The Queen is dead, dure gasprijs is schuld van Trump, en Zweden kiest

Karl van den Broeck
Queen Trump
De Britse koningin Elizabeth II tijdens een bezoek van Amerikaans president Donald Trump in 2019. (White House (Wikimedia Commons))

Het is allemaal de schuld van Trump

We staan voor een koude winter. De verwarming zal ongetwijfeld een paar graden lager gezet worden om de stijging van onze energiefactuur enigszins binnen de perken te houden. Dat zou, zo schrijft The Intercept, allemaal niet nodig zijn geweest als de voormalige Amerikaanse president Donald Trump de nucleaire deal met Iran niet had opgeblazen. Die deal was min of meer rond toen hij campagne voerde, maar toen hij in 2016 verkozen werd, trok hij er de stekker uit. De economische sancties tegen Iran blijven dus van kracht. En laat Iran nu het land zijn met de tweede grootste aardgasreserve ter wereld. De Iraanse regering gebruikt dat aardgas ook als lokmiddel: als de nucleaire deal afgeklopt wordt, zal Iran aardgas leveren aan Europa (al moeten er dan wel nog pijpleidingen worden aangelegd). In Genève zijn de onderhandelaars het opnieuw min of meer eens geworden over een akkoord, maar de handtekeningen zijn nog niet gezet.

Olie- en gasbedrijven wassen zich groen

Uit een analyse van de klimaatdenktank InfluenceMap blijkt dat 60% van de persberichten van olie- en gasgiganten BP, Shell, Chevron, ExxonMobil en TotalEnergies over hun ‘groene verwezenlijkingen’ gaan. In slechts 23% worden gas en olie gepromoot. Dat meldt The Ferret. Nochtans zullen deze bedrijven dit jaar gemiddeld slechts 12% van hun investeringsbudgetten besteden aan koolstofarme investeringen. In totaal kostten de ‘greenwashing’-campagnes zo’n 645 miljoen pond (742 miljoen euro), terwijl de bedrijven bij regeringen bleven lobbyen om fossiele brandstoffen te steunen met subsidies.

De belegering van Boetsja in duizenden Telegram-berichten

Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) en zijn Oekraïense partner Slidstvo.Info verkregen de logs van een Telegram-chat die werd gebruikt door 88 mensen uit één enkel flatgebouw in Boetsja (Oekraïne), bekend als Block 17. In maart en april, terwijl ze door de Russen beschoten werden in de straten en in hun huizen, moesten schooien voor brandhout en vers water, stuurden ze duizenden sms- en spraakberichten naar elkaar, met foto's, memes en video's. De berichten geven een beklijvend beeld van de oorlog. Bomaanslagen, geweervuur en voortdurende angst werden afgewisseld met paniek, verveling en burengekibbel, maar ook samenwerking en medeleven. “‘Wees voorzichtig’, ‘Er komt weer water uit de kraan’. ‘Is deze informatie geverifieerd?’. ‘Moge God ons helpen vechten en deze smeerlappen eruit te gooien’”.

Het einde van het 'nieuwe Elizabethaanse' tijdperk

The Queen is Dead. God Save The King. Groot-Brittannië (en blijkbaar de hele wereld en de planeten die errond cirkelen) is in rouw na het overlijden van de Britse koningin Elizabeth II. Toen ze op de troon kwam na de Tweede Wereldoorlog leek het alsof er een nieuw Elizabethaans tijdperk was aangebroken. Laura Clancy, mediaspecialist van Lancaster University, schrijft op The Conversation dat de dood van de koningin Groot-Brittannië ertoe zal aanzetten na te denken over zijn verleden, zijn heden en zijn toekomst. “De tijd zal leren hoe de regeerperiode van Charles III eruit zal zien, maar een ding is zeker: het ‘nieuwe Elizabethaanse tijdperk’ is al lang voorbij. Groot-Brittannië herstelt nu van de recente breuken in zijn status quo, van Brexit tot de Covid-19-pandemie, en de aanhoudende roep om Schotse onafhankelijkheid. Charles III erft een heel ander land dan zijn moeder deed.”

Erop of eronder voor de Zweedse sociaaldemocraten

Zondag trekken de Zweden naar de stembus na vier chaotische jaren. Blijft de sociaaldemocratische premier Magdalena Andersson aan de macht? Het land beleefde vier chaotische jaren met dagelijkse schietpartijen tussen criminele bendes en met – uiteraard – de energiecrisis. Peilingen geven aan dat de coalitie rond Andersson nipt overeind zou kunnen blijven, maar als het de vier oppositiepartijen lukt een meerderheid te behalen, dreigt voor het eerst in de Zweedse geschiedenis een extreemrechtse partij politieke macht te hebben als regerings- of gedoogpartij. Sampol geeft een voorbeschouwing.

Apache werkt samen met een netwerk van binnen- en buitenlandse nieuwsmedia die eveneens dieper graven. We nemen hun beste stukken over of werken samen aan onderzoeken. Zo krijg jij nog meer steengoede onderzoeken en kritische analyses te lezen. Sommige artikels verschijnen integraal (in vertaling) op onze site, maar tweewekelijks signaleren we in de Keuze van Apache nog meer interessant leesvoer.

LEES OOK
Karl van den Broeck / 30-09-2023

Crisis in Nagorno-Karabach, Biden bezoekt stakerspiket en PFAS-vervuiler veroordeeld

Van Armenië tot PFAS, van Biden tot Piketty: dit is de Keuze van Apache.
Amerikaans president Joe Biden spreekt een stakerspiket van UAW toe aan een fabriek van General Motors.
Karl van den Broeck / 02-09-2023

Ineos beschuldigd, de andere droom van Martin Luther King, en populair kunstonderwijs

Van Ineos tot Martin Luther King: dit is de Keuze van Apache.
Martin Luther King op het podium tijdens de legendarische March on Washington in 1963.
Karl van den Broeck / 19-08-2023

Hoop voor Assange, de winst van de banken, en de morele paniek van Houellebecq

Van Assange tot Houellebecq: dit is de Keuze van Apache.
Julian Assange houdt een papier vast.
1 REACTIE
Peter Braet11-09-2022 12:44:31
"Het is allemaal de schuld van ..." (in te vullen naar persoonlijke voorkeur). De vraag is eerder wanneer Europa eindelijk de kracht vindt een eigen beleid te voeren, wie er ook president, dictator, vriend of vijand is. Er zijn geen vaste bondgenoten en in internationale handel mag best wel "wat niet weet, niet deert" gelden. Het einde van het neoliberale globalisme onder aanvoering van de VS. Gewoon onze eigen weg gaan.