Politici, vastgoedbonzen en verborgen camera’s in Megève

Tom Cochez , David Leloup
IMG_0418
(Foto: © Apache; Skyline: rawpixel.com (Freepik))

Dit is een onderzoek uit 2019.

Een voormalig medewerker van Blijweert die de villa zeer goed kent en er tal van politici en mensen uit de vastgoedsector de revue zag passeren, verklaart in het pv dat Blijweert “vele politiekers in zijn zak heeft” en dat de villa vol camera’s hangt: “Hij kan vanop afstand alles zien”.

Megève

Aan de voet van de Mont Blanc ligt het skioord Megève, een bijzonder mondaine plek waar de rijken der aarde graag de latten onderbinden om daarna te genieten van een exclusieve après-ski.

Eind 2016 verkocht Koen Blijweert de luxueuze chalet die hij begin deze eeuw liet optrekken in het gehucht Mont d’Arbois. In de jaren ’20 streek de familie de Rothschildt daar neer om er een Franse versie van het Zwitserse Sankt-Moritz te bouwen. Vandaag is Mont d’Arbois een verzamelplek van protserige chalets en dito wagens.

De villa die Koen Blijweert er liet zetten, mag gerust één van de koninginnenstukken worden genoemd. De chalet is 800 vierkante meter groot, verspreid over vijf etages. Naast een grote ondergrondse parking, een uitgebreide wijnkelder en een fitnessruimte zijn er onder meer ook vijf gastenkamers die voorzien zijn van alle denkbare luxe. Het binnenzwembad - met verstelbare bodem - vormt een bijzondere troef voor de gasten, maar ook het buitenzwembad mag er wezen.

Dat politici en vastgoedbonzen uitgebreid gebruik maakten van de faciliteiten die Koen Blijweert hen aanbood is opmerkelijk. De reputatie van Blijweert is immers op z’n zachtst aangebrand. Hij heeft de naam alles te kunnen fiksen in België en duikt op in een lange reeks affaires en fraudedossiers.

Blijweert heeft de naam alles te kunnen fiksen in België en duikt op in een lange reeks affaires en fraudedossiers

Blijweert omschreef zichzelf ooit – niet zonder trots – als ‘de man van zeventig verhoren’, maar verder dan een voorarrest kwam het nooit. Nochtans doken er flink wat bezwarende feiten op. Zo leende Blijweert onder meer zijn visakaart uit om het bordeelbezoek van een bevriend magistraat te betalen. Hij kocht ook meubelen voor de privésecretaris van wijlen Jean-Luc Dehaene. Blijweert dook op in de milieuboxenaffaire, was betrokken bij een grootschalige BTW-fraude en bij gesjoemel met een overheidscontract voor rattenverdelging, ...  Keer op keer ontsprong de superlobbyist de dans.

Nogal wat van de zaken waarin Blijweert wordt genoemd, situeren zich op de plek waar politieke macht en zakelijke belangen elkaar raken. In het bijzonder wanneer het gaat om vastgoeddossiers waarbij de Regie der Gebouwen en de vastgoeddochters van de NMBS – allebei eigenaars van overheidsterreinen en overheidsgebouwen – in beeld komen. Bij de transacties duikt, voor of achter de schermen, steeds hetzelfde kringetje politici en vastgoedbonzen op.

"De chalet in Megève was de plaats waar de grote vastgoeddeals werden beklonken", zegt iemand die zelf in de chalet verbleef. "De plek leende zich daar uitzonderlijk goed voor. In een zeer luxueus kader kon men er, over alle denkbare ideologische grenzen heen, en ver weg van de nieuwsgierige buitenwereld deals maken."

