Sharia hier, sharia daar, sharia overal

Tom Cochez
Het Laatste Nieuws ontdekte afgelopen weekend een islamitische rechtbank in Antwerpen
Het Laatste Nieuws ontdekte afgelopen weekend een islamitische rechtbank in Antwerpen

Ere wie ere toekomt: het Vlaams Belang bracht ‘het nieuws’ vrijdag al op de eigen partijwebsite. Het Laatste Nieuws tikte het persbericht van Filip Dewinter netjes over, belde Antwerps OCMW-voorzitter Monica De Coninck en werd daarna door alle andere kranten(websites) als bron van het verhaal vermeld. Vervolgens werd het Vlaams Belang om een reactie gevraagd waarna Filip Dewinter zijn ingestudeerde tekst mocht opdreunen. Meer is er vandaag niet nodig voor een goed verhaal.

Islamitische rechtbank

Zelfs Bart De Wever kondigde aan de zaak op de Antwerpse gemeenteraad te brengen. Op krantenwebsites regende het een weekend lang de meest gore, racistische taal.

Waar gaat het over? Volgens Het Laatste Nieuws, in eerste instantie gevolgd door zowat alle kranten (zoals wel vaker ging alleen de website van De Tijd niet mee in dit soort verhalen), gaat het hierom:

"In Antwerpen is een islamitische rechtbank geïnstalleerd die zich baseert op de sharia, de islamitische rechtspraak. Ze wil bemiddelen in huwelijksgeschillen en erfeniskwesties. Het initiatief komt van de groepering Shariah4Belgium."

U kent sharia4Belgium als de vereniging die, naar eigen zeggen, de sharia in België wil invoeren. Ook in de rest van de wereld trouwens. Echt goed lukken wil dat nog niet, maar met hun gerichte provocaties waar de media lekkerbekkend op inpikken hebben ze wel succes.

Deze keer was het niet anders. Hoeveel huwelijksgeschillen en erfeniskwesties het zelfverklaarde Centrum voor Islamitische Diensten (CID) in de praktijk al heeft opgelost? Dat kwamen we niet te weten. Het stond natuurlijk ook niet in de persmededeling van Filip Dewinter.

Onbestaand

Maandag kwamen we wel te weten dat het ‘Centrum voor Islamitische Diensten’ gewoon niet bestaat. In De Standaard liet Abdellatif Akhandaf, beleidsmedewerker islam van de stad Antwerpen weten dat het Centrum voor Islamitische Diensten niet bestaat.

Er is geen vraag naar, er wordt niet over nagedacht, het is onbestaande. Het is gewoon een uitspraak van iemand van Sharia4Belgium om mensen op stang te jagen.

Dat nieuws werd dan weer niet door iedereen overgenomen. Alleen door zusterkrant Het Nieuwsblad die, een beetje ongelukkig, maandag twee stukken bracht over het thema. Twee stukken die diametraal tegenover elkaar stonden. ‘Islamrechtbank bestaat niet’ kopte de krant op pagina 9 om wat verder, op de regiopagina’s een stuk onder de kop: ‘Rechtbank Sharia4Belgium zorgt voor verhitte discussie’ te plaatsen. Een artikel waarin vooral Filip Dewinter flink tekeer mag gaan en in de niet bestaande rechtbank alweer een belangrijke stap herkent in de verdere islamisering van Antwerpen.

Samen met Sharia4Belgium is het Vlaams Belang dan ook de grote winnaar van dit verhaal. Twee extremistische partijen die elke nuance overschreeuwen met een megafoon die hen dankbaar wordt aangereikt door media op zoek naar primeurs. Ook als het er geen zijn. Op de website van het 'Centrum voor Islamitische Diensten' lezen we dat het centrum binnenkort met islamitische geneeskunde wil starten. Klinkt als een mooie primeur in de maak.

LEES OOK
Tom Cochez / 04-10-2011

De res publica van Terzake

"Een nieuwe Vlaamse debatclub" organiseerde vorige week een debat over 'de islam' met als belangrijkste sprekers Filip Dewinter en Abou Imram van Sharia4Belgium. Terzake…
Kun je samenleven met moslims? Terzake nam afgelopen vrijdag niet alleen de impliciet racistische vraagstelling over van het Vlaams Belang