Herbekijk Café Apache #11 • Stadslandbouw, op welke grond?

23 oktober 2019 Redactie Apache
Zuidrand Antwerpen Foto (c) Berber Verpoest
Zuidrand Antwerpen (Foto © Berber Verpoest)

Tussen eind 2014 en eind 2017, het zwaartepunt van de vorige legislatuur, verkochten lokale besturen 3.200 ha publieke grond (32 vierkante kilometer). Dat komt overeen met een oppervlakte ter grootte van Brussel-stad.

Iets minder dan de helft van die verkopen zijn bossen en natuur, waarvan het Agentschap Natuur en Bos een kwart terugkocht. De rest zijn vooral landbouwgronden en bouwgrond. Past deze uitverkoop wel in het idee om stadslandbouw terug een plaats te geven in het stedelijk voedselvraagstuk?

De laatste stukken open ruimte in verstedelijkt gebied kunnen namelijk uitgroeien tot heuse productieve landschappen. Niet alleen om voedsel te telen en te verwerken voor de stad, maar ook om toeristische en recreatieve troeven uit te spelen en gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Of zijn dat te veel ambities ineens?

Volgens critici denken lokale besturen alleszins te weinig na over het strategisch belang van grond op lange termijn en hoe grond een instrument is om aan ruimtelijk-, klimaat- en ander beleid te doen.

Café Apache in Vooruit

23 oktober nodigden Apache en Vooruit doctoraatsstudent Hans Vandermaelen (UGent), Catherine Fierens (BoerenBruxselPaysans), Maarten Cools (De Goedinge) en Annelies Beyens (De Landgenoten) uit om het te hebben over de rol van publieke gronden en de context die steden moeten bieden voor stadslandbouw.

We stelden ook het innovatieve stadslandbouwproject Tuinen van Stene (Stad Oostende/Eli Devriendt), het pilootproject BoerenBruxselPaysans (Leefmilieu Brussel/Catherine Fierens) en bio-zelfoogstboerderij De Goedinge (Gent/Maarten Cools) voor.

Voorafgaand vertoonden we nog 'Boer zoekt Grond'. Een mini-documentaire van Berber Verpoest over de massale verkoop van publieke gronden en de gevolgen daarvan.

LEES OOK
Redactie Apache / 05-05-2022

Welkom op de Dag van Apache!

De Dag van Apache is terug! Met onder meer Rebekka de Wit, Hind Fraihi en de film 'Flee'.
DAG VAN APACHE
Redactie Apache / 07-04-2022

Café Apache • Desinformatie en jongeren

Een debat over hoe nieuwe media de kijk van jongeren op de wereld beïnvloeden.
café apache desinformatie en jongeren
Redactie Apache / 07-10-2021

Grace Blakeley in Café Apache

Grace Blakeley over de toenemende macht van een kleine groep bedrijven.
Grace Blakeley