Passie

Eén van de gasten: "De chalet in Megève was de plaats waar de grote vastgoeddeals werden beklonken"

Over wie er zoal mocht genieten van Blijweerts gastvrijheid circuleren flink wat namen. Nogal wat van die personen duiken ook op in het filmpje, gemaakt naar aanleiding van het verjaardagsfeest van Erik Van der Paal, aan de inkom van sterrenrestaurant ’t Fornuis. Ook daar was er, met mensen als Luc Joris, Jean-Claude Fontinoy, Alain Mathot, Geert Versnick en natuurlijk Erik Van der Paal zelf nauwelijks sprake van ideologisch verwantschap, wel van gedeelde zakelijke belangen.

koenblijweertzelf-2-compressor
Koen Blijweert (Foto: © Yann Bertrand)

Dat de ‘vrienden van het Fornuis’ en de mensen die in Megève te gast waren deels overlappen, is weinig verrassend. Van der Paal, die centraal staat in Land Invest Gate – een dossier waarbij de Luikse PS en de Antwerpse N-VA elkaar vonden -  en Koen Blijweert zijn al langer goede vrienden.

“Erik is een man die heel veel relaties heeft”, zegt Koen Blijweert over zijn vriend. “We hebben elkaar altijd gesteund en ook een aantal projecten samen gedaan. Hij heeft mij aan veel mensen voorgesteld en ik heb veel mensen aan hem voorgesteld. Zowel mensen uit het zakelijke milieu als politici. Erik heeft, net als ikzelf, een zwak voor politiek. Dat is ook de reden waarom ik die mensen uitnodigde in Megève: politiek is mijn passie. Met zakelijke belangen heeft het niets te maken."

Van een aantal mensen ontkent Blijweert dat ze bij hem te gast zouden zijn geweest. Van Jean-Claude Fontinoy bijvoorbeeld. “Fontinoy is een goede vriend van mij, maar hij haat reizen”, klinkt het. “Hij is nooit in mijn villa in Megève geweest.”

Van andere mensen geeft de vastgoedlobbyist wel toe dat ze bij hem te gast waren. Van Luc Joris bijvoorbeeld, die samen met Fontinoy aan de knoppen zat bij de verkoop van grote overheidsterreinen van de NMBS. Of van Joy Donné, jarenlang de trouwe luitenant van Fontinoy binnen de Regie der Gebouwen die het overheidspatrimonium beheert.

Luc Joris was jarenlang een absolute vertrouweling van ex-premier en huidig Waals minister-president Elio Di Rupo. Hij bekleedde namens de PS belangrijke mandaten, onder meer bij de NMBS, maar ook in de Waalse regionale investeringsmaatschappij SRIW en bij FN Herstal. In 2015 moest Joris ontslag nemen uit al zijn functies, toen via Le Soir uitlekte dat hij er een Luxemburgse vennootschap – Bremco Management – op nahield, gespecialiseerd in consultancy rond fiscale optimalisatie.

Fontinoy
Jean-Claude Fontinoy komt aan op het verjaardagsfeestje van Erik Van der Paal in 't Fornuis. (Beeld: Apache)

Over Jean-Claude Fontinoy valt een volledig boek te schrijven. Recent werd de eeuwige rechterhand van Didier Reynders nog door een voormalig inspecteur van de Staatsveiligheid beschuldigd van betrokkenheid bij verregaande corruptie, onder meer bij de bouw van de Belgische ambassade in Kinshasa, maar bijvoorbeeld ook in het dossier van de verkoop van het Rijksadministratief Centrum. De klacht werd geseponeerd, maar intussen stapte de klokkenluider naar het federaal parket met een nieuwe klacht.

Joy Donné werd dan weer bekend als de ‘Porscheboy’ die Bart De Wever kwam ophalen tijdens de finale regeringsonderhandelingen in 2014. Hij werd later kabinetschef van Jan Jambon die ook de bevoegdheid over de Regie der Gebouwen kreeg. Intussen belandde Donné, die de switch maakte van de liberale familie naar N-VA, in de Kamer. Hij kreeg van N-VA de belangrijke eerste opvolgersplaats op de Limburgse lijst. Zo werd hij door zijn nieuwe partij, als opvolger van Zuhal Demir die Vlaams minister werd, de Kamer binnengeloodst.

