Voicemail Base hacken is fluitje van een cent

Dries De Smet
apache

Het weekblad maakte daarvoor gebruik van Caller ID-spoofing.

Eenvoudig uitgelegd komt het hierop neer: elke telefoon stuurt bij elke oproep zijn nummer mee. Dat heet 'caller id'. Zo kan de persoon aan de andere kant zien wie er belt. Maar er bestaan manieren om dat caller id te vervalsen of 'spoofen'. Een eeuwenoude traditie onder phreakers, zoals telefoonhackers zichzelf noemen. En, indien juist uitgevoerd, dé manier om in een spraakberichtenbox te geraken. Want: als je vanop je eigen gsm naar je voice mail belt, hoef je helemaal geen code in te voeren.

Met enkele online gekochte spoof-credits slaagde Humo er zo in om voicemailberichten van Base- en MobilVikings-gebruikers te beluisteren. Bij Proximus en Mobistar werd wel een pincode gevraagd en lukte het beluisteren dus niet.

De gebruikte techniek is overigens ingewikkelder dan de door News of the World gehanteerde methode. Het ter ziele gegane weekblad maakte gebruik van de standaardpincodes voor een voicemailbox. Het Nederlandse tv-programma EenVandaag liet in maart al de voicemails van premier (en Vodafone-abonnee) Mark Rutte horen. Ook zij gebruikten de standaardpincode. Vodafone paste ondertussen zijn procedures aan. Base reageerde nog niet.
LEES OOK
Jan Walraven / 15-02-2018

De onzichtbare arbeid achter artificiële intelligentie

Om machines slim te maken, heb je mensen nodig die ze dingen leren. Een groot deel van dat werk wordt weliswaar uitgevoerd door onderbetaalde freelancers.
foto smart city christmas junkie
Jan Walraven / 01-02-2018

Tienduizenden Turken onschuldig in de cel door één lijn computercode

Onschuldige Turken werden onterecht beschuldigd van banden met de Gulen-beweging door een stukje technologie ontwikkeld door de advertentieindustrie.
erdogan
Jan Walraven / 02-10-2017

Uitsluiting, toezicht en digitale onderdrukking in de smart city

De smart city is de ideale manier om burgers verder te controleren en te beheren.
foto smart city christmas junkie