Tienduizenden Turken onschuldig in de cel door één lijn computercode

1 februari 2018 Jan Walraven
erdogan
Turks president Recep Tayyip Erdogan (Foto: AMISOM)

De Canadese openbare omroep CBC schrijft hoe de Turkse digitale expert Tuncay Beşikçi ontdekte waarom tienduizenden onschuldige Turken in het vizier kwamen van de Turkse politiediensten als 'Gulenisten', aanhangers van Fethullah Gulen. De uitgeweken geestelijke en ex-bondgenoot van president Tayyip Erdogan wordt ervan verdacht achter de mislukte coup van juli 2016 te zitten. Honderdduizenden Turken die van sympathieën voor of banden met Gulen worden verdacht, zijn de laatste jaren opgepakt.

ByLock

Daaronder dus ook tienduizenden onschuldige Turken. Volgens Beşikçi kon dat gebeuren omdat ze zogezegd de mobiele berichtenapp ByLock gebruikten. De app werd gebruikt tussen 2014 en 2016, en werd volgens Beşikçi ontwikkeld door Gulenisten om in het geheim met elkaar te communiceren én tegelijk de aanhangers in de gaten te houden.

smartphone verslaving verslaafd jeanne menjoulet
(Foto: Jeanne Menjoulet - Creative Commons licentie)

Alle gebruikers van deze app zijn voor de Turkse overheid verdacht. Tienduizenden Turken werden echter onterecht gelabeld als gebruiker. Daar zorgde een zogenaamde tracking pixel voor. Deze computercode werd ontwikkeld door de online advertentieindustrie om het surfgedrag van gebruikers te monitoren en hen over verschillende websites te volgen.

Volgens Beşikçi werd zo'n onzichtbare pixel door Gulenisten doelbewust in andere apps geplaatst, waaronder een app om islamitische gebedstijden op te zoeken. Bij het gebruik van deze app maakten gebruikers via de tracking pixel onbewust contact met de servers van ByLock. Waardoor ze als zogezegde gebruikers van ByLock konden worden gezien. Beşikçi beweert dat dit een doelbewuste tactiek was om te verbergen wie wel en wie geen Gulenist was.

Zelfmoord

Dankzij het werk van Beşikçi maakte het Turkse gerecht in december een lijst vrij met 11.480 telefoonnummers van mensen die verkeerdelijk beschuldigd waren. Veel van hen hadden er toen al verschillende maanden gevangenis opzitten, anderen pleegden volgens Beşikçi intussen zelfmoord. Beşikçi wordt nog steeds overspoeld door vragen van mensen die hun onschuld proberen te bewijzen.

LEES OOK