Klimaatopwarming in België

14 juli 2020 Redactie Apache
_stripes_EUROPE-Belgium--1901-2019-BK
_stripes_EUROPE-Belgium--1901-2019-BK
Klimaatopwarming in België: gemiddelde jaarlijkse temperatuur tussen 1901 en 2019 (© Berkeley Earth)

Negatieve afwijkingen van de gemiddelde temperatuur kleuren blauw. Hogere temperaturen krijgen een rode tint mee. Hoe intenser de kleur, hoe hoger de afwijking tegenover het gemiddelde.

De website gebruikt daarvoor data die worden aangereikt door Berkeley Earth, een website die zich tot doel stelt om op basis van onafhankelijke, wetenschappelijk gevalideerde informatie het probleem van de klimaatopwarming en van toenemende luchtverontreiniging aan te kaarten.

Zoals dat ook voor de meeste andere landen het geval is, toont de Belgische barcode hoe de klimaatopwarming de voorbije drie decennia in ons land in crescendo gaat.

Voor sommige landen, regio’s of steden is de barcode iets langer omdat er betrouwbare temperatuurmetingen voorhanden zijn die verder teruggaan in de tijd.

De makers van de site kiezen er bewust voor om geen cijfers te gebruiken. Door het beeld zo sprekend en eenvoudig mogelijk te houden, hopen ze dat mensen het gebruiken als breekijzer om het debat op gang te brengen. Voor gedetailleerde informatie en duiding bij de cijfers verwijzen ze naar gespecialiseerde sites zoals Berkeley Earth, maar ook tal van andere.

In tegenstelling tot wat klimaatontkenners graag laten uitschijnen, bestaat er een brede wetenschappelijke consensus over zowel de stijging van de temperatuur op aarde als over de rol die broeikasgassen daarin spelen.

In Parijs sprak de internationale gemeenschap, tijdens een conferentie in 2015, af om de temperatuurstijging tegen 2100 tot 1,5 °C te beperken door de uitstoot van broeikasgassen drastisch te beperken.

Een rapport dat het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) in 2018 maakte schetst de impact en de dramatische gevolgen van een opwarming die boven de 1,5 °C zou uitkomen.

 

LEES OOK
Samira Ataei / 15-10-2020

Steeds meer en steeds zwaardere overstromingen

Hevige regens en overstromingen teisteren Azië en Europa. Al decennialang stijgt het aantal overstromingen over de hele wereld.
jonathan-ford-6ZgTEtvD16I-unsplash
Jan Walraven / 06-10-2020

Steeds meer uitheemse plantensoorten in Vlaanderen

Sinds de jaren 70 is het aandeel van uitheemse plantensoorten in Vlaanderen verdubbeld. Daar zijn risico's aan verbonden: sommige uitheemse soorten blijken invasief en vormen een…
Heracleum_mantegazzianum_(Meise)_JPG1b
Redactie Apache / 18-08-2020

Europa over 50 jaar

Hoe evolueert het bevolkingsaantal in de verschillende Europese landen de komende 50 jaar? Een voorspelling van Eurostat, de statistische database van de Europese Unie.
Naamloos