Waar men mee verkeert, wordt men mee geëerd

 Leestijd: 1 minuut0

Op 20 oktober laatstleden werd bovenstaand onterecht in onbruik geraakt Vlaams spreekwoord nieuw leven ingeblazen. Dat gebeurde in het Antwerpse sterrenrestaurant ’t Fornuis. Of beter: voor de deur van sterrenrestaurant ’t Fornuis.

Zelden zagen we een zo letterlijke evocatie van een in wezen toch figuurlijk bedoeld spreekwoord.

Daarvoor zorgden de favoriete bouwpromotor van Bart De Wever en zijn vijftig allerbeste vrienden.

In dit geval: het zo goed als voltallige Antwerpse schepencollege, een half blik would be N-VA toppers, Jean-Claude Fontinoy, een snuif van corruptie verdachte PS’ers en natuurlijk de bij dat soort gelegenheden onvermijdelijke Geert Versnick.

Om een of andere reden ontbreekt op dat soort feestjes nooit een man van middelbare leeftijd in roze broek.

Voor de volledigheid: ook de advocaten die 350.000 euro van Apache eisen namens Land Invest Group en namens de ex-kabinetschef van Bart De Wever, staken de beentjes onder de keurige tafel.

De aandacht ging vooral naar het filmpje. Ook wel naar de cocaïne, de gijzelingen, de prostitutie en de faillissementen die het leven van de favoriete vastgoedbaron van de Antwerpse burgemeester kleuren.

Minder belangstelling was er voor de lobbyvergadering die Bart De Wever had met de rode deugnieten van de Luikse PS. Onderwerp van gesprek: de creatie van een geldmachine die in staat is ideologische grenzen te overstijgen.

Minder belangstelling was er voor de lobbyvergadering die Bart De Wever had met de rode deugnieten van de Luikse PS. Onderwerp van gesprek: de creatie van een geldmachine die in staat is ideologische grenzen te overstijgen.

Een mens zou voor minder het communautaire thema begraven.

Pano

Het grote geluk is dat er verder geen enkele schijn van partijdigheid is.

Ook niet in Middelkerke, Knokke of Koksijde trouwens. In die kustgemeenten, zo leerde een Pano-reportage, investeren een aantal liberale burgemeesters warm- en barmhartig in de eigen gemeenten. Een appartementsblok, een zorgcentrum, een casino, … allemaal voor de burger.

Dit weekend organiseert Open VLD haar vrijheidscongres. Misschien heeft het daarmee te maken.

Of de burgemeesters zijn vroegtijdig gevat door de kerstsfeer.

Dat valt niet uit te sluiten, want ook binnen de Vlaamse Regering worden de cadeaus stilaan klaargezet. Niks groots. Gewoon een nieuw wetje op maat voor bouwbedrijf Hens, een doorlichtinkje voor Unia,

En dat allemaal terwijl onze universitaire vorsers zich een ongeluk zwoegen!

Coupe

Verder legde Apache deze week nog wat zout op de staart van Bart De Pauw. In de reeks ‘de nieuwe zijderoute’ ging het over de Chinese bouwwoede. Zo hoeft u niet meer op te schrikken wanneer straks ook Xi Jinping mee groepsknuffelt voor de deur van ’t Fornuis.

Over de rellen in Brussel hadden we het deze week niet. U weet intussen hoe we zijn: de problemen met allochtone jongeren vegen we – blij gemutst en voortgestuwd door een ziekelijke vorm van politieke correctheid – keer op keer onder de mat.

Wel willen we nog graag meegeven dat Carles Puigdemont naar de kapper is geweest. Dat werd, tussen ons gezegd en gezwegen, hoog tijd.

Of de nieuwe coupe volstaat om straks de Europese topjob van politiebaas De Bolle van een Spaans veto te redden, blijft afwachten. Maar laat dat vooral een prettige verderzetting van het weekend niet in de weg staan.

Tot genoegen!

Auteur: Tom Cochez

Licentiaat criminologie. Werkte van 1997 tot 2008 voor De Morgen. Hij volgde er vooral gezondheidszorg, sociale zaken en milieu en verdiepte zich in de politieke partijen Vlaams Belang en Groen. In 2008 koos hij ervoor om opnieuw op freelance basis te werken onder meer ook voor Knack en Humo. Een jaar later stond hij mee aan de wieg van De Werktitel, het latere Apache.be. Vandaag werkt hij als redacteur en coördinator.

Word lid

Steun onze advertentievrije onderzoeksjournalistiek en mis geen enkele onthulling. Ja, ik word lid