RIP Colin Powell, Xi stuurt zijn kat en een hoofdredacteur met losse handjes

23 oktober 2021 Karl van den Broeck
Colin Powell
Oud-minister en generaal Colin Powell. (CC BY-ND 2.0 Citrix Systems (Flickr))
Het netwerk van Apache

Apache werkt samen met een netwerk van binnen- en buitenlandse nieuwsmedia die eveneens dieper graven. We nemen hun beste stukken over, of werken samen aan onderzoeken. Zo krijg jij nog meer steengoede onderzoeken en kritische analyses te lezen. Sommige artikels verschijnen integraal (in vertaling) op onze site, maar in de Keuze van Apache signaleren we tweewekelijks nog meer interessant leesvoer.

PFAS in de VS

Niet alleen Vlaanderen zit met een PFAS-probleem. Deze forever chemicals, die onder meer door 3M in Zwijndrecht worden geproduceerd, zorgen ook in de Verenigde Staten voor problemen. De overheid heeft nu een actieplan aangekondigd dat de bevolking moet beschermen tegen de PFAS-vervuiling in het grondwater. Volgens The Intercept zijn de advocaten van getroffen burgers en de milieubeweging niet onder de indruk van het plan.

Xi komt niet, maar busje komt zo naar Glasgow

Steenkool is de belangrijkste energiebron van China, maar president Xi Jinping heeft beloofd om daar een einde aan te maken. China is de grootste producent van broeikasgassen, dus die belofte wordt op applaus onthaald in de rest van de wereld. Met de grote klimaattop, COP26, voor de boeg, begint het optimisme om te slaan in angst. Xi heeft aangekondigd dat hij zelf niet aanwezig zal zijn in Glasgow. Mother Jones zet alles op een rijtje.

In de Schotse stad zijn ze dan weer boos omdat de busmaatschappij die elk jaar 300 miljoen pond overheidsgeld krijgt en die vorig jaar een aantal belangrijke buslijnen in de stad schrapte, nu plots een gratis pendeldienst inlegt voor… de deelnemers aan COP26. The Ferret bericht hierover.

Steun Mediacités

Trouwe lezers van Apache kennen onze Franse collega’s van Mediacités als een partner in crime om lokale onderzoeksjournalistiek te ondersteunen. Samen met hen en Médor maakten we de reeks De Frietbonzen over de oververhitte aardappelindustrie in België en Noord-Frankrijk. Net als wij leeft Mediacités van de steun van zijn lezers. En ze kunnen alle steun gebruiken, ook die van u.

Seksuele intimidatie op de redactievloer

Julian Reichelt, de hoofdredacteur van Bild, de meest gelezen krant van Europa, heeft ook hulp nodig. Maar dan van een advocaat. Hij wordt ervan verdacht jonge vrouwen met wie hij een relatie had, te hebben gepromoveerd alvorens ze te ontslaan. Het tijdperk van de bronstige leiders is dus nog niet voorbij. Médiapart legt uit.

De erfenis van Colin Powell

Colin Powell bezweek deze week aan Covid-19. Met hem verdween een van de meest prominente Amerikaanse politici van de voorbije decennia. Hij was stafchef van het Amerikaanse leger onder George H.W. Bush en minister van Buitenlandse zaken onder George W. Bush. Het was onder die laatste dat hij met valse informatie over massavernietigingswapens de oorlog tegen Irak ontketende. Iets wat hij daarna ten zeerste betreurde.

Powell distantieerde zich steeds meer van de Republikeinen en steunde uiteindelijk Barack Obama, maar de smet op zijn blazoen is nooit verdwenen. The Conversation borstelt zijn portret.

Aandacht voor armoede

De veelbekeken tv-reeks op Eén Zorgen voor mama en het boek De achterblijvers van Geert Schuermans volgen beide een aantal gezinnen. In de tv-reeks ligt de focus op moeders in armoede, in het boek gaat het om gezinnen in de lagere middenklasse die maar één tik nodig hebben om in diezelfde ellende te verzeilen. Visie bracht Claudia Di Vaio, sociaal werker uit Zorgen voor mama, en auteur Geert Schuermans samen voor een gesprek.

Andere vaccinontwikkeling

De coronavaccins lijken goed werkzaam te zijn tegen het coronavirus. Toch werden ze niet ontwikkeld om de pandemie te bedwingen. Daarvoor zou een ander systeem van onderzoek en ontwikkeling beter geweest zijn, schrijft Lava.

Depri in de stad

Psychische problemen komen vaker voor in de stad door tal van factoren: economische ongelijkheid, eenzaamheid, luchtvervuiling, armoede. “Mogelijk bieden die factoren aanknopingspunten om de mentale klachten te behandelen en zelfs te voorkomen”, schrijft EOS.

Gamen in Vlaanderen

Videogames zijn big business en Vlaanderen leek een decennium geleden goed op weg om meer dan zijn graantje mee te pikken. Toch hinken we vandaag achterop. In een driedelige reeks houdt rekto:verso het Actieplan Gaming van de Vlaamse regering tegen het licht, dat eind 2021 afloopt.

LEES OOK
Karl van den Broeck / 03-12-2022

De lockdown van Xi Jinping, de ware aard van Koning Voetbal en Amerikaanse 'book bans'

Van lockdowns tot verbannen boeken: dit is de Keuze van Apache.
Xi Jinping
1 REACTIE
Alexander Van Heuverzwyn24-10-2021 13:59:32
Dat lavamedia artikel is alvast uitstekend.
De kwestie China en CO2 is vrij simpel. Eerst verplaatsen we al onze industrie naar daar. Dan berispen we hen dat ze die industrie CO2-vrij moeten maken en dat ze zich niet economisch mogen ontwikkelen.
Het artikel over Powell bespreekt alleen zijn rol in emancipatie van zwarten. Die was verdienstelijk. De beschrijving hierboven dat hij betreurde valse informatie verkocht te hebben is misleidend. Hij heeft altijd het staatsbelang gediend en als een invasie verkocht moest worden deed hij dat, zelfs al stond hij er niet achter. Hier kreeg hij een dossier dat compleet door de mand viel maar zelfs als het dossier stand zou gehouden hebben was het nog altijd het verkoopspraatje voor een beslissing die een heel andere interne beslissingslogica volgde. Het definitieve argument werd in die tijd door Scott Ritter gegeven: over het principe of er WMD aanwezig waren kon hij geen uitspraak doen omdat dat niets zegt over hoeveelheid, maar over de vraag of er militair significante WMD waren kon hij heel duidelijk zijn want dan telt kwantiteit, schaal, en de totale ondersteuning: Irak had geen militaire slagkracht met WMD . Powell kon zelf dat onderscheid heel goed maken en wist dat hij militaire nonsens verkocht zelfs als hij waarheden zou verkondigd hebben.