Mathot

Ook politici zoals Geert Versnick (Open Vld) waren te gast in Megève. Versnick was onder meer bestuurder bij Land Invest Group en bij Optima Group. Daarnaast maakten ook nogal wat vastgoedbonzen hun opwachting in Megève. Erik Van der Paal natuurlijk, maar bijvoorbeeld ook Johan Willemen – die de Belgische ambassade in Kinshasa mocht optrekken - of de sterke man van Cordeel, het bouwbedrijf dat momenteel in Antwerpen betaalt voor een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) op maat van drie geplande torens – waarvan een 100 meter hoog -  in de buurt van het Centraal Station.

Een andere opmerkelijke gast in Megève was voormalig politiebaas Glenn Audenaert. Momenteel loopt er een gerechtelijk onderzoek over smeergeld dat door Koen Blijweert zou zijn betaald aan Audenaert in het kader van de verkoop van het Rijksadministratief Centrum.

Daarnaast is er Alain Mathot (PS). Eerder dit jaar was er een huiszoeking bij Mathot in verband met de aankoop van een luxevilla in Thailand. Daarvoor kreeg Mathot een lening van Erik Van der Paal, via projectontwikkelaar Land Invest Group. Vorig jaar oordeelde de rechtbank in Luik nog dat Mathot 720.000 euro smeergeld ontving in de smeergeldaffaire Intradel.

In het kader van die affaire verklaarde Mathot ooit aan de speurders waarom hij in januari 2010 in Megève 500 euro uit een bankautomaat haalde:

“Een vriend van mijn ouders nodigde me al langer uit in zijn chalet in Megève. Ik ben daar samen met mijn vrouw en mijn zoon een weekend naartoe geweest. Het afhalen van 500 euro op 17 januari moest ruim volstaan voor dat korte verblijf.”

Willemen
Johan Willemen komt aan op het verjaardagsfeestje van Erik Van der Paal in 't Fornuis (beeld: Apache)

Die vriend van Alain Mathots ouders – wijlen Guy Mathot en Michèle Lempereur – blijkt Koen Blijweert te zijn. Die bevestigt dan ook dat Alain Mathot wel eens op vakantie kwam in Megève. “Ik ben heel lang bevriend geweest met Guy Mathot. Ik ben een vriend van de familie.” Volgens Blijweert was hij het ook die ruim tien jaar terug Erik Van der Paal voorstelde aan Guy Mathot en later Alain Mathot.

In tegenstelling tot anderen kan Koen Blijweert zich niet meer goed herinneren of ook Michèle Lempereur ooit aanwezig was in zijn villa. Naast Alain Mathot was zeker ook de dochter van Guy Mathot en Michèle Lempereur – Julie Mathot – er te gast. Koen Blijweert is haar peter. Maar of Michèle Lempereur er ooit was, durft de vastgoedlobbyist niet met zekerheid te zeggen.

Iemand die er wel was is duidelijker. “De gesprekken over de deals waren een mannenaangelegenheid. Daar kwamen geen vrouwen aan te pas. Op één uitzondering na: Michèle Lempereur.”

In een uitgebreid portret voor het magazine Wilfried werd vorig jaar ook melding gemaakt van een etentje in het Italiaanse sterrenrestaurant Senza Nome in Brussel, begin 2011, waaraan Michèle Lempereur deelnam. Ze deelde bij die gelegenheid de tafel met Luc Joris, Koen Blijweert, Glenn Audenaert, Jean-Claude Fontinoy en Jean-Louis Mazy. Die laatste zat er namens het beursgenoteerde vastgoedbedrijf Immobel dat samen met projectotwikkelaar Breevast het Rijksadministratief Centrum kocht van de overheid en verhuurde aan de federale politie.

Dat verhuurcontract met een waarde van 320 miljoen euro was ook het onderwerp dat op tafel lag, al zei Lempereur in een reactie aan Wilfried dat ze in dat dossier geen rol speelde.

