans waarmee hij bezig is", schrijft Freddy De Pauw op Uitpers.

Spioneren met ballonnen: de pot verwijt de ketel

De afgelopen week heeft de grote Chinese ballon die boven de Verenigde Staten zweefde de aandacht van de wereldpers opgeëist. Voordat de ballon vorig zaterdag werd neergeschoten, verklaarde de Chinese regering dat het een "civiel luchtschip was dat werd gebruikt voor onderzoek, voornamelijk meteorologisch onderzoek". Het Pentagon van zijn kant zegt "zeer veel vertrouwen" te hebben dat de ballon aan het spioneren was. Het is begrijpelijk dat de Amerikaanse regering achterdochtig is, schrijft The Intercept aangezien Amerika in 1956 spionageballonnen van precies dezelfde grootte boven de Sovjet-Unie en China stuurde, en precies dezelfde excuses zocht als China nu.

Schotse eilanden ontvolken in sneltempo

Volgens gegevens van het Scottish Parliament Information Centre (SPICe) heeft tussen 2001 en 2020 bijna een op de vijf mensen het kleine eiland Bute verlaten - de grootste uittocht van alle Schotse eilanden. Maar niet alleen inwoners van Bute maken zich zorgen over ontvolking. Het National Records of Scotland voorspelt voor alle Schotse eilanden een bevolkingsafname in de komende twintig jaar. Belangrijke factoren waren en zijn onder meer toegang tot landbouwgrond, gezondheidszorg, goed internet en infrastructuur, werkgelegenheid, opleiding, scholen, zorg, betrouwbaar openbaar vervoer, hoger onderwijs, kinderopvang, betaalbare huisvesting en brandstof. The Ferret brengt het fenomeen in kaart.

Waarom Turkse huizen zo fragiel zijn

Twee enorme aardbevingen hebben Turkije en Syrië getroffen, waardoor al meer dan 20.000 mensen zijn omgekomen en een onbekend aantal mensen gewond of ontheemd is geraakt. Volgens de Turkse regering zijn er nog eens 3.450 gebouwen ingestort. Veel van die gebouwen lijken te zijn opgetrokken uit beton zonder voldoende seismische versterking, schrijft The Conversation. Volgens de bouwvoorschriften in deze regio zouden deze gebouwen zware aardbevingen moeten kunnen doorstaan zonder in te storten. Maar een deel van de gebouwen is bezweken ondanks lagere trillingsintensiteiten dan ze volgens de 'ontwerpcode' zouden moeten kunnen weerstaan.

Ons netwerk

Apache werkt samen met een netwerk van binnen- en buitenlandse nieuwsmedia die eveneens dieper graven. We nemen hun beste stukken over, of werken samen aan onderzoeken. Zo krijg jij nog meer steengoede onderzoeken en kritische analyses te lezen.

Sommige artikels verschijnen integraal (in vertaling), en we signaleren tweewekelijks nog meer interessante onderzoeken en analyses van onze partners.

Heb je zelf iets gelezen, gezien of gehoord dat je met iedereen wil delen? Mail het naar keuze@apache.be en wie weet komt het in ons tweewekelijks overzicht terecht.

LEES OOK
Karl van den Broeck / 27-05-2023

Verdwenen sms’jes, de oorlogsmisdaden van Kissinger, en de hoge prijs van fossiel

Van de sms'jes van Europese leiders tot de misdaden van Henry Kissinger: dit is de Keuze van Apache.
Henry Kissinger
Karl van den Broeck / 13-05-2023

Wasbeerhonden, subsidieslurpers en strijders voor vrouwenrechten

Van wasbeerhond tot subsidieslurpers: dit is de Keuze van Apache.
wasbeerhond
Karl van den Broeck / 29-04-2023

Te warme oceanen, escalerende wapenwedloop, en een verontrustend abortusproces

Van te warme oceanen tot theater voor iedereen: dit is de Keuze van Apache.
USAF thunderbirds gevechtsvliegtuigen