Wat is er echt aan de hand in Antwerpen?

29 november 2017 Tom Cochez
Quasi-voltallig schepencollege bij het Fornuis op de verjaardag van Erik Van der Paal
Het bijna voltallige Antwerpse schepencollege zakte in 2017 af naar 't Fornuis om de verjaardag van Erik Van der Paal te vieren. (© Apache)

Eerder deze maand bracht Apache in beeld hoe vastgoedlobbyist Erik Van der Paal er in slaagde om het bijna volledige Antwerpse schepencollege op te trommelen voor zijn verjaardagsfeest.

Het filmpje daarover vormde de aftrap van een driedelige reeks over de favoriete bouwpromotor van de Antwerpse burgemeester. Daarin worden de nauwe banden tussen Bart De Wever en Erik Van der Paal blootgelegd.

Van der Paal is de man die voor projectontwikkelaar Land Invest Group bouwvergunningen kreeg voor enkele zeer omstreden hoogbouwprojecten in Antwerpen. In de eerste plaats de Lins Tower aan de Tunnelplaats en de Slachthuissite.

'Fornuisgate' gaat echt niet alleen over een etentje in 't Fornuis

Neen, de beelden die Apache daarover verspreidde, waren bedoeld als ijsbreker. Het was een manier om de aandacht te vestigen op een dossier waaraan Apache intussen al meer dan vijf jaar schrijft. Een dossier dat volgens ons voldoende zwaarwichtig is en de journalistieke vragen die we daar bij stellen meer dan rechtvaardigt.

Bart De Wever zegt zelf dat het opnieuw over inhoud moet gaan, maar reageert niet

De inhoudelijke vragen die Apache intussen al verschillende jaren tracht te stellen, blijven onbeantwoord. Bij elk nieuw element dat we aanvoeren, vragen we telkens opnieuw de reactie van de Antwerpse burgemeester en van andere betrokkenen in het verhaal. Maar keer op keer blijft het oorverdovend stil.

Het enige antwoord dat we krijgen zijn dagvaardingen voor de rechtbank. Eerst van de ex-kabinetschef van Bart De Wever, Joeri Dillen en van Land Invest Group. Gisteren volgde dan een strafklacht van Erik Van der Paal.

Als het niet om 't Fornuis gaat, waar draait dit dossier dan wel om?

De vraag of Bart De Wever, en met hem het overgrote deel van zijn schepencollege samen met nog een rist andere vaak omstreden genodigden, de verjaardag van een projectontwikkelaar mag vieren, is een interessante deontologische kwestie. De èchte vraag is waarom uitgerekend bouwpromotor Erik Van der Paal er in slaagt om met een vingerknip die groep mensen bij elkaar te brengen in een sterrenrestaurant.

Waarom Erik Van der Paal zo bijzonder is

Van der Paal is zeer close met Bart De Wever. Zijn vader, Rudi Van der Paal, financierde het Vlaams Blok, later ook de N-VA. Van der Paal is stille vennoot in Land Invest Group, de bouwgroep die de Lins Tower mag bouwen en die uitzicht kreeg op een lucratieve deal op de Slachthuissite. Achter beide dossiers gaan fel gecontesteerde politieke beslissingen schuil.

In het geval van de Tunnelplaats ging het bovendien om een terrein dat twee keer op een dag werd verkocht met ruim 3 miljoen euro winst voor tussenpersoon Maurice De Velder. Land Invest Group betaalde een onverklaarbaar hoog bedrag voor de site, rekening houdend met de geldende bouwvoorschriften. Die sluiten hoogbouw op die plek uit.

Dat achteraf toch een hoogbouwvergunning voor Erik Van der Paal werd doorgedrukt door het college, tegen alle adviezen in, is een mogelijke verklaring voor de hoge prijs die initieel door Land Invest Group werd betaald.

De echte vraag is waarom Erik Van der Paal er in slaagt om met een vingerknip Bart De Wever en een groot deel van zijn college in een sterrenrestaurant te krijgen.

Bart De Wever soigneert zoon van financier van N-VA

De Tunnelplaats is niet het enige dossier waarin Land Invest Group opvallend veel gedaan krijgt van het college. Hetzelfde geldt voor de Slachthuissite. Daarnaast is er de ex-kabinetschef van Bart De Wever die tot vlak voor zijn aantreden op het kabinet, werkte voor Land Invest Group. Ook dat is niet bepaald een argument om de vraag zomaar af te wimpelen. Bovendien vertrok Dillen als kabinetschef aan de vooravond van de goedkeuring van de hoogbouwvergunning voor de Lins Tower aan zijn vorige werkgever.

Welke nieuwe elementen legt Apache nu op tafel?

In 2011 zat Bart De Wever op een lobbyvergadering met Ogeo Fund. Dat is een door de Luikse PS gedomineerd pensioenfonds. Het pensioenfonds stapte kort na de lobbyvergadering met De Wever in Land Invest Group, waarna de vastgoedactiviteiten op de Antwerpse vastgoedmarkt startten. Op de lobbyvergadering duidde De Wever twee of drie gesprekspartners voor verdere gesprekken met Ogeo aan.

Ogeo Fund deelt de aandelen binnen Land Invest Group met Erik Van der Paal en zijn Nederlandse vennoot Marc Schaling. Ze worden dus samen rijk met dank aan de omstreden goedgekeurde Antwerpse bouwprojecten.

Zette Bart De Wever de Antwerpse vastgoedmarkt open voor Erik Van der Paal en de Luikse PS?

De chronologie van de feiten rechtvaardigt die vraag. Niet het minst omdat sinds het aantreden van het college onder leiding van Bart De Wever de schotten tussen politiek en vastgoed bewust werden weggehaald. Maar zoals alle andere vragen blijft ook deze vraag onbeantwoord.

Naar aanleiding van de schadeclaims van in totaal 350.000 euro die Joeri Dillen en Land Invest Group vorig jaar tegen Apache indienden, schreef Apache een uitgebreide leidraad bij het complexe dossier. Dat artikel kan u hier gratis lezen.

LEES OOK
Els Torreele / 12-02-2021

Van en voor wie is het coronavaccin?

De race naar coronavaccins legt de tekortkomingen bloot van een medisch innovatiesysteem dat wordt gedreven door marktmechanismen en commerciële belangen.
markus-spiske-DnBtFBnqlRc-unsplash
Tom Cochez / 20-01-2021

En nu, Bart De Wever?

Bart De Wever omschreef Apache als een lasterlijk medium dat aan riooljournalistiek doet. Beide claims werden door de rechtbank verworpen. Tijd voor excuses?
Bart De Wever arriveert op het feestje van zijn favoriete bouwpromotor Erik Van der Paal, in het gezelschap van zijn kabinetschef Philippe Beinaerts en de Antwerpse schepenen Koen Kennis en Fons Duchateau.
Valerie Trouet / 29-09-2020

Getuigenis uit Trumpland

Als klimaatwetenschapper in de Verenigde Staten ben ik de strategie van negeren, ontkennen, ontkrachten, politiseren, polariseren ondertussen gewend geraakt.
49567615912_e378ec6eb4_o