De hold-up van Kabila, de kater na de COP en een burgertrein in Frankrijk

Karl van den Broeck
Wit-Rusland polen vluchtelingen
Wit-Russisch president Loekasjenko gebruikt vluchtelingen als middel in zijn geopolitieke strijd met de EU (© Oksana Manchuk (AFP) )

De hold-up van Kabila

Een datalek van 3,5 miljoen documenten van de bank BGFI die door de Afrikaanse NGO Plateforme pour la protection des lanceurs d’alerte en Afrique aan acht internationale media werd doorgespeeld, onthult dat de familie van de Congolese ex-president Joseph Kabila 138 miljoen dollar van de schatkist van Congo heeft doorgesluisd naar privérekeningen. Médiapart publiceert het hele dossier

De kater na COP26

De 26ste VN-klimaatconferentie (COP) in Glasgow is geëindigd met een slottekst waar bijna niemand tevreden over is. De afspraken die de 197 deelnemende landen hebben gemaakt zijn niet bindend en er is dus nog veel werk aan de winkel. Mother Jones beschrijft de kater na de top. Oikos blikt eveneens vol zorgen terug. The Conversation legt uit wat de volgende stappen (moeten) zijn en rekto:verso hield een dagboek bij van de top.

Schotse mediasubsidies

Nieuwsmedia gaan door een diepe crisis. De dalende inkomsten uit advertenties, de krimpende markt voor papieren kranten en weekbladen, en de sputterende omschakeling naar een betaalmodel brengen veel uitgevers in de problemen. Steeds meer wordt naar de overheid gekeken om de onafhankelijke kwaliteitsjournalistiek te steunen. In Vlaanderen schafte de Vlaamse regering het Vlaams Journalistiek Fonds af, maar in Schotland zijn er voorstellen om zo’n onafhankelijk fonds op te richten met een budget van 9 miljoen euro. Food for thought in The Ferret.

Witheet in Wit-Rusland

In Wit-Rusland stijgt de spanning. President Aleksandr Loekasjenko gebruikt vluchtelingen uit Syrië en Afghanistan in een bitsige strijd tegen de sancties die de Europese Unie oplegde. De rol van Russisch president Vladimir Poetin in dit alles is dubieus. The Conversation vertelt je wat je moet weten over het conflict.

Schroot in de ruimte

De astronauten in het internationale ruimtestation ISS beleefden de voorbije dagen bange momenten. Een salvo van ruimteschroot kwam razendsnel in hun richting gevlogen. Iedereen aan boord moest schuilen in de ruimtecapsules die bedoeld zijn om terug naar de aarde te kunnen keren. EOS legt uit hoe gevaarlijk het in de ruimte is, zelfs zonder aliens in de buurt.

Een burgertrein

Eindigen doen we met goed nieuws én met een Europese primeur. Een jonge Franse coöperatie heeft vorige week zijn eerste (goederen)lijn geopend tussen Toulouse en Aveyron. Meer dan 9.000 burgers, bedrijven en organisaties die het spoorverkeer nieuw leven willen inblazen, verenigden zich om dit mogelijk te maken. Eind 2022 willen ze een passagierstrein laten rijden tussen Bordeaux en Lyon. Samen sterk, voorwaar. Médiapart heeft het verhaal.

Het netwerk van Apache

Apache werkt samen met een netwerk van binnen- en buitenlandse nieuwsmedia die eveneens dieper graven. We nemen hun beste stukken over, of werken samen aan onderzoeken. Zo krijg jij nog meer steengoede onderzoeken en kritische analyses te lezen. Sommige artikels verschijnen integraal (in vertaling) op onze site, maar in de Keuze van Apache signaleren we tweewekelijks nog meer interessant leesvoer.

Ontvang jij de Keuze van Apache graag in je mailbox? Schrijf je hieronder dan in op de nieuwsbrief!

LEES OOK
Karl van den Broeck / 06-11-2021

De doorbraak van Le Pen, de politie van Minneapolis en de kaalslag in Nicaragua

Van geld voor meer macht voor Europa tot ontbossing in Nicaragua. Dit is de Keuze van Apache.
jean-marie le pen
Karl van den Broeck / 23-10-2021

RIP Colin Powell, Xi stuurt zijn kat en een hoofdredacteur met losse handjes

Van PFAS in de VS tot seksuele intimidatie in Duitsland. Dit is de Keuze van Apache.
Colin Powell
1 REACTIE
Paul Deby20-11-2021 12:29:26
Het aangehaalde artikel uit The Conversation valt toch wel erg tegen. Alleen kritisch in één richting. Netjes binnen de krijtlijnen van het EU narratief, met Lukasjenko als de "schurk van dienst". Jazeker, de elementaire rechten van vluchtelingen worden hier zwaar geschonden. Vluchtelingen krijgen geen kans op een eerlijk onderzoek. Dus het misbruik zit aan de beide kanten van dit opgeschoefde conflict. Een "race to the bottom". En kijk, plots smelten alle kritiek op de zware schendingen van de rechtsstaat in Polen miraculeus weg. Want "we moeten Polen helpen om de EU grens potdicht te houden".
Dit doet mij denken aan nog zo een "schurk van dienst" : Nursultan Nazarbajev uit Kazakstan. Maar die bleef niet bij de pakken zitten. Hij nodigde Leterme naar Kazakstan uit en soigneerde hem eens goed bij Astana. Misschien moeten de Wit Russen ook eens een goede wielerploeg kopen!