
De Franse econoom Thomas Piketty publiceerde onlangs het boek Une brève histoire de l’égalité. Onze vrienden van Mediapart mochten een paar hoofdstukken voorpubliceren. Samengevat verdedigt Piketty de stelling dat de toenemende gelijkheid in de samenleving het resultaat is van politieke en ideologische keuzes. Gelijkheid is dus het product van een politieke context, meer dan van een economische.
Verleden en toekomst van de taliban
The Intercept publiceerde een lang essay over de toekomst van Afghanistan en staat stil bij de vraag hoe de rest van de wereld moet omgaan met het nieuwe talibanregime. Volgens de auteur, Murtaza Hussain, kan de drang van de taliban naar internationale erkenning een hefboom zijn om het land te dwingen om niet in de oude gewoontes te vervallen. Het terugschroeven van alle buitenlandse hulp op een moment dat Afghanistan daar voor 80% afhankelijk van is, is dan ook geen goede strategie, vindt hij.
The Conversation duikt dan weer in de geschiedenis en legt uit waar de taliban hun wortels hebben. Dat blijkt in het India van de negentiende eeuw te zijn, waar fundamentalistische moslims het opnamen tegen de Britse kolonisator. Ze vluchtten nadien naar Pakistan. In de jaren 1970 werden ze door de VS en Saoedi-Arabië gefinancierd en aangespoord om te strijden tegen de Sovjet-Unie.
Soja uit Oekraïne en de valse hoop van nepvlees
Follow the Money (enkel gratis te lezen op zaterdag 28 augustus 2021) vertelt een ontnuchterend verhaal over hoe de sojateelt wordt verketterd in het Amazonewoud maar nu opgang maakt in Oekraïne. Het land dat van oudsher de graanschuur van Europa is, kapt nu massaal bomen om (genetisch gemodificeerde) soja te verbouwen voor onze veeteelt. “Voor goedkoop vlees moet je soms genoegen nemen met andere condities dan we in Nederland gewend zijn”, zegt de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie.
Kan nepvlees dan soelaas brengen? Bij Mother Jones zijn ze daar nog niet zo zeker van. Het is immers niet bewezen dat mensen die nepvlees eten ook minder ‘echt’ vlees consumeren. Integendeel. Zolang de vleesindustrie zo royaal gesubsidieerd wordt en er geen prijsverschil is, zal de consument zijn rundsburger blijven bestellen.
RIP Charlie Watts
Charlie Watts, de drummer van The Rolling Stones, is deze week overleden. The Conversation wijdde een in memoriam aan de ruggengraat van een van de meest invloedrijke rockgroepen aller tijden. Het was het snuifje jazz dat Watts strooide over de muziek van Mick Jagger, Ron Wood en Keith Richards, dat volgens musicoloog Victor Coelho het verschil maakte.
Leren leven met water
In het nieuwste nummer van De Lage Landen staat een interessant essay van historicus Jilt Jorritsma. Volgens hem biedt bij de aanpak van de stijgende zeespiegel en de dreigende droogte het verleden steeds vaker een oplossing. “In door klimaatverandering geteisterde gebieden, van Nederland over New York tot Mexico-Stad, keert wat begraven ligt in het landschap terug naar het oppervlak. Die ruïnes sporen ons ertoe aan om opnieuw te leren leven met het water in plaats van ertegen te strijden.”