7 jaar Apache

24 februari 2017 Redactie Apache , Liesbeth Van Houdt
Hoofdingsafbeelding
Belgium, Brussels, Apr. 19, 2016 - Plenary session of the Flemish Parliament - Flemish Minister of Housing, Poverty, Domestic Policy, Integration, Equal Opportunities and Social Economy Liesbeth Homans Copyright Danny Gys / Reporters Reporters / GYS

Zeven jaar later is die nood alleen maar groter geworden. Daarom zetten we vandaag, op onze zevende verjaardag, de site open voor iedereen. We heffen de betaalmuur tijdelijk op en geven iedereen de kans om kennis te maken met Apache en diepgravende onderzoeksjournalistiek. Vertel het voort!

Voel je vrij om rond te snuisteren in ons archief met meer dan 4.000 artikels. De redactie schuift hier alvast tien artikels naar voor waarmee we in de loop van de voorbije zeven jaren het verschil konden maken.

Daarnaast kan je vandaag een jaarlidmaatschap op Apache afsluiten voor 70 euro in plaats van 80 euro. Deze actie geldt enkel op 24 februari. Maak onafhankelijke onderzoeksjournalistiek mee mogelijk en sluit je vandaag nog aan bij de Apache-community!

Word lid (voor geregistreerden mét inlognaam)

Word lid (voor niet-geregistreerden zonder inlognaam)

1. Naar een nieuw besturingssysteem voor de wereld

baby2

In zijn kerstessay van 2016 spoelt hoofdredacteur Karl van den Broeck het rampzalige jaar 2016 door. Met een snoeiharde analyse over de stand van de wereld, maar tegelijk met een open en hoopvolle blik op de toekomst.

Lees meer

2. De Wever haalt vermeend financier Al Qaeda naar Antwerpse haven

Saleh Kamel
Saleh Kamel (Foto Wikipedia)

Begin mei 2015 waren de krantenkolommen te kort om het goede nieuws te verspreiden: een Saudisch bedrijf zou 3,7 miljard euro investeren in een recyclageproject in de Antwerpse Haven, goed voor ruim 900 jobs. 'De man die Bart De Wever kan doen lachen', kopte De Morgen op pagina 1. Nadat Apache aan het licht bracht dat een van de twee investeerders eerder ook terreurorganisatie Al Qaeda financierde, volgde een zelden geziene crisiscommunicatie. Het Havenbedrijf kon moeilijk anders dan toegeven dat Kamel wel degelijk een van de initiatiefnemers was. Vervolgens heette het dat hij zich zou hebben teruggetrokken uit het project. Vandaag zijn de grootse plannen op sterven na dood.

Lees meer

3. Nieuwe baas FWO won onbestaande prijs

Jurgen Tack voor het congresgebouw in Dublin, 13 juli 2012 (Foto: onbekend)
Jurgen Tack voor het congresgebouw in Dublin, 13 juli 2012 (Foto: onbekend)

December 2015: Apache doet uit de doeken hoe Jurgen Tack, de nieuwe baas van het FWO, op zijn cv pronkt met een onbestaande prijs. Het bericht zet de academische wereld op zijn kop. De prestigieuze wetenschappelijke instelling blijft achter haar baas staan, maar wanneer Apache even later onthult dat Tack het cadeau, dat bij de onbestaande prijs hoorde, eigenhandig ging kopen, wordt zijn positie onhoudbaar. De belangrijkste wetenschappelijke instelling van het land kan niet geleid worden door een man die het zelf niet zo nauw neemt met de waarheid. Enkele weken later zet het FWO Jurgen Tack op straat.

Lees meer

4. Dossier mediamacht

In de lente van 2014 ging Apache praten met partijvoorzitters en communicatiemedewerkers van de politieke partijen. Hoe kijken politici naar media? De stelling dat de relatie tussen media en politiek niet over rozen loopt, bleek een flink understatement. ‘De opdracht die media voor zichzelf weggelegd zien, is niet het juiste verhaal vertellen, wel een zoektocht naar bloed.’

Lees meer

5. Financieel gesjoemel legt bom onder Vlaams Belang

Op 1 maart 2010 - Apache is op dat moment nog geen week oud - kunnen we een bijzonder explosieve brief van voormalig VB-voorzitter Frank Vanhecke, gericht aan zijn opvolger Bruno Valkeniers, inkijken. Daarin wordt onthult hoe de partijtop jarenlang een financiële carrousel liet draaien waarbij volop geknoeid werd met nepoffertes, veel te dure orders en extreme commissielonen. Het is het begin van het einde voor de partij. Later zal Apache in de reeks 'Het geld van het VB' uitgebreid schrijven over de malversaties.

