De favoriete bouwpromotor van Bart De Wever (2): cocaïne, gijzelingen en faillissementen

Tom Cochez
hilton-antwerpen

Op vrijdag 20 oktober nodigde Erik Van der Paal een vijftigtal gasten uit voor een verjaardagsfeestje in het Antwerpse sterrenrestaurant 't Fornuis. Onder meer het quasi voltallige Antwerpse schepencollege tekende present.

Maar ook PS'ers die verdacht worden van corruptie en Jean-Claude Fontinoy, de rechterhand van Didier Reynders waren van de partij. Net als de gevallen liberale machtspoliticus Geert Versnick en de advocaten die namens Land Invest Group en de voormalige kabinetschef van Bart De Wever een schadevergoeding van 350.000 euro eisen van Apache.

Wie is de man die er in slaagt om met een simpele vingerknip zo'n groep mensen bij elkaar te brengen en waarom opereert hij in de schaduw?

hilton-antwerpen
In december 2011 sloeg Erik Van der Paal zijn kamer in het Antwerpse Hiltonhotel kort en klein, zwaar onder invloed van cocaïne (Foto: Agracier - Wikimedia Commons)

Moneyman

Erik Van der Paal is de zoon van wijlen Rudi Van der Paal. De samenwerking tussen Bart De Wever en Erik Van der Paal gaat terug op de uitstekende relatie tussen de N-VA voorzitter en Rudi Van der Paal.

Vader Van der Paal was medeoprichter van de Volksunie en via zijn bouwgroep ook financier van die partij. In Vlaams-nationalistische milieus heeft hij een naam als een klok. Hij staat bekend als de 'moneyman' van het partijpolitiek Vlaams nationalisme.

Na het voor de Volksunie verscheurende Egmontpact koos Van der Paal resoluut voor het Vlaams Blok. Later financierde hij de N-VA.

Rudi Van der Paal was ook de bezieler van de fameuze Vlaamse Debatclub, een plek waar Vlaams-nationalisten elkaar over de partijgrenzen heen, in een informeel kader vonden.

Op de begrafenis van Rudi Van der Paal verzorgden Bart De Wever en Koen Dillen (ex-VB'er en zoon van de stichter van het Vlaams Blok Karel Dillen) de grafredes.

Maar Rudi Van der Paal was niet enkel politiek actief. Met zijn bouwgroep Amber verdiende hij goed geld als vastgoedmakelaar en projectontwikkelaar.

Het imperium van Rudi Van der Paal kwam uiteindelijk in handen van zijn tweelingzonen Bart en Erik Van der Paal.

Dat werd echter geen onverdeeld zakelijk succes. Een blik op de website van het in handelsinformatie gespecialiseerde onderzoeksbureau Graydon leert dat Erik Van der Paal een indrukwekkende lijst faillissementen en vereffeningen achter zich aansleept. In minstens één geval werd daarbij melding gemaakt van een verdacht faillissement bij het Antwerps parket.

Erik Van der Paal sleept een indrukwekkende lijst faillissementen en vereffeningen achter zich aan

Cocaïne

De periode waarin het door vader Van der Paal uitgebouwde vastgoedimperium stilaan implodeerde, valt ook samen met het moment waarop Erik Van der Paal zich vol overgave in het uitgaansleven stortte.

In het najaar van 2011 vertelde voormalig topflik Glenn Audenaert in Humo hoe hij enkele jaren eerder een ongerust telefoontje kreeg van toplobbyist Koen Blijweert. Hun gemeenschappelijke vriend Erik Van der Paal bleek in de problemen te zitten.

De naam Erik Van der Paal viel niet, maar iedereen die de Antwerpse uitgaanswereld kent, wist over wie het ging wanneer Audenaert het had over de gefailleerde vastgoedmakelaar die na een wilde nacht in een bordeel zijn openstaande rekening van 30.000 euro niet kon betalen.

De Turkse uitbaters, zo vertelde Audenaert, gijzelden Van der Paal die in paniek een Israëlische vriend, inclusief knokploeg optrommelde om hem te komen ontzetten.

Dat gebeurde ook, maar in plaats van Van der Paal te laten gaan, gijzelden zijn 'vrienden' hem op hun beurt in een kamer van het Hilton hotel.

Prompt gingen enkele telefoons aan het rinkelen: van Erik Van der Paal naar Rudi Van der Paal. Van Rudi Van der Paal via Koen Blijweert verder naar Glenn Audenaert die op zijn beurt toenmalig Antwerps hoofdcommissaris Eddy Baelemans contacteerde met de vraag Erik Van der Paal te gaan ontzetten.

Vader Van der Paal was medeoprichter van de Volksunie en via zijn bouwgroep ook financier van die partij. In Vlaams-nationalistische milieus heeft hij een naam als een klok. Hij staat bekend als de 'moneyman' van het partijpolitiek Vlaams nationalisme.

Glenn Audenaert blijft bij zijn verhaal. Maar volgens Eddy Baelemans (via Open VLD intussen aan de slag voor N-VA) vonden de feiten nooit plaats. Er is ook nergens een proces-verbaal over terug te vinden. Van der Paal zelf diende nooit een klacht in.

