Afrikaans grootgrondbezit, digitaal kolonialisme en illegaal hout

27 maart 2021 Jan Walraven, Charlotte Deprez
trunks-4274727_1280
(Foto: Pixabay)

Alle artikels zijn via de links gratis te lezen, tenzij aangegeven met *.

De nieuwe kolonisatoren

Wie de winnaars en verliezers van de coronacrisis zijn, wordt de komende maanden en jaren duidelijk. Dat techgiganten als Amazon, Google en Facebook hun al sterke positie nog verder hebben verstevigd, is wel al een uitgemaakte zaak. Lockdowns en andere socialdistance-maatregelen zetten onze afhankelijkheid van hun diensten nog meer in de verf. ROAR voegt daar een vaak vergeten koloniale dimensie aan toe: de Big Tech maken zich schuldig aan digitaal kolonialisme door hun bezit van de digitale infrastructuur en hun kennis en controle te gebruiken om het Zuiden in een situatie van permanente afhankelijkheid te houden.

Terwijl Jeff Bezos en Elon Musk hun persoonlijke rijkdom spectaculair vergroten, doen in het Zuiden mensen voor een habbekrats het nodige werk om hun AI-systemen te finetunen, of wringt Microsoft overheden de arm om zodat hun software de standaard blijft. En dan hebben we het nog niet over de kinderarbeid in kobalt- en andere mijnen gehad.

Duurdere vaccins

Dat we nog niet meteen van het Sars-CoV-2-virus af zullen zijn, is ondertussen wel duidelijk. Met de vaccins hopen we spoedig het vooropgestelde rijk der vrijheid te bereiken. Dat die vaccins zo snel ontwikkeld werden, had niemand vorig jaar in maart durven dromen. Bij de farmabedrijven zelf dromen ze intussen wel al luidop over de toekomst, schrijft The Intercept. De verwachting is dat het virus nog een tijd zal rondwaren en zal veranderen van een pandemie in een endemische ziekte. Zodra dat het geval is, zien de bedrijven een opportuniteit om hun vaccins een meer 'commerciële' prijs te geven.

De coronavaccins zullen nu al naar verwachting de meest lucratieve farmaproducten ooit zijn. Dat is blijkbaar niet genoeg.

Deliveroo-koeriers verdienen minder dan minimumloon

Een op drie Britse Deliveroo-koeriers verdient minder dan 8,72 pond per uur, het wettelijke minimumloon voor werknemers ouder dan 25. Dat blijkt uit onderzoek van The Bureau of Investigative Journalism op basis van duizenden facturen van meer dan 300 koeriers het afgelopen jaar. Sommige riders verdienden slechts 2 pond per uur. Omdat de Deliveroo-koeriers onder een zelfstandig statuut werken, is dat volkomen legaal.

Nochtans boekte het bedrijf heel wat winst door de pandemie. Wereldwijd wordt gevraagd naar betere arbeidsvoorwaarden voor de koeriers, bijvoorbeeld door af te stappen van het zelfstandig statuut en minimumlonen te respecteren. Volgens Deliveroo is dat financieel onhaalbaar. Al kan daar in de toekomst verandering in komen, aangezien het Brits Hooggerechtshof in februari besliste dat Uberchauffeurs, die volgens hetzelfde systeem werken als koeriers bij Deliveroo, behandeld moeten worden als werknemers in plaats van zelfstandigen.

Deliveroo-koerier in Brussel
Deliveroo-koerier in Brussel (Foto: © Charlotte Deprez (Apache))

Wie bezit Afrika? *

Op het Afrikaanse continent is de laatste twintig jaar meer dan 35 miljoen hectare grond verkocht aan Libanese, Europese, Chinese, Arabische en Amerikaanse investeerders, schrijft Jeune Afrique. Vooral na de voedselcrisis van 2008 zaten dergelijke grondaankopen in de lift. De impact van deze buitenlandse rush op Afrikaanse gronden is diffuus. In sommige gevallen moesten plaatselijke boeren hun land verlaten, en ook de negatieve gevolgen voor het milieu zijn vaak groot. De grootste stukken grond worden gebruikt voor de houtkap, vooral in de Democratische Republiek Congo. Het Afrikaanse hout is hoofdzakelijk bestemd voor Azië.

De populariteit van grondaankopen zette onder meer de regeringen van Ethiopië en Ghana aan om de wetgeving aan te scherpen zodat gronden en lokale gemeenschappen beter beschermd zijn.

*Dit artikel is niet gratis te lezen. Een maandabonnement op Jeune Afrique kost de eerste maand 1 euro.

Illegaal hout

India is ‘s werelds grootste exporteur van teakproducten. Nochtans produceert het land zelf niet zoveel teak. Om aan de grote vraag te voldoen, importeert India illegaal hout uit andere landen. Dat schrijft The Elephant. Vooral Zuid-Soedan levert veel teakhout. De handel in hout is er nauwelijks gereguleerd. 90% van de Zuid-Soedanese houtkap is illegaal. In principe moeten nieuwe bomen aangeplant worden als andere gekapt worden. De kans is klein dat dat in Zuid-Soedan gebeurt, aangezien ook de houtkap er niet gereguleerd is. Bovendien komen de winsten van de illegale houthandel grotendeels terecht bij buitenlandse bedrijven. De binnenlandse inkomsten gaan niet naar de burgers, maar naar corrupte politici en rebellen.

In 2013 trad de Europese Houtwet in werking, wat de verkoop van illegaal gekapt hout moest beëindigen. Iedereen die houtproducten verkoopt moet de hele handelsketen onderzoeken en ervoor zorgen dat er niets illegaal gebeurt. Toch blijft de illegale handel doorgaan, aangezien de wet makkelijk te omzeilen is met valse documenten die amper gecontroleerd worden.

Uitgelichte afbeelding: Pixabay

LEES OOK