Lees meer

6. Enkel nog topjobs en rotklussen: het einde van de middenklasse

Autoassemblage, een van de 'middenjobs' die dreigen te verdwijnen (Foto Hugo90)
Autoassemblage, een van de 'middenjobs' die dreigen te verdwijnen (Foto Hugo90)

De middenklasse verdwijnt. Dat is de onheilspellende boodschap die onderzoekers van de K.U.L. hebben. In goede tijden daalt het aandeel van hun banen in de beroepenstructuur enkel in relatieve cijfers, maar tijdens crisissen verdwijnen ook in absolute cijfers de arbeidsplaatsen voor de middenklasse het snelst. Wat overblijft zijn topjobs en rotklussen. Wie doet er dan onze boekhouding? Wie vijst er onze auto’s in elkaar? Robots, meneer.

Lees meer

7. De politieke roots van Bart De Wever

Vader De Wever
Vader De Wever (Bron: Mortselse Heemkundige Kring)

Een van de meest bediscussieerde artikels die de voorbije jaren op Apache verschenen. Georges Timmerman onthult hoe vader De Wever indertijd toetrad tot de neonazistische afsplitsing van de extreemrechtse jeugdbeweging VNJ om de verloren schapen terug te brengen. Zo vader, zo zoon? Neen, maar wie op zoek gaat naar de wortels van het politieke engagement van Bart De Wever komt onvermijdelijk terecht bij zijn familiale geschiedenis.

Lees meer

8. Zaken zijn zaken: N-VA en PS vinden elkaar op Antwerpse vastgoedmarkt

Les tours d'habitations sur 't Eilandje en bord d'Escaut. (Photo: Arcadis)
Nieuwe woontorens op het Eilandje (Beeld: Arcadis)

Het nieuwe Antwerpse stadsbestuur is nog maar net ingezworen, of Apache onthult hoe N-VA en PS officieel met getrokken messen tegenover elkaar staan, maar hun politieke meningsverschillen opbergen wanneer er lucratieve vastgoedzaken in Antwerpen kunnen worden gedaan. Het artikel is het begin van een reeks bijdragen die - vier jaar later - zullen leiden tot twee juridische claims tegen Apache. Die doorzichtige intimidatiepoging leidt op haar beurt weer tot een succesvolle crowdfunding en de 'Nacht van Apache'.

Lees meer

9. Dossier Electrabel

Net zoals de kerncentrales is ook de centrale van Coo een goudmachine voor Electrabel (Foto Eric Herchaft - Reporters)
Electrabel (Foto Eric Herchaft - Reporters)

Waarom heeft Electrabel tot op vandaag zoveel macht in België? Dossier 'de verdwenen miljarden van Electrabel' is een van de onderzoeksdossiers waarin Apache een antwoord zoekt op een in wezen simpele journalistieke vraag. Een antwoord dat naar de 'haute finance' achter de oprichting van SN Brussels Airlines wijst. 'Komt dit erdoor, dan trekken we ons stante pede terug uit SN Brussels Airlines’. Of hoe Electrabel met een gericht telefoontje de plannen van Verhofstadt I om de Belgische energiemarkt open te breken torpedeerde.

Lees meer

10. Nick Davies: 'Journalisten zijn goede mensen die werken voor slechte bedrijven'

Flat Earth News

Het eerste stuk  dat ooit op Apache - toen nog De Werktitel - verscheen, was een interview met Nick Davies, onderzoeksjournalist van The Guardian. Hij nam zijn eigen professie als onderzoeksobject en dat leverde een document op dat tot op vandaag een belangrijke inspiratiebron voor Apache.

Uitzonderlijk goed gedocumenteerd toont hij aan hoe kranten, onder druk van commercialisering, bol komen te staan van leugens, vervormingen en propaganda. Davies’ boek is dusdanig onthutsend en inktzwart, dat het de kiem van rebellie in zich draagt. ‘Ik probeer de kwaadheid zodanig op te poken dat mensen goesting krijgen om de journalistiek te redden.’

Lees meer

Word nu 1 jaar lid voor 70 euro in plaats van 80 euro. Deze actie geldt enkel op 24 februari. Maak onafhankelijke onderzoeksjournalistiek mee mogelijk en sluit je vandaag nog aan bij de Apache-community!

Word lid (voor geregistreerden mét inlognaam)

Word lid (voor niet-geregistreerden zonder inlognaam)

LEES OOK
Redactie Apache / 06-09-2022

Apache zoekt uitgever

Zorg jij voor het commercieel succes van de nieuwssite Apache en Apache Magazine?
apache logo inhoud heerst
Redactie Apache / 05-05-2022

Welkom op de Dag van Apache!

De Dag van Apache is terug! Met onder meer Rebekka de Wit, Hind Fraihi en de film 'Flee'.
DAG VAN APACHE
Karl van den Broeck / 24-02-2022

Apache blaast twaalf kaarsjes uit

Nog tot zondag slopen we de betaalmuur zodat iedereen gratis kan grasduinen in de artikels die we voorbije jaren publiceerden.
verjaardag apache