Villa Tinto

Verdwenen de PV's of werden ze nooit opgemaakt? Feit is dat er nog een andere gijzeling is waarbij Van der Paal betrokken raakte. Eerder al berichtte Apache over een aantal gerechtelijke dossiers die wel terug te vinden zijn en waarin Van der Paal centraal staat. Eentje waarbij hij zelf klacht indiende tegen een prostituee die hem zou afpersen. De vrouw in kwestie werd vrijgesproken.

Een ander onderzoek draaide rond een (andere) ontvoering van Van der Paal, deze keer door een prostituee. De vrouw van Erik Van er Paal stapte naar de politie, maar toen die binnenviel in de fameuze Villa Tinto, troffen de agenten Van der Paal aan in het gezelschap van een aantal dames.

De favoriete bouwpromotor van Bart De Wever verklaarde bij die gelegenheid uitdrukkelijk dat hij 'niet tegen zijn wil' werd vastgehouden in de hoerentent. Uiteindelijk werd geen klacht ingediend.

Naakt in de gang

In Het Laatste Nieuws van 7 december 2011 verscheen nog een ander verhaal over de nachtbrakerij. Onder de titel 'Makelaar vernielt hotelkamer en belandt in ziekenhuis' werd het relaas gedaan:

De 39-jarige Antwerpse immo-makelaar E.V. heeft een hotelkamer van het Hilton compleet vernield. De man werd naderhand naakt in de gangen van het hotel aangetroffen. Hij was helemaal buiten zinnen. In de kamer waren er sporen van drugsgebruik. Het hotelmanagement haalde de politie erbij. Het is al de tweede keer dat makelaar E.V. voor heisa zorgt in het Hilton-hotel. De vorige keer werd hij er gegijzeld. Makelaar E.V. ligt in het Sint-Vincentiusziekenhuis na de zware verwondingen die hij opliep bij een incident in het Hilton, begin vorige maand. Rond 4 uur ‘s morgens belden ongeruste hotelgasten toen naar de balie. In een kamer op de vijfde verdieping was een uitzinnige man de inboedel kort en klein aan het slaan. De manager haalde er de politie bij en die overmeesterde E.V. in de gang van het hotel. Hij was helemaal naakt.

In tegenstelling tot het gelijkaardig verhaal dat Audenaert in Humo vertelde, bevestigde de Antwerpse politie deze keer wel de feiten. “De man is zwaar gewond naar het ziekenhuis overgebracht", liet politiewoordvoerder desgevraagd aan Het Laatste Nieuws weten. "Daar is zijn toestand verslechterd en was er een tijdlang sprake van levensgevaar.”

Stromannen

Zijn onorthodoxe levenswandel en de lange reeks faillissementen verklaren de keuze van Erik Van der Paal om onder de radar te werken.

Officieel is er geen enkel spoor van Erik Van der Paal terug te vinden in jaarrekeningen of in andere notariële aktes van Land Invest Group

Zo is er officieel geen enkel spoor van Van der Paal terug te vinden in jaarrekeningen of in andere notariële aktes van Land Invest Group.

Pas door de tientallen vennootschappen waarin hij ooit bestuurder was (of is) en de frequente adreswijzigingen van de maatschappelijke zetels daarvan samen te leggen met de zakenrelaties die als stroman worden gebruikt, wordt duidelijk hoe de bouwpromotor als stille vennoot participeert in Land Invest Group.

Samen met vader en zoon Schaling heeft Erik Van der Paal de helft van de aandelen in handen. De andere helft is eigendom van het Luikse pensioenfonds Ogeo Fund.

Samen draaiden ze een ingenieuze geldmachine in elkaar die, mits de nodige politieke steun voor grote bouwprojecten, de aandeelhouders gouden bergen beloofde. Tot het faillissement van de Optima Bank en de problemen met vastgoedpoot Optima Global Estate roet in het eten gooiden.

In deel 3 van de reeks 'De favoriete bouwpromotor van Bart De Wever': de geheime lobbyvergadering publiceren we nieuwe documenten die aantonen hoe tijdens een lobbyvergadering tussen de financiers van Land Invest Group en Bart De Wever de geldmachine vorm kreeg.
LEES OOK
Tom Cochez / 13-02-2018

De miljoenenstromen naar Land Invest

In de zomer van 2014 kon projectontwikkelaar Land Invest niet enkel rekenen op een flinke cadeau van het Antwerps college. Parallel stroomden vanuit Gent (Optima Bank) en Luik …
unnamed
Tom Cochez / 29-11-2017

Wat is er echt aan de hand in Antwerpen?

Twee weken nadat Apache een filmpje online zette over de favoriete bouwpromotor van Bart De Wever woedt een perceptiestrijd op leven en dood. Maar waar draait het echt om?
Quasi-voltallig schepencollege bij het Fornuis op de verjaardag van Erik Van der Paal
Tom Cochez / 17-11-2017

De favoriete bouwpromotor van Bart De Wever (3): de geheime lobbyvergadering

Documenten die Apache publiceert, tonen hoe de deur van de Antwerpse vastgoedmarkt open werd gezet voor de favoriete bouwpromotor van Bart De Wever, na een 'lobbyvergadering'…
Ontwerp van de Lins tower aan de Tunnelplaats