Wat alleszins buiten kijf staat, zijn de uitstekende relaties tussen Koen Blijweert, de familie Mathot en Erik Van der Paal. Ter herinnering: toen het Luikse parket-generaal de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid vroeg van Alain Mathot (PS) in de smeergeldaffaire Intradel, kon de PS’er daarbij rekenen op de opmerkelijk steun van N-VA. De vriendschapsband tussen Erik Van der Paal en Bart De Wever is bekend. Zelfs Vlaams Belang-boegbeeld Filip Dewinter laste indertijd een strategische plaspauze in om niet te moeten meestemmen in het dossier. Nochtans is de PS ideologisch de gezworen tegenstander van N-VA en van het VB.

Dat Mathots goede vriend Erik Van der Paal sinds jaar en dag het VB sponsort heeft daar misschien mee te maken. Ook Filip Dewinter was trouwens te gast bij Blijweert in Megève, net als Gerolf Annemans.

Bart De Wever

Meer mist laat Blijweert hangen over een andere gast van Erik Van der Paal in ’t Fornuis: N-VA-voorzitter Bart De Wever. Was ook Bart De Wever te gast in de luxevilla in Megève?

Koen Blijweert over de vraag of ook Bart De Wever te gast was in Megève: "Ik heb op al uw vragen geantwoord, maar hierover werd een pact gesloten dat stelt dat ik daarover niet spreek."

Het is opvallend dat Koen Blijweert die vraag niet wil beantwoorden. "Wat andere personen betreft, is er geen enkel probleem. De vraag of ze bij me te gast zijn geweest, wil ik beantwoorden met ja of met neen. Maar Bart: dat is een vraagteken. Dat is duidelijk."

Waarom Blijweert over iedereen maar niet over Bart De Wever wil praten? "Ik geef mijn woord en dan spreek ik er niet over. Ik heb op al uw vragen geantwoord, maar hierover werd een pact gesloten dat stelt dat ik daarover niet spreek.”

Andere bronnen die Apache contacteerde zijn formeler. Bart De Wever zou in Megève zijn uitgestelde huwelijksreis hebben doorgebracht. "Het waren heel vriendelijke, aimabele mensen", klinkt het bij iemand die de familie De Wever er ontmoette. "Of het echt om een huwelijksreis ging, durf ik niet te zeggen. Ik herinner me wel dat ze iets vroeger dan voorzien terug naar huis zijn gegaan omdat Bart De Wever zich had geblesseerd."

Dat strookt alvast met het relaas dat in de zomer van 2009 in Het Laatste Nieuws verschijnt over de "pechvakantie in de Franse Alpen” van Bart De Wever. Daarin wordt uit de doeken gedaan hoe de N-VA-voorzitter zich ernstig bezeerde tijdens het rodelen.

"Ik ben geschaafd als een renner die na een val in een massaspurt tien meter over het asfalt schuurt. Van mijn elleboog tot mijn oksel is het pure charcuterie: één open vleesvlakte”, vertelde De Wever aan Het Laatste Nieuws. In het artikel lezen we verder dat Bart De Wever op vakantie was in Megève ... in de buurt van de Mont d'Arbois.

IMG_0423
De villa beschikt over een ruime ondergondse garage, maar ook over een binnenzwembad, fitnessruimte en indrukwekkende wijnkelder. (Foto © Apache)

Pittig detail: op het moment dat Bart De Wever te gast zou zijn geweest in de chalet van Koen Blijweert was die laatste in verdenking gesteld voor betrokkenheid bij een gigantische btw-carrousel, samen met Charles De Pauw, de kleinzoon van de beruchte betonbaron Charles De Pauw die in de jaren zeventig de Brusselse Noordwijk bouwde.

Bruneau

Of Bart De Wever nu al dan niet logeerde in de villa van Koen Blijweert, feit is dat Blijweert Bart De Wever zeer goed kent.

Afgelopen voorjaar maakte Apache nog melding van een diner dat Blijweert organiseerde voor onder meer Bart De Wever, Jan Jambon, andere N-VA’ ers met (op dat moment) zeggingsschap in de wereld van het vastgoed zoals Joy Donné, voormalig Antwerps schepen van Ruimtelijke Ordening Rob Van de Velde en Antwerps eerste gedeputeerde Luc Lemmens, samen met een aantal vastgoedadvocaten, omstreden betonboeren en financiers van Vlaamsnationalistische partijen.

