De res publica van Terzake

Tom Cochez
Kun je samenleven met moslims? Terzake nam afgelopen vrijdag niet alleen de impliciet racistische vraagstelling over van het Vlaams Belang
Kun je samenleven met moslims? Terzake nam afgelopen vrijdag niet alleen de impliciet racistische vraagstelling over van het Vlaams Belang

Vanzelfsprekend moet ook de openbare zender kijkcijfers halen. Zelfs op Terzake, het vlaggenschip van de journalistieke sérieux op de VRT, moet er nu en dan plaats zijn voor items die, zoals dat heet ‘een breder publiek kunnen interesseren’.

'Een Vlaamse debatclub'

Afgelopen vrijdag had Terzake als smaakmaker een reportage en studiodebat naar aanleiding van de door de debatkring Res Publica georganiseerde clash tussen Vlaams Belang voorman Filip Dewinter en Abou Imran van Sharia4Belgium.

“Een nieuwe Vlaamse debatclub”, zo omschreef Kathleen Cools de organisatie Res Publica. Een omschrijving die, zacht uitgedrukt, niet helemaal volledig is. Een minimale zoektocht op internet zou Terzake duidelijk hebben gemaakt wie er achter Res Publica schuil gaat, waar het de ‘nieuwe Vlaamse debatclub’ precies om te doen is en in welk verhaal de openbare zender gewillig mee marcheerde. Ter Zake had het ook gewoon kunnen vragen aan De Standaard-journalist Bart Brinckman die het debat afgelopen donderdag wilde modereren.

Res Publica is de opvolger van de Vlaams-nationale Debatclub. Die Vlaams-nationale Debatclub werd begin jaren ’80 opgericht door de vorig jaar overleden Rudi van der Paal, zonder twijfel een van de belangrijkste achtergrondfiguren uit de Vlaams-nationalistische beweging en een belangrijke sponsor van het Vlaams Blok. Volgens sommigen ook van de N-VA. Koen Dillen en Bart De Wever waren de sprekers op de begrafenis van Rudi van der Paal.

De Vlaams-nationale Debatclub was de voorbije dertig jaar een ontmoetingsplaats voor de fine fleur van de (extreem)rechtse Vlaams-nationalisten. Een plek waar het cordon sanitair feitelijk werd opgeheven: Vlaams Belangers, N-VA’ers, LDD'ers, zelfs fervente Vlaams-nationalisten uit CD&V en Open VLD waren er ‘onder elkaar’. De debatten kenmerkten zich door een soort sérieux dat ver zoek is op de klassieke VB-congressen waar de partijleiders hun versie van ‘de taal van het volk’ spreken. De debatten in Hotel De Basiliek in Edegem hadden dan ook als eerste doel de Vlaamse intelligentsia bij elkaar te brengen en de Vlaamse zaak vooruit te helpen.

Kamp-Dewinter

Res Publica is een poging om de samen met Rudi van der Paal ter ziele gegane Vlaams-nationale Debatclub nieuw leven in te blazen. Belangrijk om weten is dat die poging zich voltrekt met een splijtend Vlaams Belang op de achtergrond. Zowel Rudi van der Paal (op het einde van zijn leven) als de sterkhouders rond de oude Vlaams-nationale Debatclub situeerden zich in het kamp-Vanhecke. Res Publica is net het omgekeerde: het is een poging van het kamp-Dewinter om de oude debatclub te recupereren en er een andere wending aan te geven.

Dat blijkt niet alleen uit de personen achter Res Publica, het bleek afgelopen week ook uit de inhoudelijke keuze van het eerste debat dat Res Publica organiseerde: een boksmatch tussen Filip Dewinter en Abou Imran over ‘de islam’. Nota bene op een moment dat België aan de vooravond staat van wellicht de grootste staatshervorming ooit.

Grapje

Het verslag over het debat dat Res Publica zelf op haar website plaatste, maakt duidelijk waar de sympathieën van de organisatie precies liggen. Dat het verslag geschreven is door Johan Sanctorum – niet enkel mede-initiatienemer van Res Publica maar ook medewerker van VB-voorzitter Bruno Valkeniers vertelt ook iets. Dat ’t Pallieterke, waar Sanctorum onder een schuilnaam afrekent de interne politieke vijanden van Bruno Valkeniers en Filip Dewinter, de ‘promotie’ doet voor Res Publica is ook het vermelden waard. Zeker met in het achterhoofd de wetenschap dat Koen Dillen, mede-bezieler  van de oude Vlaams-nationale Debatclub, recent besliste niet langer voor 't Pallieterke te schrijven.

Verder spraken de beelden voor zich. We horen onder meer een van de andere mede-initiatiefnemer, Frans Crols bij zijn aankondiging een ‘grapje’ maken: “U heeft allemaal op uw stoel, of het zou moeten gepikt zijn, een wit papiertje liggen”. Misschien heeft u hem niet meteen, maar Vlaams Belangers lusten wel pap van dat soort humor. De zaal daverde en op de eerste rij kon ook VB-voorzitter Bruno Valkeniers zijn lol niet op bij zoveel zwarte humor.

Een-tweetje

Over de opzichtige een-tweetjes tussen het Vlaams Belang en Sharia4Belgium hebben we het hier al vaker gehad. Denk maar aan het debat met Benno Barnard en aan de vermeende ‘shariarechtbanken in Antwerpen’. Les extrêmes se touchent en Filip Dewinter kan je bezwaarlijk kwalijk nemen dat hij zich met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in beeld tracht te wringen. Desnoods betaalt hij Res Publica uit eigen zak of met geld uit de partijkas. Problematischer wordt het wanneer media zich gewillig voor zijn kar laten spannen en (letterlijk) meestappen in het wij-zij-discours. In het debat na de reportage vroeg Ergün Top zich af waarom media aandacht besteden aan dit circus. Kathleen Cools ging over naar de volgende vraag.

LEES OOK
Tom Cochez / 13-09-2011

Sharia hier, sharia daar, sharia overal

De sharia is dezer dagen bezig aan een steile opmars. Althans in Het Laatste Nieuws dat afgelopen weekend eventjes dacht een Islamitische rechtbank in Antwerpen te hebben gespot…
Het Laatste Nieuws ontdekte afgelopen weekend een islamitische rechtbank in Antwerpen