De onzichtbare arbeid achter artificiële intelligentie

Jan Walraven
foto smart city christmas junkie
(Foto: Christmas Junkie via Flickr)

Dat slimme machines in staat zijn om mensen te overklassen, weten we al sinds schaakcomputer Deep Blue het in 1996 haalde van grootmeester Garri Kasparov. Iets recenter versloeg AlphaGo de nummer één van de wereld Ke Jie in een spelletje Go, het oudste bordspel ter wereld.

Al blijven dit natuurlijk spelletjes, gespeeld op een 'eindig' terrein, met vastomlijnde regels. Om artificiële intelligentie gelijkaardige prestaties te laten leveren in de echte wereld, is er toch nog wat meer werk aan de winkel.

Een groot deel van dat werk wordt bovendien uitgevoerd door onderbetaalde freelancers, schrijft technologieblad WIRED.

Gezond verstand

foto smart city christmas junkie
(Foto: Christmas Junkie via Flickr)

Journalist Tom Simonite nam de proef op de som en meldde zich aan voor zo'n job. Voor 3,5$ neemt hij tien korte videofragmentjes op in een supermarket. Hij opent onder andere een koelkast, neemt een appel uit het rek en rijdt van links naar rechts met een winkelwagentje.

Simonite doet dit in opdracht van Twenty Billion Neurons, een Canadese startup die onder andere een robot ontwikkelt die je helpt bij het shoppen in een supermarkt.

Het bedrijfje verzamelt duizenden videofragmenten van uiteenlopende menselijke handelingen en alledaagse situaties. Deze fragmenten moeten de slimme machines 'gezond verstand' bijbrengen, een notie van de fysieke wereld waarin ze zich op termijn moeten begeven.

Hoe je een machine kan leren om de continu wijzigende wereld rond zich te interpreteren en er vervolgens naar te handelen, is één van de belangrijkste uitdagingen voor artificiële intelligentie.

Een aantal bedrijven en onderzoekers is ervan overtuigd dat dit kan met heel veel videofragmenten waarin acteurs verschillende menselijke handelingen demonstreren. Een fragment van iemand die in slaap valt, wordt dan gebruikt om software te trainen die moet herkennen wat mensen in auto's aan het doen zijn.

Freelance

Die acteurs worden niet zelden aangezocht via Mechanical Turk, het platform van Amazon waar freelancers zich kunnen aanmelden voor dit soort eenmalige opdrachten.

Lees ook

Over de intrede van AI op de werkvloer.

Over AI die je tijdens het werk constant in de gaten houdt.

Het platform is berucht als "moderne sweatshop" omdat het meeste werk er onderbetaald wordt. Bovendien worden niet enkel de acteurs via Mechanical Turk gerekruteerd, ook de mensen die de videofragmenten moeten nakijken worden daar gezocht.

Algoritmes moeten ons dus leren begrijpen. En het zijn deze onderbetaalde arbeiders die dat mogelijk moeten maken. Wanneer je in de supermarkt van de toekomst wordt geholpen door een robot, vergeet dan niet de freelancers die het mogelijk maakten, schrijft WIRED.

Want dat AI niet enkel jobs zal doen verdwijnen, maar ook jobs creëert, is duidelijk. Het is maar de vraag in welke mate deze "onzichtbare arbeiders" zullen profiteren van de technologische doorbraken die ze mogelijk maken.

LEES OOK
Jan Walraven / 01-02-2018

Tienduizenden Turken onschuldig in de cel door één lijn computercode

Onschuldige Turken werden onterecht beschuldigd van banden met de Gulen-beweging door een stukje technologie ontwikkeld door de advertentieindustrie.
erdogan
Jan Walraven / 02-10-2017

Uitsluiting, toezicht en digitale onderdrukking in de smart city

De smart city is de ideale manier om burgers verder te controleren en te beheren.
foto smart city christmas junkie
Jan Walraven / 09-05-2017

The great British Brexit robbery

Hoe de Britse democratie gekaapt werd door Amerikaanse miljardairs.
bannon gage skidmore