Gevraagd naar een reactie bevestigde Blijweert toen dat hij Bart De Wever al vele jaren kent: “Het is echt niet de eerste keer dat ik met die mensen samen eet. Bart ken ik al vele jaren, nog van voor hij bekend was. Journalisten fantaseren graag over wat er op zo’n bijeenkomst gebeurt, maar we praten over politiek. Dat is een passie van mij. Wat is daar verkeerd aan?”

Dat het niet de eerste keer is dat Bart De Wever en Koen Blijweert de tafel delen, is duidelijk. Er was ook al het fameuze etentje bij Bruneau waarbij Bart De Wever, Siegfried Bracke, Jean-Claude Fontinoy, Didier Reynders en Louis Michel samen met Koen Blijweert de tafel deelden en waar volgens de overlevering de basis zou zijn gelegd van de latere samenwerkig tussen N-VA en MR.

Een bron die het wereldje van zeer dichtbij kent: “Het etentje bij Bruneau ging over één ding: de Regie der Gebouwen"

Een bron die het wereldje van zeer dichtbij kent, is daarover formeel. “Het etentje bij Bruneau ging over één ding: de Regie der Gebouwen. Kijk naar wie er rond de tafel zat. Over de Regie der Gebouwen wordt vandaag nog steeds keihard gediscussieerd bij de regeringsvorming. Het gaat over bakken geld. Iedereen wil zijn deel van de koek en daarover wordt zwaar gebakkeleid.”

Ook Koen Blijweert zelf wil graag een volgens hem wijdverspreid misverstand over dat fameuze etentje uit de wereld helpen. "Ik heb dat etentje niet georganiseerd. Het was op vraag van Pierre Chevalier (Open Vld). Zijn schoonvader was ziek geworden en hij vroeg het aan mij”, zegt Koen Blijweert. "Hij zei me: ‘Koen, ik weet dat je goed bevriend bent, zowel met Bart De Wever als met Didier Reynders. Kan je overnemen?’ Eerlijk: ik had een andere heel belangrijke afspraak in Antwerpen. Maar ik heb mijn auto gedraaid en ik ben recht naar Brussel gereden."

Camera’s

Afsluitend moeten we nog even terug naar de villa in Megève. Die werd gekocht via een Luxemburgse vennootschap: SPES Invest. Documenten van de Luxemburgse Kamer voor Koophandel geven een inschatting van de investeringen in de villa. Grond, woning, inrichting en zwembad kostten gezamenlijk 13,15 miljoen euro.

spes cijfers

De vraag is of Koen Blijweert voor dat geld meer kocht dan alleen maar een berg spectaculaire luxe in een mondain skioord. Een proces-verbaal van 27 april 2016 dat Apache kon inkijken, suggereert dat er meer aan de hand is.

Een voormalig medewerker van Blijweert die de villa zeer goed kent, zag er niet enkel met eigen ogen tal van politici en mensen uit de vastgoedsector passeren. Hij stelt ook dat de villa in Megève vol met camera’s hangt.

Op vraag van de speurders verklaarde de man dat Blijweert “vele politiekers in zijn zak heeft”. Die vaststelling wordt gekoppeld aan de opvallende aanwezigheid van camera’s in de villa:

Als ik Dhr Blijweert moet beschrijven, moet ik zeggen dat hij geen politieke kleur heeft maar wel vele politiekers in zijn zak heeft. Ik kan u niet direct zeggen hoe hij dit doet, maar ik kan u wel zeggen dat in zijn verblijf in Megève er overal camera’s staan (...) Hij kan vanop afstand alles zien. Effectieve beelden heb ik echter niet gezien (...) Ik kan niet zeggen waar er overal camera’s staan, maar er is te veel bekabeling om enkel te spreken over beveiligingscamera’s. Ik heb geen concrete aanwijzingen, maar uit de geruchten die ik hoor en de bekabeling die er ligt, lijkt het me niet onwaarschijnlijk dat er compromitterende beelden zouden zijn waarmee Dhr. Blijweert mensen in zijn macht zou kunnen hebben.

