Land Invest Gate

In de schoot van projectontwikkelaar Land Invest gingen jarenlang miljoenen euro in rook op. Op kosten van het Luikse pensioenfonds Ogeo ontvingen bestuurders en managers excessieve vergoedingen. Spectaculaire bedragen werden besteed aan exclusieve restaurantbezoeken, dito snoepreisjes en ander lekkers. Tegelijk werd de politieke en zakelijke entourage van de projectontwikkelaar op creatieve wijze gesoigneerd via leningen, sponsoring, dubieuze opdrachten en bestellingen.

Illustratie: Mellon

Zes jaar lang stonden de Antwerpse N-VA en de Luikse PS schouder aan schouder pal achter Land Invest. Het Antwerps stadsbestuur liet via omstreden bouwdossiers de kassa van Bart De Wevers beschermeling Erik Van der Paal rinkelen. De Luikse PS betaalde het gelag door via ‘haar’ pensioenfonds Ogeo ongebreideld tientallen miljoenen euro ter beschikking te stellen.

In 2016 zette het faillissement van Optima Bank een onverwachte domper op de feestvreugde. Land Invest en de bank van Jeroen Piqueur bleken zeer innig vervlochten. Niet enkel via gedeelde bestuursleden en concrete vastgoedprojecten, ook via onderlinge leningen. Het einde van Optima duwde Land Invest diep in de rode cijfers.

Onder druk van de financiële waakhond FSMA zag Ogeo Fund zich verplicht om nauwer toe te kijken op het reilen en zeilen binnen Land Invest. De ravage in de winkel die ze onder het beheer van Erik Van der Paal en Marc Schaling hadden achtergelaten, bleek totaal. De mogelijke politieke schade niet te overzien.

Daarop volgde binnen Ogeo het ordewoord dat aan duidelijkheid niets te wensen overliet: “Il ne faut pas autopsier le cadavre, il faut l’enterrer“.

En toen kwam projectontwikkelaar Triple Living als een geschenk uit de hemel vallen. In de plaats van het gevreesde faillissement en een curator die de boekhouding zou kunnen uitpluizen, volgde een overname die Bart De Wever en het Ogeo Fund van sterke man Stéphane Moreau uit de wind zette.

Want wat had de favoriete bouwpromotor van de burgemeester al die jaren uitgespookt? Waarom liet Ogeo Fund al die tijd begaan? En waarom slaagde Erik Van der Paal erin om het bijna voltallige Antwerpse schepencollege, samen met hun gezworen politieke vijanden van de PS en machtspolitici en oliemannetjes uit zowat alle andere partijen samen aan zijn fameuze feestdis in ’t Fornuis te krijgen?

In dossier Land Invest Gate vertellen Apache en Le Vif het verhaal dat nooit openbaar mocht worden.

Artikels in het Apache-dossier "Land Invest Gate"