Over Apache

Apache stelt de vragen die commerciële mediabedrijven uit de weg gaan. Als onafhankelijk nieuwsmedium leggen we machthebbers het vuur aan de schenen. Zo geven we een stem aan mensen die er geen hebben. Onze onderzoeksjournalisten nemen de tijd om bloot te leggen wat er misloopt. Zo lees je bij Apache wat iedereen zou moeten weten.

 

Advertentievrij en onafhankelijk

Commerciële nieuwsmedia zijn afhankelijk van advertentie-inkomsten. Wat ze schrijven moet vooral geld opbrengen. Of die lezers lokken die interessant zijn voor adverteerders. Daarnaast moeten redacties met steeds minder journalisten steeds korter op de bal spelen. Hierdoor kunnen ze niet zomaar schrijven wat ze willen.

Apache verzet zich tegen de beïnvloeding van commerciële logica op journalistiek. We kiezen dan ook bewust voor advertentievrij nieuws:

 • Zo staan onze journalisten niet onder commerciële druk van adverteerders en kunnen we vrij schrijven over alle onderwerpen.
 • Zo vormen feiten de inhoud. En niet fake news, clickbait of faits divers die enkel tot doel hebben bezoekers te lokken.
 • Zo kiezen we resoluut voor de privacy van onze lezers. Hun persoonlijke data worden niet verkocht voor schreeuwerige advertenties.

Apache garandeert redactionele onafhankelijkheid en haalt geen inkomsten uit de verkoop van advertentieruimte. We zijn enkel te koop voor onze lezers en coöperanten.

Steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek en word lid van Apache. Voor slechts 130 euro ontvang je vier Apache Magazines en lees je een jaar lang alle artikels op onze website, neem enkel een digitaal abonnement, of word aandeelhouder en krijg 20% korting op je jaarlidmaatschap.

 

Inhoud heerst!

Weet je niet goed waar onze journalisten zoal hun tanden in zetten? Ontdek het met deze gratis artikels:

 

Wie werkt mee aan Apache?

Karl Van den Broeck
Hoofdredacteur

Contacteer Karl

 

Jan Walraven
Redactiecoördinator

Contacteer Jan

 

Charlotte Timmermans
Eindredacteur

Contacteer Charlotte

 

Tom Cochez
Onderzoeksjournalist

Contacteer Tom

 

Steven Vanden Bussche
Onderzoeksjournalist

Contacteer Steven

 

Frank Olbrechts
Onderzoeksjournalist

Contacteer Frank

 

Paul Gebruers
Onderzoeksjournalist

Contacteer Paul

 

Georges Timmerman
Onderzoeksjournalist

Contacteer Georges

 

Bram Souffreau
Zakelijk coördinator

Contacteer Bram

 

Annelien Van Roey
Marketeer

Contacteer Annelien

 

Naast deze vaste medewerkers, leveren ook tal van freelancers en gastauteurs hun bijdrage.

De Raad van Bestuur tenslotte bestaat uit Charlotte Schoofs, Georges Timmerman, Jan Vangrinsven, Marc Bosschaert, Peter Bosmans, Dirk Van Esbroeck en Pieter Goiris.

 

Onze visie en missie

'Apache'
Voor onze naam ‘Apache’ haalden we onze inspiratie in het Parijs van de Belle Epoque, bij de Apaches van Maurice Ravel.

Apache heeft de ambitie op korte termijn uit te groeien tot een breed, progressief en dwingend journalistiek project. Apache neemt daarbij de rol van ‘vierde macht’ voluit ter harte, voedt het maatschappelijk debat en plaatst in haar werking de essentie van journalistiek centraal: het kritisch bevragen van macht en het aanreiken van oplossingen.

 • Apache speelt in op een samenleving in verandering waarin debat, context en inzicht een noodzaak vormen
 • Apache zorgt vanuit een progressieve invalshoek voor kritische reflectie en inspiratie en reikt relevante informatie aan
 • Apache beantwoordt de behoefte aan diepgaande berichtgeving, onderzoeksjournalistiek en duiding
 • De lezers en leden van Apache dragen de duurzame en coöperatieve werking
Vind je dit nuttig?
74
10
 • Apache geeft een stem aan de mensen die niet gehoord worden, inspireert hen en houdt controle over de machthebbers
 • Apache verkent de impact van de samenleving in transitie, stipt trends aan, filtert ruis weg, controleert de macht, stelt problemen vast, kaart mistoestanden aan, legt verbanden, draagt oplossingen aan en wakkert het debat aan
 • Apache werkt vanuit een journalistiek, progressief en toekomstgericht referentiekader met als kernwaarden ‘verantwoord’, ‘integer’ en ‘zelfredzaam’
 • Apache staat ten dienste van haar lezers en leden en betrekt hen actief bij de werking
Vind je dit nuttig?
57
7

Apache vult het woord ‘progressief’ in met de sociaal-maatschappelijke betekenis ervan: gericht op vooruitgang en strevend naar een welvarende, veilige, milieuvriendelijke, emancipatoire en rechtvaardige rechtsstaat. Apache maakt waarden als solidariteit, ecologische duurzaamheid, transparantie, democratie en zelfbeschikking expliciet. Apache schrijft zich in een stroming in die bouwt aan een samenleving die opkomt voor de zwakkeren, de planeet beschermt en elk individu de kans geeft om zich te ontplooien.

De onafhankelijke werking van de redactie staat in de Statuten en het Redactiestatuut.

Vind je dit nuttig?
58
13

 

Zij steunen Apache

Joren Seldeslachts, Marie Vinck en Rik van Cauwelaert dragen Apache een warm hart toe. Zij vertellen elk in een videoboodschap wat Apache zo bijzonder maakt. Zij steunen Apache. Jij ook?