Deed de villa in Megève effectief dienst als een vehikel om politici te chanteren, zoals het proces-verbaal suggereert? We vroegen het aan Koen Blijweert, maar die ging niet in op onze vraag. Ook Bart De Wever en Jean-Claude Fontinoy reageerden niet op onze vragen.

[Update]

In een reactie, enkele uren na pubicatie, laat Koen Blijweert weten dat er effectief veel bekabeling is voorzien in zijn voormalige villa. Die heeft volgens hem echter enkel te maken met bij wet verplichte veiligheidsmaatregelen voor het zwembad en voor de bewaking van de ondergrondse garage.

Vrienden van het vastgoed

In het derde deel van ‘Vrienden van het vastgoed‘ zoemen we in op de opvallende transacties bij de aankoop door N-VA van haar partijgebouw in de Koningsstraat in Brussel.

Dit onderzoeksartikel kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek.
2019_collega's

Wat iedereen zou moeten weten, volgens Karl van den Broeck

In de vastgoedsector raken de politieke macht en de zakelijke belangen elkaar. Politici kunnen met één stemming in de gemeenteraad (meerderheid tegen oppositie, negatieve adviezen van de administratie of niet) een waardeloos stuk grond in een goudmijn veranderen. Door er bouwgrond van te maken, door hoogbouw toe te laten of door een ‘postzegelrup’ (zoek die term maar eens op) à la tête du client te maken.

Apache heeft een paar uitstekende onderzoeksjournalisten in huis die zich gespecialiseerd hebben in vastgoed. Tom Cochez is er een van. Hij schreef met ‘Politici, vastgoedbonzen en verborgen camera’s in Megève’ een ontluisterend verhaal over hoe politici, magistraten, ambtenaren en journalisten zich laten inpalmen door een van de meest beruchte lobbyisten uit de vastgoedsector. Koen Blijweert, de man van zeventig verhoren maar geen enkele veroordeling, heeft jarenlang zijn connecties in de politiek en de journalistiek gesoigneerd door hen te laten logeren in zijn exclusieve villa in het Franse skioord Megève. Illegaal is dat niet. Maar bedenkelijk zeker wel.

Apache zal dus in dit en andere vastgoedossiers blijven spitten. Ook al levert dat taaie stukken op en geen clickbait. Onze welgemeende excuses daarvoor.

Karl is hoofdredacteur van Apache

> bekijk ook de keuze van de rest van het team

LEES OOK
Tom Cochez, David Leloup / 12-12-2019

Land Invest Group en de vrienden van N-VA

Verschillende politici en mensen uit de directe entourage van N-VA passeerden uitgebreid langs de kassa van projectontwikkelaar Land Invest. Dat gebeurde onder meer bij de aankoop…
Screen Shot 2017-11-17 at 16.30.15
Tom Cochez, David Leloup / 09-12-2019

Land Invest Group liet journalisten schaduwen door privé-detectives

De Antwerpse projectontwikkelaar Land Invest Group betaalde privé-detectives 60.000 euro om journalisten van Apache te schaduwen. Dat gebeurde na onthullingen over omstreden…
De Lins Tower op de Tunnelplaats in Antwerpen (Foto © Apache)
Tom Cochez, Joel Matriche, David Leloup / 16-07-2019

Land Invest Gate: de verborgen lening van 3 miljoen euro aan Bernard Tapie

Waarom moest de omstreden Franse zakenman Bernard Tapie zo nodig in allerijl een lening van 3 miljoen euro krijgen van de Antwerpse projectontwikkelaar Land Invest Group? En…
French businessman Tapie attends a news conference for the launching of his web TV at the headquarters of daily newspaper 'La Provence' in Marseille